Kako je nastala jedna od najboljih fotografija u historiji fudbala?

Drugi upravo čitaju

Kako je nastala jedna od najboljih fotografija u historiji fudbala, Ronaldo u klinču između Maldinija i Kanavara-

Kao zagrevanje za Svetsko prvenstvo 1998. godine koje je održano u Francuskoj, ista zemlja godinu dana ranije bila je domaćin prijateljskog turnira nazvanog „Tournoi de France”.

Učesnice su bile reprezentacije koje su važile za favorite na narednom Mundijalu: Francuska, Italija, Brazil i Engleska i svako je trebalo da igra sa svakim u periodu od 3. do 11. juna.

Turnir su otvorile Francuska i Brazil koje su remizirale 1:1 dok je u drugom paru Engleska savladala Italiju sa 2:0. U nastavku takmičenja Englezi su ponovo pobedili, ovoga puta Francusku sa 1:0, a onda je usledio meč za pamćenje.

“Koplja su ukrstili” Brazil i Italija, u meču koji je po mnogima bio jedan od najboljih koji su imali priliku da gledaju kada su u pitanju nacionalne selekcije.

Historijski timovi Brazila i Italije

Italijani su imali jedan od najboljih timova u svojoj istoriji, sa Paljukom na golu, Kanavarom, Maldinijem, Kostakurtom i Panućijem u “granitnoj” odbrani, dok je u napadu igrao “strašan” tandem Vijeri – Del Pijero.

kako je nastala jedna od najboljih fotografija u historiji fudbala
Brazil je 1998. postao svjetski prvak

Brazil je bio podjednako jak. Tafarel, Kafu, Roberto Karlos, Dunga… a u napadu “Ro-Ro” tandem, fenomenalni Ronaldo i Romario. Utakmica je obećavala spektakl i opravdala je očekivanja.

Već u 6. minutu Del Pijero je doveo Italijane u vođstvo, da bi samo petnaestak minuta kasnije rezultat dupliran autogolom Aldaira.

Roberto Karlos uspeo je do poluvremena da smanji razliku, ali su početkom durog poluvremena Italijani ponovo pogodili za 3:1, a strelac je opet bio Del Pijero.

Brazilci su nakon toga „dodali gas“, pa su golovima Ronalda i Romarija izjednačili na 3:3 što je bio i konačan rezultat ove fenomenalne utakmice.

Međutim, iako je meč po svim parametrima zadovoljio gledaoce, kako golovima, dinamikom, sjajnim potezima i velikim fudbalskim imenima, ona je donela i jednu od najboljih fotografija u istoriji fudbalske igre.

slika ronalda kako prodire dok klizećim startom pokušavaju da ga zaustave maldini i kanavaro za mnoge je jedna od najboljih u fudbalskoj istoriji.
Slika Ronalda kako prodire dok klizećim startom pokušavaju da ga zaustave Maldini i Kanavaro za mnoge je jedna od najboljih u fudbalskoj istoriji.

Ronaldo je bio leđima okrenut golu Italijana i dobio je jednu preciznu loptu po zemlji sa centra igrališta.

Na svojim leđima već je imao Kanavara koji mu nije dao mira. Ali jedan od najboljih fudbalera svih vremena bio je to sa razlogom, primio je loptu, hitro se okrenuo i već je bežao Kanavaru jureći ka Paljuki.

Ronaldo u klinču Maldinija i Kanavara

U tom trenutku jurila su ga možda i dva najblja defanzivca koje je fudbal tada imao, Maldini i Kanavaro, sustigli su ga i jedva uspeli da uklizaju i to u isto vreme, jedan sa leve, a drugi sa desne strane i tako uspeli da sruše Brazilca na zemlju.

Spektakularna fotografija kako Ronaldo pokušava da pobegne dok mu dva italijana uklizavaju postala je kultna, a po rečima samog Ronalda njemu je bila jedna od omiljenih:

„Ta fotografija je najlepša koju sam ikada video, sigurno najbolja od svih na kojima se ja nalazim.“ – izjavio je on kasnije.

Brazilci su pobedili Engleze sa 1:0, a Italijani remizirali sa Francuskom, pa je poredak na kraju turnira bio Engleska, Brazil, Francuska, Italija.

Ni snimak nastanka ove fotografije nije bio ništa manje spektakularan, zato vam ga donosimo na našem sajtu, da pogledate kakve fudbalske gromade su se nalazile na terenu, pa nije ni čudo što je jedna od najboljih fotografija svih vremena iz fudbala nastala baš na ovom meču. Uživajte!

Pročitajte i ovo: 

Možda te zanima