back to top

Dimenzije fudbalskog terena

Drugi upravo čitaju

Fudbalski teren je mjesto gdje se odigravaju fudbalske utakmice. Dimenzije fudbalskog terena određene su prema pravilima fudbalske igre.

Sve oznake na fudbalskog igralištu imaju svoju svrhu, zato što nacrtane linije mogu odlučiti da li je gol ili nije. Na primjer, ako je lopta čitavim obimom prešla aut-liniju, onda je van igrališta. Isto vrijedi i za postizanje golova.

Dimenzije nogometnog terena

Prema pravilniku, teren za međunarodne utakmice treba biti dužine između 100 i 100 metara, dok je širina određena na 65 do 75 metara.

Što se tiče ostalih utakmica mjere fudbalskog terena variraju. Radi se o dužini između 90 i 120 metara, i širini od 45 do 90 metara. Treba istaći da dužina terena treba biti veća u odnosu na širinu.

Granične linije po dužini, nazivaju se aut-linije i one predstavljaju granice igrališta. Isto vrijedi i za linije po širini koje se nazivaju gol-linije.

Fudbalski teren dimenzije

  • Dužina: 90-129 metara
  • Širina: 45-90 metara

Sredina terena

Linija na centru igrališta dijeli fudbalski teren na dva djela odnosno dvije polovine. Na sredini centralne linije postavljena je tačka odakle se izvodi početni udarac na početku utakmice, drugog poluvremena ili kada dođe do postizanja pogotka.

Poluprečnik središnjeg kruga iznosi 9,15 metara ili prema engleskim standardima 10 jardi. Ova dužina predstavlja minimalni razmak protivnika kada se izvodi početni udarac, a isti iznos se koristi i prilikom određivanja udaljenosti protivničkog živog zida.

Koja je visina korner zastavice

U četiri ugla fudbalskog igrališta nalazi se korner, kojeg čini jedna četvrtina kruga promjera jednog metra. Upravo ta četvrtina kruga označava prostor za loptu prilikom izvođenja kornera. Uz to, na četiri ugla postavljena je i korner zastavica čija visina treba iznositi minimalno 1,5 metara s naznačenim vrhom, tj. zastavicom.

dimenzije fudbalskog terena
Dimenzije fudbalskog terena

Dužina gola i visina

Golovi su postavljeni na sredini obje gol-linije. Gol se sastoji od dvije stative i jedne prečke. Prečka je dužine 7,32 metara dok su sative visoke 2,44 metra.

Prečka i stativa isključivo su bijele boje, a proizvode se od dva materijala: metala i drveta. Oblik stativa i prečke treba biti četvrtast ili okrugao, a isti ne bi trebao ugrožavati igrače na terenu.

Odnosno dužia gola je 7,32 metra dok je visina gola 2,44

Za okvir gola pričvršćena je mreža.

Kazneni prostor

Dva pravougaonika ispred svakog gola predstavljaju kazneni prostor odnosno šesnaesterac. Ovaj prostor je upravo dobio naziv šesnaesterac, jer je od gol-linije udaljen 16,5 metara. Unutar kaznenog prostora nalazi se peterac koji je od gol linije udaljen 5,5 metara.

Kazneni prostor predstavlja veoma važan dio fudbalskog igrališta jer unutar njega, čuvar mreže može koristiti ruke. Isto tako ako dođe do prekršaja ili nedozvoljene opstrukcije igre, odbrambena ekipa se kažnjava kaznenim udarce, odnosno jedanaestercem ili penalom.

Mjesto odakle se izvodi jedanaesterac naziva se i bijela tačka, a ona je udaljena 11 metara od sredine gola.

Šta predstavlja polukrug

Još jedan dio kaznenog prostora jeste i polukrug dimenzija 9,15 metara koji označava da se unutar njega ne smiju nalaziti igrači dok se izvodi jedanaesterac.

Najveći fudbalski teren

Prethodno smo pisali o tome koji su najveći stadioni na svijetu, a u nastavku saznajte koji je to najveći fudbalski teren.

Nije tajna da su mnogi treneri i fudbaleri govorili kako je stadion Barcelone, Nou Camp najveći fudbalski teren.

Do renoviranja 1998. godine, dužina Nou Campa bila je 110 metara sa širinom od 73 metra i bio je to najveći nogometni teren na svijetu.

dimenzije fudbalskog terena
Nou Camp važio za najveći fudbalski teren na svijetu

Nakon renoviranja, dimenzije su skraćene na 105 metara dužine i 68 metara širine, pa Nou Camp više nije najveći teren.

Upravo su to standardne dimenzije fudbalskog terena širom Europe.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da dimenzije stadiona Manchester Uniteda, Old Trafforda iznose čak 106 metara sa 69 metara, ali zbog pozicije kamera djeluje dosta manje u odnosu na Nou Camp.

dimenzije fudbalskog terena
Old Trafford posjeduje najveće dimenzije fudbalskog terena

Dimenzije poznatih stadiona

  • Anfield – 101 metar x 68 metara
  • Camp Nou – 105 metara x 68 metara
  • Emirates Stadium – 105 metara x 68 metara
  • Etihad Stadium – 105 metara x 68 metara
  • Old Trafford – 106 metara x 69 metara
  • Stamford Bridge – 103 metra x 67metara

Pročitajte još:

Možda te zanima