Mirsad Hibić: Kako je Zeničanin odbio Real Madrid

Drugi upravo čitaju

Mirsad Hibić je legenda koju predstavljamo danas, čovjeka koji je zabio prvi zvanični pogodak za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Rođen je 11. oktobra 1973. godine. u Zenici. Svoju karijeru kao fudbaler započinje u rodnoj Zenici sa ekipom NK Čelik. Iz godine u godinu briljira te je 1898. godine prvi put zaigrao za seniorski tim Čelika.

Mirsad je bio svijetla tačka Čelika u to vrijeme međutim zbog rata i ratnih okolnosti Mirsad je bio primoran da napusti Čelik i Zenicu i da se seli u Hrvatsku.

Hajduk mu je pružio šansu


Mirsad kao i svi su mislili da rat u Bosni neće trajati dugo, te je odlučio da pauzira i čeka svoju priliku da se vrati u Čelik. Međutim godina dana prolazi i rat se ne završava, Mirsad već počinje gubiti nadu.

U julu 1992. godine Mirsad neočekivano dobiva priliku da zaigra za splitski Hajduk. Mirsad je shvatio kakva je ovo prilika za njegovu karijeru i posvetio se maksimalno igri. Dobri nastupi su ga učinili regularnim u startnoj postavi te je ovo ostvario kada je Hajduk bio na vrhuncu kako u domaćem fudbalu tako i na Europskom frontu. Kvalitetne četiri godine u Hajduku su privukle pažnju mnogih velikih klubova u Europi. Velika je odluka bila pred Mirsadom, te on 1. jula 1996. godine prelazi u Sevillu za 700.000 eura.

Legenda Španskog fudbala

Iako je Sevilla očekivala od Mirsada da se privikne na ligu i počne da reda sjajne nastupe, to se nije dogodilo. Naime po dolasku u Španiju Hibić je teško povrijedio ligamente i morao je skoro čitavu sezonu provesti u rehabilitaciji. Zvanični povratak je napravio u aprilu 1997. godine i to protiv ni više ni manje nego Real Madrida. U Sevilli stiče svoje ime, postaje prepoznatljiv po svojoj stabilnoj igri i smirenom ponašanju.


Četiri godine u Sevilli su ga stavile na mapu mnogih španskih klubova. Međutim Atletico Madrid je prvi poslao ponudu koju je Mirsad prihvatio. Par dana kasnije Real Madrid dolazi sa ponudom, ali je Mirsad odbija. Čak je i njegov stari trener Jose Antonio Camacho molio Mirsada da pređe u Real i da zajedno pokore Španiju, ali ništa. Kasnije je izašao u medije i dao izjavu da je za njega riječ svetinja i kako je svoju riječ dao Atleticu i da niti jedna cifra koju mu je ponudio Real nije bila dovoljna da to pogazi.

mirsad hibic of atletico madrid in 2000. | sports jersey, atlético madrid,  jersey
Mirsad Hibić u dresu Atletico Madrida


Iako je Atletico tada bio u drugoj diviziji Španskog fudbala Mirsad je pomogao Španskom velikanu da se vrati u prvu diviziju. Sjajno je igrao u Atleticu, bio je konstantan i nije imao mnogo povreda. Mirsad je pokazao kvalitet i autoritet, te je nagrađen kapitenskom trakom koju je nosio sa ponosom i uvijek davao svoj maksimum. Iako je samo četiri godine proveo u Atleticu nivo igre sa kojom je uvijek predstavljao Madridski klub ga je upisao u legendu kako Atletica tako i kompletnog Španskog fudbala.


Činjenica koja je fanscinanta jeste ta da se Mirsad penzionisao sa samo 30. godina. Mirsad je igrao poziciju štopera te je i dalje bio u mogućnosti da igra barem još 3-4 godine. Međutim Mirsad je odlučio da se penzioniše na vrhu, jednostavno nije htio da igra fudbal ako nije u potpunosti siguran da može dati svoj maksimum. Upravo ovakvo razmišljanje i stav prema sebi i lijepoj igri su ga i dovele do legendarnog statusa.

Za Atletico je odigrao 57 utakmica uz tri postignuta gola.


Upisan u historiju reprezentacije BiH

Mirsad je svoj debi za reprezentaciju napravio u junu 1993. godine kada je reprezentacija putovala na svoje prve Mediteranske igre u Bari. Ono po čemu će zauvijek Mirsad ostati upamćen jeste činjenica da je upravo on protiv Alžira zabio prvi zvanični pogodak za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Kroz naredne godine nastupa 37 puta za reprezentaciju, a u 17 navrata je nosio kapitensku traku.

mirsad hibić biografija
Mirsad Hibić u dresu reprezentacije BiH

Odlučio je da se povuče iz reprezentacije 10. januara 2004. godine.

Danas Mirsad Hibić živi mirnim životom u rodnom mjestu Janjići s porodicom.

Biografije:

Možda te zanima