Za i protiv Mehmeda Baždarevića

Dvanaestog dvanaestog dvijehiljadečetrnaeste godine Bosna i Hercegovina ni mjesec dana nakon otkaza Safetu Sušiću nije imala selektora. Među imenima Igora Štimca, Amara Osima, Milovana Rajevca, Vahida Halilhodžića, Sergeja Barbareza...

Dvanaestog dvanaestog dvijehiljadečetrnaeste godine Bosna i Hercegovina ni mjesec dana nakon otkaza Safetu Sušiću nije imala selektora. Među imenima Igora Štimca, Amara Osima, Milovana Rajevca, Vahida Halilhodžića, Sergeja Barbareza i drugih izabran je Mehmed Baždarević.

Popularni Meša, poznat po igračkoj srčanosti, sa epitetom dobrog čovjeka i komšije, uhvatio se užarene selektorske pozicije popularnih Zmajeva.

Trenerski pedigre – finale afričke Lige prvaka

Prethodno je renersku karijeru započeo u Sošou kao asistent. Poslije je vodio francuske ekipe Istres, Grenoble, Sošo, tuniski Etiole Sportive du Sahel i katarski Al-Wakrah.

Prve uspjehe počeo je bilježiti kada je sa Istresom 2004. godine ušao u najjači razred fudbala u Francuskoj, što mu je donijelu nagradu za trenera godine u drugoj ligi.

Nakon uspjeha u francuskoj ekipi Baždarević se zatekao u tuniskom Etioleu. Tu je proveo desetak mjeseci u kojima je došao do finala afričke Lige prvaka. Nakon dva susreta Mešina “zvijezda” (prijevod značenja imena kluba) poražena je ukupnim rezultatom 3:0 od egipatskog Al-Ahlia.

Mešina trenerska karijera nastavila se u francuskoj, tačnije Grenoblu. Imao je tada ponude Nice i Le Mansa, ali se zahvaljući prijateljstvu novih vlasnika kluba iz Japana i mentora Ivice Osima koji mu je ujedno i bio preporuka, odlučio za ovaj klub. Rezultat, Grenoble prvi puta u historiji u prvoj ligi Francuske, a nešto kasnije i u polufinalu kupa Francuske. Ipak, kada je priča sa japanskim vlasnicima krenula da dobija novu dimenziju, Meša je zbog finansijskih razloga napustio klub.

Prije preuzimanja kormila bh. nacionalne selekcije Meša je opet radio u Tunisu i Kataru. A onda je uslijedio poziv koji se ne odbija. Safet je obavio svoje, reprezentaciji je trebala svježa krv. Gore pomenuta imena pojavljivala su se u brojnim medijima, a kada je Baždarević zvanično izabran za selektora odmah je obećao zasukati rukave i početi sa radom.

Pamtimo da je prije debitantskog nastupa na klupi u duelu sa Andorom Meša izgubio jaknu. Valjda se od silnog uzbuđenja i činjenice da će voditi najjaču selekciju bh. fudbala malo i zbunio. Ipak, hladnokrvan kao i uvijek, vladajući situacijom, pojavio se u sakou na aerodromu, opet smiren i staložen.

A šta je zapravo Meša uradio?

Ekipa portala Korner.ba istražila je rad, sada već bivšeg selektora BiH, Mehmeda Baždarevića u njegovom mandatu koji je trajao 35 mjeseci.

Mehmed Baždarević vodio je reprezentaciju BiH u ukupno 25 susreta. Ostvario je 14 pobjeda, pet remija i šest poraza, uz gol razliku 53:30.

Najveće rezultatske pobjedu ostvario je protiv Estonije i protiv Gibraltara, kada su Zmajevi slavili sa po 5:0. Ipak, njegovim najvećim uspjehom može se smatrati pobjeda nad Japanom u finalu Kirin kupa, gdje je reprezentacija BiH osvojila prvi trofej u svojoj historiji.

