Kako osnovati fudbalski klub ?

Drugi upravo čitaju

U današnjem svijetu fudbala novac se pokazao kao najbitniji faktor uspjeha. Sve češći je slučaj da mlade momčadi, brzo napreduju u veći rang i dolaze do željenih rezultata.

Upravo ti klubovi s pravim sponzorima nižu uspjehe, pa se postavlja pitanje kako osnovati fudbalski klub i krenuti od nule?

Tradicija je nešto što krasi fudbalsku igru, pa su s toga “plastične” ekipe često na udaru kritika. Pa nije ni čudno da takve ekipe imaju sve manje i manje pristalica. No, s druge strane uvijek se pojavi tim nalik na RB Leipzig koji strašno brzo napreduje i kao “underdog” osvoji srca mnogih ljubitelja fudbala.

Za osnivanje kluba potrebno je prije svega imati ambiciju, vrijeme i novac. U nastavku donosimo ključne stavke za osnivanje fudbalskog kluba.

Kako osnovati fudbalski klub i zašto

Zbog čega želimo osnovati fudbalski klub? U većini slučajeva svaki mladi klub zasniva se na školi fudbala, koja bi djeci omogućila redovne treninge. Također, najbolji treneri osnivaju sopstvene klubove kako bi prenijeli svoju fudbalsku filozofiju na igrače.

Tako da, prije nego se odlučimo na osnivanje fudbalskog kluba, treba razmisliti koja je naša ambicija i zašto želimo imati klub.

Vrijeme i teren

Za svaki projekt je potrebno uložiti vremena, ali kada je riječ o vođenju fudbalskog kluba, vremena zaista nikad nije previše. Prema tome, treba biti svjestan ove činjenice prije nego se upustimo u osnivanje fudbalskog kluba.

Svaki fudbalski klub ima na raspolaganju teren gdje trenira i/ili igra utakmice. Pa će isti biti potreban i novom klubu nakon osnivanja. U današnje vrijeme dosta je teško izgraditi fudbalski stadion, dok je mnogo lakše pronaći već postojeći teren i iznajmiti ga.

kako osnovati fudbalski klub ?
Svaki fudbalski klub ima na raspolaganju teren

Ustav kluba

Sada kada imamo ambiciju, vrijeme i teren potrebno je napraviti Ustav novoosnovanog kluba. Prije samog pokretanja ideje o fudbalskom klubu, treba imati adekvatno ime za klub.

Grb i boje kluba također trebaju osmišljenje na pravi način. U većini slučajeva ime, grb i boje kluba trebaju biti usko povezani i prikazivati ideju kluba.

Pored toga, Ustav kluba treba sadržavati ciljeve kluba kao i financijski plan. Skupština je važan faktor svakog organizovanog kluba, pa prilikom pisanja Ustava treba voditi računa i o održavanju skupštine kao i članstvo u istoj.

Igrači

Fudbalski igrači su najbitniji u svakom fudbalskom klubu. Za uspješno poslovanje fudbalskog kluba potreban je određeni broj igrača. Odličan način za pronalazak igrača jesu tzv. probe na treningu gdje se pojavi veliki broj igrača, pa nakon treninga nadležni odluče koji su igrači zadovoljili njihove potrebe, a koji ne.

No nisu samo igrači koji dolaze na probu, tu su i treneri koji trebaju dati do znanja šta očekuju od igrača, te trebaju imati na umu da traže one igrače koji se ukapaju u filozofiju njihove igre.

kako osnovati fudbalski klub ?
Fudbalski igrači su najbitniji u svakom fudbalskom klubu

Registracija

Da bi jedan klub funkisonisao i ostvario zacrtane ciljeve, potrebno je nastupati u nekoj od organizovanih prvenstava. Da li je to riječ o amaterskom, polu-amaterskom ili profesionalnom nivou, nije bitno koliko je bitno početi učestovati.

Pa tako nakon što se osnuje klub, odredi ime i grb, naredni korak je obraćanje lokalnom Savezu. Slanjem zahtjeva, Savez će uzeti u razmatranje pristup novog kluba.

Registracija kluba u BiH

Prema pravilniku N/FSBiH da bi klub postao član Saveza potrebno je ispuniti sljedeće uslove:

  • da nadležnom savezu podnese molbu za registraciju i prijem u članstvo, u kojoj se obavezuje da će raditi prema Statutu, pravilnicima i odlukama N/FSBiH i njegovih organa i organizacija;
  • da podnese rješenje nadležnog organa da mu je odobren rad i da je registriran kod nadležnog suda, odnosno nadležnog organa;
  • da podnese izvode iz zapisnika sa osnivačke skupštine sa spiskom članova uprave;
  • da priloži prepis statuta i Rješenje nadležnog organa o licu za predstavljanje i zastupanje kluba;
  • da uplati upisninu i članarinu, čiju visinu određuje nadležni savez za registraciju;
  • da registrira najmanje 20 igrača za klub velikog nogometa/fudbala, ili najmanje 10 igrača za klub malog nogometa/fudbala, odnosno najmanje 15 igrača za klub ženskog nogometa/fudbala;
  • da ima sopstveno ili ugovorom obezbijeđeno igralište.

Klubovi su dužni sve registrovane igrače osigurati od povreda, trajnog invaliditeta i smrti, ako su isti nastali prilikom treniranja, takmičenja, putovanja na takmičenje i putovanja na treninge.

Za igrače profesionalce, pored prednje navedenog osiguranja, klub je dužan da
uplaćuje doprinose, koji se plaćaju na plate iz radnog odnosa, posebno doprinose za penziono – invalidsko osiguranje, a kad omogući pravni sistem države BiH odnosno entiteta, klub i igrač mogu se sporazumjeti da se ovo pitanje riješi ugovorom.

Osim ugovora o radu, klub i igrač profesionalac mogu zaključiti i poseban
ugovor o profesionalnom angažmanu. Ugovorom o profesionalnom angažmanu klub i igrač profesionalac uređuju pitanja koja nisu regulisana ugovorom o radu (naknade za zaključivanje ugovora, premije i dr.).

Verifikaciju ugovora o profesionalnom angažmanu igrača klubova Premijer lige
vrši Komisija za verifikaciju NS/FS BiH, a ostale ugovore verifikuju nadležne komisije entitetskih saveza, koji su obavezni primjerak svih profesionalnih ugovora dostaviti u Sekretarijat N/FSBiH.

Pročitajte i historiju fudbalskih klubova s naših prostora..

JOŠ ZANIMLJIVOSTI:

Možda te zanima