back to top

Amar Dedić biografija

Drugi upravo čitaju

Bosanskohercegovački reprezentatvac Amar Dedić spada među najbolje mlade igrače na svijetu

Ovaj desni bek je rođen u Zell am Seeju 18. augusta 2002. godine, a nogomet je počeo igrati sa deset godina u ekipi LUV iz Graza.

Amar Dedić je ponikao u Sturmu, a sa 13 godina je prešao u omladinske kategorije Salzburga. Seniorsko iskustvo je počeo skupljati sa 17 godina kada je 2021. odigrao 24 utakmice za Salzburgovu filijalu Liefering.

amar dedić biografija
Amar Dedić biografija

Amar Dedić – klubska karijera

Dedić je počeo da igra fudbal u lokalnom klubu, da bi se 2012. godine pridružio omladinskom pogonu Sturma Graza.

  1. godine prešao je u omladinsku akademiju Red Bull Salzburga. U avgustu 2019. potpisao je svoj prvi profesionalni ugovor sa austrijskim timom. Profesionalno je debitovao igrajući za Red Bull Salzburgovu filijalu, Liefering, protiv Amstettena 26. jula u dobi od 16 godina.
  2. juna 2020. postigao je svoj prvi profesionalni gol u trijumfu nad Dornbirnom.

U julu 2020. je Dedić potpisao novi četverogodišnji ugovor sa Red Bull Salzburgom.Službeno je debitovao za tim u utakmici Kupa Austrije protiv Bregenza 9. septembra. 2020.

U junu 2021. poslan je na sezonsku pozajmicu u Wolfsberger AC.

Dedić je debitovao u ligi za Red Bull Salzburg 6. avgusta 2022. protiv Hartberga. Debitovao je u UEFA Ligi šampiona protiv Milana 6. septembra.

  1. oktobra postigao je svoj prvi gol za tim u utakmici Kupa Austrije protiv Admire Wacker.

U januaru 2023. produžio je ugovor do juna 2027. godine.

amar dedić biografija
Amar Dedić debitovao za Zmajeve 2022.

Amar Dedić među Zmajevima

Talentovani desni bek je bio kapiten kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine za koju je upisao 13 nastupa, a za juniorsku selekciju je nastupio sedam puta.

Amar je uvijek bila želja da igra za Zmajeve, što mu se na kraju i ispunilo.

“Rođen sam u Austriji, koja mi je omogućila puno toga i mnogo pomogla u mojoj karijeri. Tu sam počeo svoje prve fudbalske korake koji i dan danas traju. Ipak, Bosna i Hercegovina je nešto što je u mom srcu i to je dio mog kućnog odgoja. Oduvijek mi je bio san da igram za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Nakon prvih nastupa za našu selekciju dobio sam ponudu i Austrije da igram za njih. Međutim, kako sam već rekao, Bosna i Hercegovina mi je u srcu i uvijek mi je bila želja da zaigram samo za BiH”, kazao je za portal reprezentacija.ba Amar Dedić.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je upisao tri nastupa, sve pod vodstvom Ivayla Peteva. Pod vodstvom novog selektora Faruka Hadžibegića smatra se jednim od vodećih igrača Zmajeva.

Preporuka:

Možda te zanima