back to top

Edin Terzić biografija

Drugi upravo čitaju

Edin Terzić je rođen u Mendenu u Njemačkoj, otac mu je iz Donjeg Vakufa (BiH), a majka iz Osijeka

Odrastao je u gradu blizu Dortmunda i s tek devet godina prvi je put Borussiju gledao s tribina Westfalenstadiona.

Kroz igračku karijeru igrao je za niželigaše, ali zato se puno više posvetio trenerskom poslu. Prije 10-ak godina radio je kao skaut i pomoćni trener u Borussijinoj akademiji, tada je prvu momčad vodio Jürgen Klopp.

A nakon što je Favre dobio otkaz u sezoni 2020./21., priliku da se dokaže dobio je baš Edin Terzić. Privremeno je vodio momčad do dolaska Marca Rosea. No, njegova priča nije dugo trajala, a Terzić je cijelo vrijeme u sjeni čekao novi dio svog kolača.

U julu 2022. godine dobio je ugovor s Borussijom i to do 2025. godine.

edin terzić
Edin Terzić

Ko je Edin Terzić?

Edin Terzić rođen je 30. oktobra 1982. godine u Mendenu u Njemačkoj. Otac Edina je rođen u BiH dok mu je majka iz Hrvatske. Prije rođenja porodica Terzić preselila se u Njemačku gdje će se i roditi novi trener Milionera.

Iako je Terzić svoj život posvetio fudbalu, nije bio onaj tip koji želi slavu i milione i milione fanova. Terzića je prije svega zanimao taktični aspekt fudbala što dokazuje diploma sa Ruhr Univerziteta u Bochumu o sportskim naukama.

Svega sedam godina je proveo u profesionalnom fudbalu kao igrač, te je uvijek igrao u četvrtom stepenu Njemačkog fudbalskog sistema. Igrao je za SG Wattenscheid 09, SC Westfalia Herne i BV Cloppenburg, te je ukupno između tri kluba upisao 98 nastupa i postigao 17 golova.

edin terzić
Edin Terzić ostavlja veliki trag u Dortmundu

Nakon penzionisanja 2010. godine Edin Terzić se istog momenta bacio u trenerske vode, te je od 2010. do 2013. godine radio kao skaut i kao pomoćni trener omladinske akademije Borussie Dortmund. Jurgen Klopp je u više navrata naglasio kvalitet omladinskog sistema koji posjeduje Dortmund i konstatno hvalio kako Terzića tako i ostale predane trenere i skaute.

Nakon tri godine u Dortmundu i kvalitetnog rada koji je postigao, Terzić je na poziv Slavena Bilića odlučio da mu se pridruži u Bešiktasu. Četiri godine Terzić je zajedno sa Slavenom putovao svijetom, otišao je sa Slavenom u Besiktas, a dvije godine kasnije odlazi zajedno sa Slavenom u West Ham United.  Međutim nakon otkaza koji je dobio Slaven 2017. godine, Terzić nije odlučio da ostane i zbog toga se vraća ponovo na klupu Dortmunda.

Drugi mandat u Dortmundu, Terzić je služio na dosta višoj poziciji u odnosu na sam početak karijere. Lucien Favre je isključivo želio Terzića zbog toga što je poznavao klub i Favreu je trebao pomoćnik koji zna omladinsku postavu, ali se i može nositi sa seniorskim igračima. Sredinom prve sezone Favre se razbolio, te su Manfed Stefes i Terzić preuzeli vodstvo prvog tima, odigrali su jednu utakmicu protiv TSG 1899 Hoffenheim.

edin terzić biografija
Edin Terzić biografija

A nakon što je Favre dobio otkaz u sezoni 2020./21., priliku da se dokaže dobio je baš Edin. Kao privremeni zamjenski trener vodio je Borussiju Dortmund 2021. godine te osvojio njemački kup. Privremeno je vodio momčad do dolaska Marca Rosea. No, njegova priča nije dugo trajala, a Terzić je cijelo vrijeme u sjeni čekao novi dio svog kolača.

U julu 2022. godine dobio je ugovor s Borussijom i to do 2025. godine.

S Borussijom ove sezone ima 30 odrađenih utakmica u svim natjecanjima uz omjer od 19 pobjeda, sedam poraza i četiri remija.

Terzić je pokazao da sa mukotrpnim radom i zalaganjem možete doći do trenerske pozicije jednog od najboljih klubova u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo:

Možda te zanima