back to top

Vedad Ibišević biografija

Drugi upravo čitaju

Predstavljamo jednog od najboljih golgetera u historiji reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Rođen je 6. augusta 1984. godine u Vlasenici. Zbog rata koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu Ibišević se sa svojom porodicom prvo seli u Švicarsku, a nakon par mjeseci boravka tu, dalje se seli u Ameriku.

Svoju karijeru započinje u St. Louisu te prve profesionalne utakmice igra za St. Louis Strikerse. Par godina u Americi i kvalitetni nastupi su privukli pažnju slavnog PSG-a.

Vedad Ibišević biografija – Prelazak u PSG

Može se reći da je razlog ovom prelasku u PSG pored talenta bio i tadašnji menadžer. Naime poznati bh.

Menadžer Vahid Halihodžić je smatrao da je Ibišević spreman za elitni rang francuskog fudbala.

Nakon samo četiri utakmice ispostavilo se da je ovaj transfer pogreška i da Ibišević neće dobiti mnogo vremena da se dokaže.

Slijedi posudba u Dijon za čije vrijeme u 33 utakmice zabija 10 golova. Vrijeme provedeno u Dijonu je bilo relativno produktivno za mladog Ibiševića, imao je konstantnu igru i njegova se karijera kvalitetno razvijala.

vedad ibišević biografija
Vedad Ibišević Biografija

Njemački fudbal pun pogodak

Prvi klub koji mu je dao priliku u Njemačkoj je bio Alemannia Aachen. U jednoj sezoni za ovaj klub nastupao je 24 puta i upisao 6 golova.

Nažalost Ibišević i ostatak ekipe nisu igrali baš najbolje te ispadaju iz elitnog takmičenja Njemačkog fudbala.

U julu 2007. godine Ibišević se pridružuje Hoffenheimu i podržava njihov projekat da stvore kvalitetnu ekipu koja će se takmičiti u najboljem takmičenju koji Njemački fudbal nudi.

U svojoj prvoj sezoni Ibišević doprinosi sa golovima i asistencijama te se Hoffenheim plasirao u elitni rang baš kako su i planirali.

Svoju prvu sezonu u Bundesligi počeo je fantastično. Zabio je u prvoj utakmici te sve do njegove 17 utakmice konstantno nizao pogotke i doprinosio sa asistencijama.

Upisao je 18 golova i 7 asistencija, te da se nije povrijedio sigurno bi bio proglašen za najboljeg golgetera Bundeslige, ako ne i kao najbolji igrač Bundeslige.

U tandemu s još jednim bh. reprezentativcem Sejadom Salihovićem postali su hit Bundeslige.

Ibišević je u ovom periodu bio podložan ozljedama te njegova karijera nije dostigla više nikada visinu koju je imao u svojoj prvoj sezoni u Budnesligi.

Nakon 135 utakmica u kojima je upisao 54 gola i 22 asistencije Ibišević napušta Hoffenheim.

vedad ibišević biografija
Ibišević i Salihović

Vedad Ibišević biografija – Stuttgart je u januaru 2012. godine platio 4.5 miliona eura platio Hoffenheimubza usluge Ibiševića.

Pokazivao je dobre znakove i vidjelo se da mu je prijao ovaj prelazak u novo okruženje. Ibišević je u prvih 16 utakmica za Stuttgart zabio 8 golova i upisao 7 asistencija.

Svoju prvu punu sezonu sa Stutgartom nastavio je u istom izdanju. Golovi su se nizali, a Ibišević je bio ponovu u diskusiji kada je riječ o najboljim napadačima Budneslige.

Nažalost ovu sjajnu formu Ibišević nije mogao krunisati trofejom te sezonu završava sa 15 golova i 4 asistencije u 30 utakmica.

2014. godina Ibiševiću je donijela još jednu povredu i to ovaj put slomljeno stopalo, te se vraća tek sa početkom 2015 godine.

Hertha BSC pomogla Ibiševiću da oživi karijeru

Stuttgart je izgubio stpljenje, te 30. augusta 2015 godine Ibiševića šalje na pozajmicu u Herthu.

Pokazao je svoj kvalitet te godinu dana kasnije potpisuje stalni ugovor sa Herthom. Ibišević je pokazao svoj karakter i mogućnost da vodi svoje saigrače na terenu te u augustu 2016. godine dobiva čast da nosi kapitensku traku Herthe.

Ubrzo su se brojevi počeli gomilati, stigao je stoti pogodak u novembru 2016. Godine, dok u martu 2017. upisuje 250 utakmica u Bundesligi.

Samo godinu dana kasnije upisuje još 50 utakmica te ovaj broj raste na ukupno 300 utakmica u Bundesligi. Svaku sezonu doprinio je sa golovima koji su dostizali uveliko dvije znamenke i sa po kojom asistencijom.

Za igrača koga su mnogi otpisali i smatrali da nema više šta da ponudi Ibišević je u pet sezona sa Herthom BSC upisao 159 nastupa na kojima je postigao 56 golova i zabilježio 22 asistencije.

Čak u 36 godini Ibišević nastavlja da prkosi predrasudama i trenutno i dalje igra u elitnom rangu njemačkog fubala. Ipak je odlučio da napusti Herthu i trenutno nastupa za Schalke 04.

Vedad Ibišević i dres reprezentacije BiH

Ibišević je svoju karijeru kada je riječ o reprezentaciji počeo u U21 nivou u kojem je nastupao 5 puta i zabio 1 gol. 24. marta 2007. godine debitira za seniorsku reprezentaciji u kvalifikacijskoj utakmici za EURO 2008 protiv reprezentacije Norveške.

Ibišević će uvijek ostat upisan u historiju Bosne i Hercegovine nakon svog sudbonosnog pogotka protiv Litvanije koji je odveo reprezentaciju Bosne i Hercegovine prvi put na Svjetsko prvenstvno.

Također ostati će upamćen kao strijelac prvog pogotka za BiH na Svjetskom prvenstvu. Vedad Ibišević je pogodio u porazu od Argentine 2:1.

Ibišević je odlučio da nakon neuspješnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. Godine okači svoje kopačke o zid i objavi penzionisanje od reprezentativnih dužnosti.

Zajedno sa Spahićem i Misimovićem odigrao je zadnju prijateljsku utakmicu protiv Crne Gore u maju 2018. godine te su na Bilinom Polju dobili ovacije od vjernih navijača kojima je ovaj čovjek kao i ostali Zmajevi donio mnogo lijepih uspomena.

Za reprezentaciju je ukupno nastupao 83 puta i postigao 28 golova.

Pogledaj i ovo:

Možda te zanima