back to top

Kapiteni reprezentacije Bosne i Hercegovine, nekada i sada

Drugi upravo čitaju

Kapiteni reprezentacije Bosne i Hercegovine, gdje su i šta rade

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ima relativno kratku, ali zanimljivu historiju, počevši od njenog priznanja FIFA-e i UEFA-e u 1996. godini. Od tada, mnogi igrači su ponosno nosili kapitensku traku, svaki ostavljajući svoj pečat na nacionalnom timu.

 Evo pregleda nekih od najznačajnijih kapitena reprezentacije BiH i kratkih informacija o tome gdje su oni sada.

kapiteni reprezentacije bosne i hercegovine, nekada i sada
Kapiteni reprezentacije Bosne i Hercegovine, nekada i sada

1. Mehmed Baždarević

Baždarević je bio jedan od prvih kapitena reprezentacije BiH nakon njenog osnivanja. Kao iskusni veznjak, svojim iskustvom i liderstvom pomogao je u formiranju tima i postavljanju temelja za buduće generacije. Nakon završetka igračke karijere, Baždarević se okrenuo trenerskom poslu, vodeći reprezentaciju BiH i nekoliko klubova širom Evrope.

2. Mirsad Hibić

Mirsad Hibić je bio jedan od kapitena tokom ranih 2000-ih, igrajući ključnu ulogu u odbrani. Hibić je bio poznat po svojoj čvrstoći i pouzdanosti u defanzivnim zadacima. Njegova karijera u reprezentaciji obuhvatila je važne kvalifikacione cikluse, gdje je njegovo iskustvo i smirenost bilo od krucijalnog značaja. Nakon završetka profesionalne karijere, Hibić se povukao iz javnog života.

muhamed konjić biografija
Muhamed Konjic, Bosnia (Photo by Matthew Ashton/EMPICS via Getty Images

3. Muhamed Konjić

Konjić, koji je bio jedan od prvih kapitena reprezentacije, igrao je ključnu ulogu u formiranju tima tokom ranih godina. Njegovo liderstvo i odbrambene sposobnosti pomogli su da se tim stabilizuje na međunarodnoj sceni. Nakon završetka igračke karijere, Konjić je bio uključen u razne fudbalske i socijalne projekte, te je aktivan u promociji sporta u Bosni i Hercegovini.

4. Elvir Bolić

Elvir Bolić, još jedan rani kapiten, poznat je po svojim sposobnostima napadača i važnim golovima u ključnim trenucima za reprezentaciju. Nakon igračke karijere, Bolić se povukao iz javnog života, ali ostaje jedna od legendarnih figura bosanskog fudbala.

barbarez bih srbija
Kapiteni reprezentacije Bosne i Hercegovine, nekada i sada

5. Sergej Barbarez

Sergej Barbarez, koji je možda jedan od najpoznatijih igrača koji su nosili kapitensku traku, bio je izuzetno cijenjen zbog svoje tehničke sposobnosti i golgeterskih vještina. Njegov uticaj na terenu bio je nemjerljiv, a nakon igračke karijere, Barbarez se također povukao iz javnog života. Budući je selektor BiH.

6. Emir Spahić

Spahić, poznat po svojoj hrabrosti i odlučnosti, bio je dugogodišnji kapiten reprezentacije i ključna figura u odbrani. Vodio je tim do njihovog prvog velikog turnira, Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu. Nakon povlačenja iz profesionalnog fudbala, Spahić je uglavnom van javnog života, povremeno se pojavljujući u sportskim i društvenim događajima.

asmir begović potpisuje za everton
Kapiteni reprezentacije Bosne i Hercegovine, nekada i sada

7. Asmir Begović

Asmir Begović, vratar s internacionalnim iskustvom u Premier ligi i drugim europskim ligama, takođe je nosio kapitensku traku reprezentacije. Poznat po svojim refleksnim spašavanju i igrama na gol-liniji, Begović je svojim umijećem i mirnoćom pod pritiskom donio sigurnost u odbrani reprezentacije. Njegova sposobnost da vodi tim iz pozicije golmana dala je dodatnu dimenziju njegovom liderstvu. Asmir i dalje aktivno igra fudbal, te se bavi humanitarnim radom.

8. Edin Džeko

Džeko, trenutno najprepoznatljivije ime u bosanskom fudbalu, preuzeo je ulogu kapitena nakon Spahića. Poznat kao izuzetan napadač s izvanrednim rekordom golova kako za klubove tako i za nacionalni tim, Edin Džeko nastavlja svoju profesionalnu karijeru na visokom nivou, trenutno igrajući za Fenerbahce. Njegovo liderstvo i dosljednost na terenu i dalje inspirišu mnoge mlade igrače.

čeka nas teška utakmica
Kapiteni reprezentacije Bosne i Hercegovine, nekada i sada

Kapiteni reprezentacije Bosne i Hercegovine su svojim primjerom na terenu i izvan njega ostavili dubok trag u historiji bosanskohercegovačkog fudbala. Njihova profesionalna putovanja i životni putevi poslije fudbala razlikuju se, ali svi dijele zajedničku strast prema igri i svojoj zemlji. Njihova nasljeđa i dalje motivišu buduće generacije igrača i navijača širom Bosne i Hercegovine.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine od svog osnivanja prolazila je kroz različite faze, a njeni kapiteni igrali su ključnu ulogu u oblikovanju timskog duha i identiteta. Pored gore navedenih igrača, mnogi drugi su također nosili kapitensku traku, doprinoseći razvoju reprezentacije u različitim periodima, posebno od njenih početaka 1993. godine.

Svaki kapiten je, na svoj način, doprinio razvoju i afirmaciji reprezentacije, stvarajući legat koji inspirira nove generacije igrača i navijača.

Njihova posvećenost i doprinos nacionalnom timu zaslužuje priznanje, a njihove karijere i post-karijere inspirišu nove generacije Bosanaca i Hercegovaca. 

Pročitaj i ovo:

Možda te zanima