back to top

Klub s mnogo priznanja: FK Sarajevo slavi 74. rođendan

Drugi upravo čitaju

Sutrašnji dan (24.oktobar) u FK Sarajevo dočekuje se s posebnim razlogom, srećom, ponosom.

Naime, sutra naš renomirani klub, FK Sarajevo slavi 74. rođendan, dan kada su
osnovani 24.oktobra 1946. godine.

Bordo klub s Koševa, koji ima armiju navijača širom cijelog dunjaluka, u svojoj bogatoj i ponosnoj povijesti ostvario je fantastične rezultate.

Sa svime ostvarenim i osvojenim u ove 74 godine u ekipi Sarajeva su svi ponosni. Uključujući igrače, trenere, članove uprave pa i navijače. Popularna grupa Horde zla žive i dišu za bordo svetinju.

klub s mnogo priznanja: fk sarajevo slavi 74. rođendan
FK Sarajevo prvak u sezoni 1966/1967

FK Sarajevo historija

FK Sarajevo je prvi tim sa područja BiH koji je postao šampion bivše Jugoslavije. Sarajlije su iza sebe ostavile Hajduk, Partizan, Dinamo, Crvenu Zvezdu. Uspjeh su ostvarili u sezoni 1966/67.

Prije toga, u sezoni 1964/65 bili su vicešampioni SFRJ. U to vrijeme bio je to ogroman uspjeh i rezultat za respekt i divljenje.

Drugi put Sarajevo je postalo prvak ex države u sezoni 1984/85 godine, kada su vodili žestoku bitku do posljednjeg kola.

Za naslov prvaka borili su se s Hajdukom, a pobjedom na Koševu protiv Zvezde 30. juna sa 2:1, pobjednički pehar opet je stigao na Koševo.

Te sezone Husref Musemić bio je najbolji strijelac s 19 postignuti golova. Predrag Pašić proglašen je za najboljeg igrača. Miloš Đurković za najboljeg golmana, a Boško Antić za najboljeg trenera ex Jugoslavije.

Niz sjajnih rezultata

U bogatoj povijesti ekipa FK Sarajeva ostvarila je briljantne rezultate u prvenstvima ex Jugoslavije i BiH. Dva puta bilo je prvak ex države, šampion BiH 5 puta, osvajač Kupa BiH 6 puta, Super Kup BiH osvojili su jednom.

Šest puta bili su vicešampioni BiH. Igrali su finale Kupa Jugoslavije i izgubili u sezoni 1966/67 god. od Hajduka u Splitu rezultatom 1:2. Također u sezoni 1947. godine igrali su u polufinalu tog prestižnog Kup takmičenja.

Nastupi u Europi

FK Sarajevo odigralo je bezbroj europskih utakmica koje su igrane pod okriljem UEFA. U tadašnjoj ligi Europskih šampiona igrali su protiv kiparskog Olympiakosa koga su elimisali ukupnim rezultatom 5:3.

Zatim bi došao čuveni Manchester United na čelu sa slavim Georgom Bestom. Osim Besta tada su za taj slavni klub nastupili Kidd, Charlton, Aston, Stepnex,Dunne. U prvoj utakmici na Koševu, pred više od 40 hiljada navijača.

Koja je odigrana 15.novembra 1967. godine završeno je bez golova 0:0. U uzvratnom meču Englezi su ,uz pomoć sudija, slavili sa 2:1. Te sezone United je postao europski klupski prvak.

U sezoni 1985/86 u tom takmičenju FK Sarajevo igralo je s finskim prvakom Kuusysi Lahti i eliminaran ukupnim rezultatom 2:4. U UEFA Ligi prvaka igrali su, između ostalih, s ekipama Genk, Dinamo (Kijev), Celtic, Dinamo Brest, Lech, Connah’s Nomads.

klub s mnogo priznanja: fk sarajevo slavi 74. rođendan
Horde Zla navijači FK Sarajevo

U Kup UEFA odigrali su mečevi protiv timova: Hamburger, Slavia Sofija, Sartid, SIGMA, Maritimo, Bešiktaš, Basel, Rapid Bukurešt, Anderlecht.

U UEFA Europa ligi njihovi rivali bili su: Spartak Trnava, Cluj,Sparta Prag, Levski Sofija, Celtic, Bate Borisov, Atalanta, Borussia Menhengladbah, Budućnost…

Poznati igrači koji su nosili Bordo dres

Na stotine igrača, s ponosom i čašću, nosilo je bordo dres. Spomenuti ćemo njih
nekoliko: Ferhatović, Biogradlić, Sušić, V.Musemić, Fazlagić, Hadžibegić, Muzurović, Turković, Varešanović, Brozović, Mušović, Pašić, Janjoš, Šljivo, H.Musemić, Pašić, Lovrić, Repčić, Muftić, Savić, Vukićević, Berberović, Jozić, Baljić, Vujović, Švrakić, Vidović, Arslanagić, Kapetanović, Đurković…

klub s mnogo priznanja: fk sarajevo slavi 74. rođendan
FK Sarajevo

Brojni treneri radili su u FK Sarajevo

Između desetina trenera koji su uspješno trenirali ova klub. Ovo su neki od njih:


Gegić, Brozović, Atanacković, Saračević, Višnjevac, Lovrić, Muzurović, Pirić, Markušević, Antić, Fazlagić, Plišek, Vujović, Varešanović, Kodro, Usčuplić, Jović, Mušović, Jesenković, H.Musemić, Jarni, Janjoš, Bajramović, Alispahić, Hadžiahmetović, Arapović, Marinović…


Oni su nosili dres u šampionskoj generaciji: Sirćo, Fazlagić, Muzurović, Jesenković, Bajić, Prljača, Prodanović, Šiljkut, V.Musemić, Blažević, Antić, A.Ferhatović, Muftić, Vujović, Vujanović, Beatović, Mandić, Dilberović, Maglajlija i Makić. Trener: Miroslav Meho Brozović.

klub s mnogo priznanja: fk sarajevo slavi 74. rođendan
Novinar Rešad Mamela na utakmici FK Sarajevo

Trofej Ismir Pintol

Od sezone 2002/03 ovaj trofej dodjeljuje se za najborbenijeg igrača Sarajevo za proteklu sezonu. Nagrada je dobila ime prema preminulom navijaču Ismiru Pintolu. Prvi osvajač ovog trofeja bio je Safet Nadarević, a još su ga osvajali Džemo Berberović, Matija Matko, Marciano, Damir Hadžić, Leon Benko, Sedin Torlak…

Rešad Mamela

Možda te zanima