back to top

NK Široki Brijeg historija

Drugi upravo čitaju

NK Široki Brijeg historija – Od skromnog Hercegovačkog kluba do prvaka BiH Premijer lige.

Osnovan je 1948. godine pod nazivom NK Borak, te je svoj početak vidio u lokalnim ligama. Pod vodstvom Bože Kvesića dresovi su kreirani u plavo bijeloj boji te su ove boje inspiriale i sam grb koji do dan danas nosi plavo – bijelu kombinaciju.

Široki Brijeg i njegov period uspjeha


Od svog osnivanja pa sve do 1995. godine klub je promijenio nekoliko različitih imena, od: NK Boksit, NK Lištica, NK Mladost, NK Mladost – Dubint i dolazimo do NK Široki Brijeg.

U periodu 70-tih kada su još nosili naziv NK Mladost klub je ostvario mnogo uspjeha. Uspjeli su se domoći skoro druge lige Jugoslavije, ali u doigravanju protiv Bosne nisu uspjeli da pobijede, te ostaju u Republičkoj ligi BiH. Ipak nisu dozvolili da ih to obeshrabri te kroz sljedećih par sezona ostaju u samom vrhu Hercegovačke lige, da bi se 1979. godine uspjeli plasirati u Regionalnu ligu BiH – Jug u kojoj ostaju sve do raspada Jugoslavije.


Nakon što se raspala Jugoslavija 1992. godine, skoro dvije godine fudbal je prestao i nisu se igrale utakmice. No, 20. aprila 1994. godine osniva se Prva liga Herceg – Bosne i Široki Brijeg ostvaruje ogromnu dominaciju. Pet godina za redom su dominirali Prvom ligom Herceg – Bosne te su ušli u historiju kao najuspješniji klub u čitavoj ligi.


Široki u Premijer ligi BiH


Od 2000. godine Široki Brijeg prelazi u elitno takmičenje bh. fudbala odnosno Premijer ligu BiH. Prva sezona je prošla relativno mirno te Široki završava na sedmom mjestu.

Već u drugoj sezoni vidjelo se da Široki napreduje i upisuju drugo mjesto u ligi što im osigurava kartu za Europu. U Kupu UEFA–e ostvaruju pobjedu protiv slovaškog Seneca, te se kvalifikuju za prvo kolo gdje ih je čekala slavna češka Sparta.


Treća sezona u Premijer ligi BiH se posebno pamti zato što je to sezona kada je Široki osvojio ligu i proglašen je prvakom Bosne i Hercegovine. Samo dvije sezone kasnije Široki upisuje još jednu titulu te prvi put igraju u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

nk široki brijeg historija
Prva titula Širokog Brijega stigla je u sezoni 2003/2004

Pobjede u kvalifikacijama su im donijele utakmicu u 1. pretkolu protiv Basela, ova utakmica predstavlja i najbolji plasman Širokog Brijega u europskim takmičenjima.

Kada govorimo o nastupima u kupu, Široki se može pohvaliti i na ovome forntu. Naime osvojili su kup 2007. i 2013. i 2017. godine.

Period od osnivanja Premijer lige BiH pa sve do sada Široki je pričao priču kako klub koji osnuje par dobrih prijatelja može se izboriti do vrha fudbalske ljestvice u jednoj zemlji. Nije bitan novac, nije bitan stadion samo je bitna volja i
želja za uspjehom.

U periodu od 2007. pa do 2013. godine postavu Širokog Brijega su krasili: Wagner, Ćorić, Ivanković, Bilobrk, Šilić, Marković i mnogi drugi igrači koji su srce i suze ostavljali za plavo – bijeli dres.

Široki Brijeg titule


Prvaci Premijer liga Bosne i Hercegovine: 2004., 2006.

Osvajači Kupa Bosne i Hercegovine: 2007., 2013., 2017.


Stadion i navijači

NK Široki brijeg od 1953. godine svoje domaće utakmice igra na stadionu zvanom Pecara, te sa uspjehom koji je stigao u 70–tim Široki je morao da obnovi stadion i 1974. godine postavlja se novi travnjak i izgrađuje tribina na jugu.

Kroz godine se postepeno razvijao te dolazimo do danas gdje ukupan kapacitet stadiona iznosi 7.000, a krajem 90–ih zabilježen je rekordni broj gledatelja 10.000.

nk široki brijeg historija
Stadion Pecara nogometni dom Širokog Brijega

Što se tile navijača, plavo – bijele konstantno i bezuslovno bodre Škripari. Svoju ljubav prema Širokom Brijegu pokazuju tako što pored fudbalskog kluba mnogo truda ulažu i u podržavanje HKK Široki koji se bavi košarkom.

Možda te zanima