back to top

Denis Huseinbašić biografija

Drugi upravo čitaju

Denis Huseinbašić je profesionalni nogometaš koji igra kao vezni igrač za 1. FC Köln.

Rođen je 3. jula 2001. godine u Njemačkoj i zastupa reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Počeo je svoju profesionalnu karijeru u Kickers Offenbachu prije nego što se pridružio 1. FC Kölnu 2022. godine.

Huseinbašić je započeo s nogometom u svom rodnom klubu FSV Erbach, prije nego što se pridružio mlađim selekcijama Darmstadta 98 u 2011. Nakon dvije godine, prešao je u omladinsku akademiju Eintracht Frankfurta.

denis huseinbašić
Denis Huseinbašić

Godine 2018. prešao je u Kickers Offenbach, gdje je debitovao profesionalno i postigao svoj prvi profesionalni gol. Za 1. FC Köln je potpisao trogodišnji ugovor u junu i debitovao je 3. septembra protiv VfL Wolfsburga. 9. oktobra, Huseinbašić je postigao svoj prvi gol za 1. FC Köln protiv Borussije Mönchengladbach.

Odlučio se za reprezentaciju BiH

Iako je ranije predstavljao Njemačku na nivou do 21 godine, odlučio je igrati za Bosnu i Hercegovinu na seniorskom nivou. U februaru 2024. godine, FIFA je odobrila njegov zahtjev za promjenu sportskog državljanstva iz njemačkog u bosansko.

Zatim, u martu, dobio je svoj prvi poziv u seniorsku reprezentaciju za kvalifikacijske utakmice za UEFA Euro 2024 protiv Ukrajine.

Pogledajte i ovo:

Možda te zanima