NK Široki Brijeg historija

-

NK Široki Brijeg historija – Od skromnog Hercegovačkog kluba do prvaka BiH Premijer lige.

Osnovan je 1948. godine pod nazivom NK Borak, te je svoj početak vidio u lokalnim ligama. Pod vodstvom Bože Kvesića dresovi su kreirani u plavo bijeloj boji te su ove boje inspiriale i sam grb koji do dan danas nosi plavo – bijelu kombinaciju.

Široki Brijeg i njegov period uspjeha


Od svog osnivanja pa sve do 1995. godine klub je promijenio nekoliko različitih imena, od: NK Boksit, NK Lištica, NK Mladost, NK Mladost – Dubint i dolazimo do NK Široki Brijeg.

U periodu 70-tih kada su još nosili naziv NK Mladost klub je ostvario mnogo uspjeha. Uspjeli su se domoći skoro druge lige Jugoslavije, ali u doigravanju protiv Bosne nisu uspjeli da pobijede, te ostaju u Republičkoj ligi BiH. Ipak nisu dozvolili da ih to obeshrabri te kroz sljedećih par sezona ostaju u samom vrhu Hercegovačke lige, da bi se 1979. godine uspjeli plasirati u Regionalnu ligu BiH – Jug u kojoj ostaju sve do raspada Jugoslavije.


Nakon što se raspala Jugoslavija 1992. godine, skoro dvije godine fudbal je prestao i nisu se igrale utakmice. No, 20. aprila 1994. godine osniva se Prva liga Herceg – Bosne i Široki Brijeg ostvaruje ogromnu dominaciju. Pet godina za redom su dominirali Prvom ligom Herceg – Bosne te su ušli u historiju kao najuspješniji klub u čitavoj ligi.


Široki u Premijer ligi BiH


Od 2000. godine Široki Brijeg prelazi u elitno takmičenje bh. fudbala odnosno Premijer ligu BiH. Prva sezona je prošla relativno mirno te Široki završava na sedmom mjestu.

Već u drugoj sezoni vidjelo se da Široki napreduje i upisuju drugo mjesto u ligi što im osigurava kartu za Europu. U Kupu UEFA–e ostvaruju pobjedu protiv slovaškog Seneca, te se kvalifikuju za prvo kolo gdje ih je čekala slavna češka Sparta.


Treća sezona u Premijer ligi BiH se posebno pamti zato što je to sezona kada je Široki osvojio ligu i proglašen je prvakom Bosne i Hercegovine. Samo dvije sezone kasnije Široki upisuje još jednu titulu te prvi put igraju u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

NK Široki Brijeg historija
NK Široki Brijeg hisorija – Prva titula u sezoni 2003/2004

Pobjede u kvalifikacijama su im donijele utakmicu u 1. pretkolu protiv Basela, ova utakmica predstavlja i najbolji plasman Širokog Brijega u europskim takmičenjima.

Kada govorimo o nastupima u kupu, Široki se može pohvaliti i na ovome forntu. Naime osvojili su kup 2007. i 2013. i 2017. godine.

Period od osnivanja Premijer lige BiH pa sve do sada Široki je pričao priču kako klub koji osnuje par dobrih prijatelja može se izboriti do vrha fudbalske ljestvice u jednoj zemlji. Nije bitan novac, nije bitan stadion samo je bitna volja i
želja za uspjehom.

U periodu od 2007. pa do 2013. godine postavu Širokog Brijega su krasili: Wagner, Ćorić, Ivanković, Bilobrk, Šilić, Marković i mnogi drugi igrači koji su srce i suze ostavljali za plavo – bijeli dres.


NK Široki Brijeg historija – Stadion i navijači

NK Široki brijeg od 1953. godine svoje domaće utakmice igra na stadionu zvanom Pecara, te sa uspjehom koji je stigao u 70–tim Široki je morao da obnovi stadion i 1974. godine postavlja se novi travnjak i izgrađuje tribina na jugu.

Kroz godine se postepeno razvijao te dolazimo do danas gdje ukupan kapacitet stadiona iznosi 7.000, a krajem 90–ih zabilježen je rekordni broj gledatelja 10.000.

NK Široki Brijeg historija
NK Široki Brijeg historija – Stadion Pecara


Što se tile navijača, plavo – bijele konstantno i bezuslovno bodre Škripari.Svoju ljubav prema Širokom Brijegu pokazuju tako što pored fudbalskog kluba mnogo truda ulažu i u podržavanje HKK Široki koji se bavi košarkom.

NK Široki Brijeg historija
Maid Lolićhttp://korner.ba
Maid Lolić je zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar na svijetu. Da kako može ukinuo bi produžetke pa neka se odmah pucaju penali. Najdraža emisija Top Gol.

2 KOMENTARI

5 1 Glas
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NK Široki Brijeg historija
NK Široki Brijeg historija

Brzi Meni

Lista strijelaca

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
NK Široki Brijeg historija