Nijedna prijateljska utakmica u BiH

Zanimljiv je podatak da je BiH pod njegovim vodstvom odigrala tek pet prijateljskih utakmica u skoro tri godine. Još zanimljivije je da su svi mečevi igrani van Bosne i Hercegovine. Bilans ovih utakmica je poraz od Španije rezultatom 1:3, remi sa Austrijom 1:1 i pobjede nad Luksemburgom (0:3), Švicarskom (0:2), i Albanijom (1:2).

Meša je osim pomenutih prijateljskih utakmica i Kirin kupa reprezentaciju vodio u kvalifikacijama za EURO 2016. u Francuskoj, i Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kada je naslijedio Safeta Sušića, vodio je Zmajeve u osam susreta. Ostvario je pet pobjeda i jedan poraz – od Belgije. Uslijedio je baraž sa Irskom kojeg se sjećamo kroz maglu iz Zenice. Prva utakmica završena je rezultatom 1:1, a druga porazom od 2:0 u Irskoj, čime su se Zmajevi oprostili od Evropskog prvenstva.

Uslijedile su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, gdje je BiH smještena u, iako danas nema jednostavnih protivnika, relativno laganu grupu sa Belgijom, Grčkom, Estonijom, Kiprom i Gibraltarom.

Rezultat – treće mjesto u grupi. Dva poraza od Belgije, dva remija sa Grčkom i bitka sa Kiprom koji je, ispostavit će se kasnije, i presudio Meši.

Begović siguran kao ministar odbrane

Baždarević je u svom mandatu ukupno pozivao 56 igrača. Najviše nastupa sakupio je Asmir Begović – 22, dok je na drugom mjestu Edin Džeko sa 20 nastupa. Najviše golova za vrijeme Mešinog mandata postigao je upravo napadač Rome, koji je pogađao 14 puta. Drugi na ovoj listi je Milan Đurić sa sedam golova. Vedad Ibišević, čovjek koji je svojim golom odveo BiH na prvo Svjetsko prvenstvo u historiji, ujedno i strijelac prvog pogotka u historiji fudbalske reprezentacije BiH na istom, postigao je samo dva gola u 20 susreta.

Najbolji asistent je Miralem Pjanić, koji je devet puta pronalazio strijelce, dok je Senad Lulić zabilježio sedam asistencija, čak tri u prvoj utakmici Baždarevića, kada je Džeko postigao hattrick u pobjedi nad Andorom rezultatom 3:0.

Pozvao je Baždarević i 13 debitanata, među kojima se najviše istakao Milan Đurić, a solidan broj nastupa zabilježio je i Mato Jajalo. Naravno, treba tu uračunati i sve bolje Harisa Duljevića i Kenana Kodru.

Sedam igrača bez nastupa

Pozivao je i Nemanju Bilbiju, Stojana Vranješa, Denija Miloševića, Josipa Kvesića, te golmane Kenana Pirića, Ratka Dujkovića, i Gorana Karačića. Ovi igrači nisu dobili ni minute. Spomenut ćemo i Jozu Šimunovića, jedno od potencijalnih pojačanja bh. reprezentacije koji još nije debitovao zbog povreda prilikom oba puta kada je pozivan.

Statistički gledano, Meša je jedan od najuspješnijih selektora BiH u njenoj historiji. Ipak, statistika i emocije po strani, apetiti cjelokupne bh. javnosti porasli su nakon plasmana BiH u Brazil. Sada se od svakog selektora očekuje plasman na vrhunsko takmičenje. Baždarević to nije ostvario, a njegov izvještaj podnesen NSBiH nije prihvaćen. Novog selektora očekuju izazovi za Euro 2020., Baždarević je napravio solidan kostur, ali smjena generacija tek predstoji.

Kategorije
INFOGRAFIKEKORNER SPECIJAL

SLIČNE TEME

Scroll Up