TOP LISTA : Aktivni igrači Premijer lige BiH sa najviše nastupa u posljednih 7 sezona

Premijer liga BiH osnovana je 2000. godine, u ovom formatu igra se od sezone 2002/03, a do sada je imala sedam različitih šampiona. Brojni asovi prodefilovali su kroz nju, dok su joj pojedini vjerni i dan danas. Korner.ba je za vas istražio koji aktivni igrači imaju najviše nastupa u posljednjih sedam sezona (nedostupnost podataka učinila je svoje), a konačna lista vas možda i iznenadi.

TOP 10 aktivnih igrača sa najviše nastupa u PL BiH

Najviše odigranih utakmica od svih aktivnih igrača u Premijer ligi ima igrač Travnika, Simbad Terzić. Fudbaler koji je svoj životni vijek posvetio vezirskom gradu odigrao je 159 utakmica. Na drugom mjestu nalazi se “domaći” Brazilac Wagner koji je igrajući za Posušje i Široki Brijeg sakupio 157 nastupa. Još jedan igrač nosio je dresove pomenuta dva kluba, Jure Ivanković, koji je odigrao 154 utakmice. Četvrto mjesto rezervisao je Bojan Regoje, koji je u dresovima Slavije i Olimpica odigrao 152 utakmice. Vernes Selimović, fudbaler koji je igrao za Velež, Željezničar i Čelik odigrao je 151 susret i nalazi se na petom mjestu, dok su na šestom, odnosno sedmom mjestu, Anel Ćurić iz Travnika i Armin Kapetan koji nastupa u dresu Viteza. Obojica su sakupili po 142 nastupa. Nekada reprezentativni golman, Asmir Avdukić, odigrao je 141 utakmicu noseći dres Borca, Rudara, Slobode, Travnika i Čelika, a po 139 nastupa imaju Dragan Ristić iz ekipe Mladosti , Dejan Bandović iz Sarajeva i Mustafa Kodro iz Veleža, s tim da je Ristić odigrao šest sezona u Premijer ligi. Kompletna infografika:

top 10 aktivnih igraca - pl bih - najvise odigranih utakmica

 Aktivni igrači sa 100+ nastupa u PL BiH (U zagradi je trenutni klub igrača)

Kada su u pitanju aktivni igrači sa preko 100 nastupa u Premijer ligi BiH njih ima ukupno 40. To su uglavnom igrači koji su svoju karijeru provodili u bh. klubovima, a osim navedenih već TOP10 pogledajte i ostale “veterane”:

igraci sa 100 +

Igrači sa najviše nastupa po klubovima

Treća infografika odnosi se na najiskusnije igrače u timu, odnosno one sa najviše nastupa. Da ne bi došlo do zabune igrači na listi nisu sakupili sve nastupe u jednom klubu, već su svoje iskustvo sakupljali u nekoliko timova Premijer lige.

Klub sa najviše igrača koji imaju preko 100 nastupa je Zrinjski. Plemići u svojim redovima imaju 7 prekaljenih igrača, a najviše nastupa među njima sakupio je Milan Muminović koji je u PL nastupio 133 puta. Osim Muminovića tu su Ognjen Todorović, Zoran Brković, Vučina Ščepanović, Ratko Dujković, Pavle Sušić i Mile Pehar.

Ekipa koja je sljedeća na listi je Travnik. Možda malo iznenađujuće, Veziri imaju šest igrača sa preko 100 nastupa, a najviše ima već pomenuti Simbad Terzić koji ujedno ima i najviše nastupa od svih igrača. U redovima ekipe sa Pirote, igrači sa preko 100 nastupa osim Terzića, su Anel Ćurić, Feđa Dudić, Elvedin Varupa, Nihad Ribić i Adis Nurković.

Slijede ekipe Borca i Mladosti koje u svojim redovima imaju po četiri igrača sa preko 100 nastupa, a valja istaći da četiri ekipe nemaju prvotimce sa preko 100 nastupa, ali da su uvršteni igrači koji imaju najviše odigranih utakmica, a to su ekipe Radnika, Zvijezde, Slobode i Drine. Ostatak možete vidjeti u Korner.ba infografici:

IGRACI 100 PLUS NASTUPA PO KLUBOVIMa

Kategorije
ANALIZEINFOGRAFIKETOP LISTA

SLIČNE TEME

Scroll Up