Zašto fudbalska ekipa ima 11 igrača?

Drugi upravo čitaju

Zašto fudbalska ekipa ima 11 igrača pitanje je sa mnogo odgovora. Kako je fudbalska igra puna legendi i mitova tako i odgovori na ovakva pitanja variraju.

U knjigama o historijatu fudbala navode se brojne zanimljivosti vezane za ovu igru. Pri samom nastanku fudbalske igre donošena su neka osnovna pravila, ali zašto fudbalska ekipa ima 11 igrača?

Na samim početcima stvaranja modernog fudbala, u jednoj školi, učenici su se podijelili na dvije ekipe s po 10 igrača. Kao 11 igrač, odnosno golman bio je nastavnik i tako su odigrali jednu utakmicu.

zašto fudbalskazašto fudbalska ekipa ima 11 igrača ekipa ima 11 igrača
Zašto fudbalska ekipa ima 11 igrača

Naravno, u to vrijeme niko nije imao ni viziju šta bi fudbal mogao predstavljati kasnije. Ipak, zašto fudbalska ekipa ima 11 igrača ne zasniva se na historiji fudbala, već je veliki “krivac” za to sama fizika igre.

Zašto fudbalska ekipa ima 11 igrača i nauka

Dimenzije fudbalskog terena variraju od 90 do 120 metara po dužini, kao i širini od 45 do 90 metara. S obzirom na dimenzije i ograničeno kretanje igrača, može se saznati koliko igrača je potrebno da bi se na terenu igrao najkvalitetniji mogući fudbal.

Za tu računicu koristi se veličina koja se naziva i u fizici se koristi da opiše kretanje čestica pri haotičnim sudarima. On se može izračunati kao polovina kvadratnog korijena iz količnika broja igrača i površine terena:

d = ½√(N/A);

gdje je N broj igrača jednog tima, a A površina terena. Dijeljenjem sa srednjom brzinom, srednji slobodni put omogućuje da se odredi srednje vrijeme između kontakta dva igrača.

Prema propisanim dimenzijama terena, jednostavnim računom se dobije da je ovo prosječno vrijeme veće za manji broj igrača, a kada igrača ima previše vrijeme je prekratko.

No, kada je na terenu situacija standardna i uz golmana ima po deset igrača u jednom timu, srednje vrijeme između dva kontakta igrača optimalno iznosi oko tri sekunde.

ali zašto fudbalska ekipa ima 11 igrača
Srednje vrijeme reakcije je 3 sekunde

To je sasvim dovoljno srednje vrijeme da u prvoj sekundi igrač primi loptu, u drugoj odluči kuda će je poslati i potom, u trećoj sekundi šutira.

Kada na terenu ima dvanaest ili više igrača, vrijeme za reakciju igrača je kraće od tri sekunde pa su potezi mnogo ishitreniji, a fudbalska igra suviše haotična i negledljiva.

S druge strane, kada na terenu ima nekoliko igrača manje (po osam ili po devet), vrijeme za pojedinačnu reakciju bude duže od tri sekunde, pa sama igra postaje dosadna i spora.

Naravno ne treba zaboraviti, da pioniri fudbala nisu na ovaj način rješavali ovaj problem, nego su do optimalnog broja igrača na terenu došli zahvaljujući stečenom iskustvu.

zašto fudbalska ekipa ima 11 igrača
Zašto fudbalska ekipa ima 11 igrača?

Pročitajte još fudbalskih zanimljivosti

Možda te zanima