Veliki gest “Kralja Erica”: Kako je Cantona nagradio hrabrost Paula Scholesa i Nickyja Butta

Bivši fudbaler Manchester Uniteda, ekscentrični Roy Keane, otkrio je jednu zanimljivu anegdotu iz svlačionice slavnog kluba sa Ostrva.

Svi igrači bi na kraju sezone dobili po 800 funti zbog pojavljivanja u medijima, a kako bi učinili taj bonus vrijednijim odlučili su novac staviti na jedno mjesto i tombolom izvući sretnog dobitnika.

“Svaki od nas dobio po 800 funti na kraju sezone. Pristojno smo zarađivali pa nas taj iznos nije mogao obogatiti, pa smo odlučili organizovati tombolu čiji bi pobjednik odnio sav novac”, prisjeća se Keane.

Svi stariji fudbaleri Uniteda bez razmišljanja su dali svoj dio, a mlađi su trebali donijeti odluku – zadržati 800 funti ili pokušati osvojiti cjelokupni iznos. David Beckham i Phil Neville zadržali su bonus i igrali na sigurno dok su se Paul Scholes i Nicky Butt odlučili kockati.

Kada su sva imena izvučena iz šešira na dnu je ostao samo ček na kojem je pisalo ime Erica Cantone. Francuz je bez mnogo napora postao bogatiji za 16.000 funti. Roy Keane u autobiografiji opisuje kako su već sljedeći dan zadirkivali Cantonu zbog osvojene nagrade.

“Ti, sretni gade! Para na paru!” prisjeća se Keane reakcije saigrača kada su vidjeli sretnog Francuza.

Međutim Eric Cantona je unovčio čekove koje su dobili i sa novcem došao na trening. Podijelio je iznos na dva dijela i po 8000 funti dao Paulu Scholesu i Nickyju Buttu jer su, kako je rekao, imali hrabrosti da se kockaju s tim iznosom koji im je kao mladim igračima mnogo značio.

“Pomislio sam kakav gest! Niko drugi to ne bi uradio”, piše Keane u autobiografiji.

PROČITAJTE JOŠ: Kultne izjave najvećeg filozofa među fudbalerima

Kategorije
RETROSTRANI FUDBAL

SLIČNE TEME

Scroll Up