back to top

Najstariji fudbalski klub

Drugi upravo čitaju

Fudbal kao sport iza sebe ima bogatu historiju, a prvi i najstariji fudbalski klub osnovan je u Engleskoj.

Prvi i najstariji fudbalski klub nastao je u engleskom gradu Sheffieldu, a sve je započelo kada su igrači kriketa lokalnog kluba u Sheffieldu počeli šutirati loptu nogom.

Osnivači prvog fudbalskog kluba bili su Nathaniel Creswick i William Prest.

Dana 24. oktobra 1857. godine održan je sastanak na kojem je odlučeno da se oformi prvi fudbalski klub, a predsjednik je bio Frederick Ward. Mala grupa entuzijasta odabrala je obližnji travnati teren za mjesto odigravanja utakmica.

Prvenstveno fudbal se igrao između članova kluba, a djelili su se na ekipe oženjeni protiv neoženjenih te profesionalci protiv ostalih.

S obzirom na činjenicu da je kriket tipičan sport za ljetno vrijeme, momci iz Sheffielda su tražili zanimaciju koja bi ih održala u formi i za vrijeme zimskog perioda, a fudbal je bio idealan za to.

Osnivači Creswick i Prest napisali su i prva fudbalska pravila koja su zvanično objavljena 1858. godine. Spisak pravila nazvali su Sheffield pravila u kojima je bilo dozvoljeno igrati rukom.

Ali isto tako, njihova prvila su udarila temelje modernog fudbala jer su uveli faulove, slobodne udarce, kornere i aute. Također su koristili drvene okvire gola.

prvi fudbalski klub
Sheffield FC prvi i najstariji fudbalski klub

Kako je nastao prvi fudbalski klub

U to vrijeme nije postojao zvanični savez, danas poznatiji kao FA, ali u većini obrazovnih instituacija fudbal je postao popularan sport, ali svako je određivao svoja pravila.

Nedaleko od Sheffileda ubrzo je nastao još jedan klub, a riječ je o Hallamu koji je osnovan 1860. godine. Upravo je te godine odgiran i prvi zvanični derbi između Sheffielda i Hallama, a koji se igra i do današnjeg dana.

Do 1862. godine postojalo je 15-ak klubova u regiji Sheffielda, a tome je kumovala činjenica da Sheffield nije želio igrati utakmice na domaćem terenu.

Iz najstarijeg fudbalskog kluba odlučili su igrati isključivo u gostima kako bi privukli publiku, ali i imali veći izazov da ostvare pobjedu.

Sheffield pravila nogometa

Prva fudbalska pravila odobrena su 28. oktobra 1858. godine, čime su udareni temelji fudbala kakvog danas imamo priliku gledati.

Prema prvim pravilima fudbala bilo je dozvoljeno nošenje i dodavanje lopte rukama.

Meč je započinjao sa sredine igrališta, a pogodak se postiže isključivo udarcem nogom. Također pravila su govorila da se igrači ne smiju povlačiti niti rušiti.

U pravilniku se navodi da su utakmice trajale i po dva sata, a da je u istim učestvovalo 40 igrača u polju, koji su morali nositi plave ili crvene kape.

Par godina kasnije, tačnije 1863. godine Sheffield je pristupio Engleskom savezu, pa su pravila doživjela određene promjene.

Izmjenjena pravila usvojena su od strane fudbalskog saveza Engleske, a po osnivanju Svjetske fudbalske federacije, FIFA je prihvatila ova pravila.

prvi fudbalski klub
Prva pravila nogometa odredio je prvi fudbalski klub

Prvi nogometni klub u raznim takmičenjima

Godine 1866. odigrana je utakmica između Sheffielda i Londona, ali prema pravilima fudbalskog saveza. Pobjednu je donio London, ali igrači iz Sheffielda nisu prihvatali nova pravila.

Sheffield je 1873. godine odigrali prvu FA kup utakmicu protiv Shropshire, a meč je okonačan neriješenim rezultatom pa je pobjednik odlučen bacanjem novčića što je bilo po prvi i jedini put u historiji.

U sezonama 1877/1878 i 1879/1880 stigli su do četvrte runde FA kupa, a istovrmeno se Sheffield tamkmičio u raznim lokalnim ligama.

Na pragu novog stoljeća, Sheffield osniva sopstvenu ligu u kojoj su se takmičili oko 50 godina. Kasnije su se prdružili Yorkshire ligi odakle su stigli do Prve Divizije.

najstariji fudbalski klub prvi fudbalski klub
Sheffield je prvi nogometni klub u historiji

Dugo godina Sheffield je igrao po raznoraznim nižim ligama, a 1989. godine osvojili su titulu prvaka PRve Divizije, ali su izbačeni godinu kasnije zbog nedostatka reflektora na domaćem stadionu.

Najveći uspjeh ovog kluba je osvajanje amaterskog FA kupa 1904. godine.

Osvojili su i Sheffield & Hallamshire Senior kup 1994. godine, a do 2010. godine čak su četiri puta podigli trofej ovog takmičenja.

2007. godine klub je proslavio 150 godina postojanja. Na njihovom stadionu Bramall Lane gostovali su Inter iz Milana i Ajax, a kao počasni gost stigla je brazilska legenda Pele.

Meč protiv Intera odigran je pred 18 000 navijača, a počeni udarac izveo je upravo Pele. Utakmica je zavšrena pobjedom Intera rezultaotm 5:2.

najstariji fudbalski klub
Najstariji fudbalski klub

Sheffield je i danas u nižim ligama

Najstariji fudbalski klub na svijetu još uvijek se takmiči u nižim ligama Engelske, a stručnjaci tvrde da se radi o devetom i desetom rangu Engleskog fudbala.

Za svoj 159. rođendan Sheffield FC se obratio britanskoj vladi i ministarstvu kulture, sa željom da se uvrste u svjetsku kulturnu baštinu, odonosno da ga UNESCO uzme pod svoju zaštitu.

Njihov zahtjev se odnosi na legendarni prvi fudbalski teren, poznatiji kao Olive Grove. Pomenuto fudbalsko igralište dugo godina je bilo zapoušteno, a postalo je siva livada sa starim drvenim golovima koja vremenom propada.

Ipak. Sheffield ga je kupio od grada uz pomoć prikupljenih sredstava 2015. godine.

Grad Sheffield dao je dva poznata kluba Sheffield United i Sheffield Wednesday koji su mnogo uspješniji kroz svoju historiju. No, bez obzira na to Sheffield F.C. je ostao prvi fudbalski klub, a ujedno najstariji fudbalski klub na svijetu.

Pročitajte još

Možda te zanima