TOP 11: Rabona je udarac samo za najveće majstore fudbala

Rabona – egzotika u imenu ali i samom izvođenju ovog udarca upućuje nas na nešto što ne viđamo svakodnevno u vrhunskom fudbalu. Rabonu ne može izvesti svako, što ćete...
Ronaldinho

fd

Rabona – egzotika u imenu ali i samom izvođenju ovog udarca upućuje nas na nešto što ne viđamo svakodnevno u vrhunskom fudbalu. Rabonu ne može izvesti svako, što ćete i vidjeti na našoj listi. Ova majstorija zahtjeva poseban tip igrača, fudbalskih mangupa koji će imati dovoljno samopouzdanja da je izvedu na utakmici visokog nivoa.

Zanimljiva je veza riječi rabona i fudbala. Naime, prvi put ovaj udarac izveo je Argentinac Ricardo Infante (infante = dijete), da bi ga sutradan novine El Grafico prikazale kao učenika-zabušanta koji izostaje sa nastave u školi, što je i značenje riječi rabona.

Neki od ovih udaraca ostaju u pamćenju ljubitelja fudbala s razlogom poput gola Erica Lamele protiv Asterasa, dok se drugi pamte zbog podsmijeha koji izazivaju na svako viđenje. Broj 5 na našoj listi će vas najbolje u to uvjeriti.

Rabonu su u historiji izvodili najveći majstori ove igre poput Maradone, Rivalda, Baggia, Gascoignea, Ronaldinha i drugih, a obično je poslije utakmice ovaj potez ono o čemu navijači najviše pričaju. Mi vam donosimo 11 rabona koje uključuju prelijepe golove, asistencije,ali i one koje nikada nisu trebale biti izvedene.

1. Deja vu Erica Lamele 

Lamela je fudbalskoj javnosti nedavno ponudio trenutak magije svojstven igračima iz Južne Amerike. Ispostavilo se da je njegova rabona samo deja vu, jer je nešto slično uradio i dok je igrao za mlađe kategorije River Plate.

2.  Aimarovi milemetri do slave

Na utakmici Valencije i Levantea odigranoj 2005. godine Aimar je izveo rabonu o kojoj bi se i danas pričalo samo da je lopta imala malo više milosti i prešla gol crtu. Da li je Aimar želio centrirati ili je to bio direktan udarac? Možda više nije ni bitno.

3.  Angel Di Maria – doktor za rabonu

Angel Di Maria postizao je i golove rabonom, ali na našoj listi se našao zbog ove asistencije Cristianu Ronaldu. Kao rukom…

http://www.youtube.com/watch?v=dyq6vR-6AVg

4. Dečki, sada znamo od koga ste učili!

Ako je već najviše Argentinaca na listi, neka tu bude i onaj najbolji.

5.  Najveća bruka protiv najvećeg rivala 

David Dunn je solidan i pouzdan ofanzivni veznjak Blackburn Roversa, a upisao je i jedan nastup za reprezentaciju Engleske. Ipak, ljubitelji fudbala u Engleskoj najviše ga pamte po “majstoriji” koju je izveo igrajući za Birmingham protiv gradskog rivala Aston Ville. Dunne, crni Dunne!

6. Kada Hajrović zaganja – panična rabona Marcosa Roja

Marcos Rojo izveo je poprilično smjelu rabonu u svom šesnaestercu kada je pod pritiskom Izeta Hajrovića poslao loptu izvan terena. Rojo se na kraju dobro snašao, a nama bi draže bilo da je to uradio kao David Dunn.

7.  Vasquezov super-gol i dosadna švedska publika

Da je Andres Vaquez ovaj gol postigao u Engleskoj ili u Španiji, vjerovatno bi ušao u izbor TOP 5 najgolova svih vremena. Ipak, poluprazan stadion, slabašna liga i reakcija hladne švedske publike “sakrili” su ovu majstoriju od šire javnosti.

8.  Nicky Carle u epizodi “Kako i kada ne izvoditi rabonu”

Sudijska je nadoknada, gubite rezultatom 2-1, ulazite u protivnički šesnaesterac i sve što trebate uraditi je uputiti centaršut koji će vaš igrač pretvoriti u pogodak, ali…Sada vam naš naslov sigurno ima smisla.

9.  Ni magija Edena Hazarda nije dovoljna Torresu 

Hazard je fudbaler koji najviše koristi rabonu u vrhunskom svjetskom fudbalu. Mi smo izabrali ovu protiv Fulhama, kada je uposlio usamljenog Torresa koji sa samo nekoliko metara nije uspio postići gol. Nismo ni očekivali…

10. Ronaldinhova razigranost 

Ronaldinhova rabona možda nije imala nekog efekta, ali čovjek koji je fudbal doživljavao isključivo kao igru zaslužuje mjesto na ovoj listi. Nedostaješ, majstore.

11. Dobro, možda nije najveći majstor ali…

Kada fudbaler u 6. ligi postigne ovakav gol, počinjete sumnjati da je završio fudbalsku školu nekog velikog engleskog kluba. A sumnje su opravdane. Sean Geddes prošao je omladinski pogon Manchester Uniteda, a saigrač mu je bio Danny Wellbeck.

https://www.youtube.com/watch?v=Q1EW1w4Y0rk

Kategorije
TOP LISTA

SLIČNE TEME

Scroll Up