Ofsajd u nogometu

Drugi upravo čitaju

Znate li šta je ofsajd u nogometu ili zaleđe u nogometu?

Ofsajd u nogometu danas predstavlja jedno od najosnovnijih pravila moderne igre. Na pitanje šta je ofsajd u fudbalu mnogi zaljubljenici u ovaj sport žure da objasne i vizuelno prikažu svoje viđenje ovog pravila.

U biti pravilo je jednostavno ali je veoma teško objasniti riječima kako bi zainteresovani mogao shvatiti odmah na prvu. Iz tog razloga u nastavku teksta donosimo nekoliko verzija objašnjena i odgovora na pitanje šta je ofsajd u fudbalu.

Ofsajd u fudbalu ili zaleđe u nogometu najjednostavnije se može objasniti sljedećom definicijom.

“Ofsajd je nogometno pravilo koje određuje da napadač ne smije biti najbliži protivničkom golmanu i čekati loptu.”

Povijest ofsajda/zaleđa

Kroz bogatu nogometnu historiju ofsajd pravilo je doživjelo razne promjene.

Prvo je ofsajd pozicija uvedena daleke 1863. godine. Inicijalno pravilo nalaže da se napadač nalazi u nedozvoljenoj poziciji kada ispred sebe nema najmanje tri odbrambena igrača uključujući golmana.

Kasnije pravilo je prilagođeno napadačima tako da napadač ispred sebe mora imati barem dva odbrambena igrača uključujući golmana.

Pravilo ofsajda kakvo danas poznajemo ustanovljeno je 1990. godine kada je rečeno da se napadač nalazi u ofsajdu samo ako ispred sebe nema jednog protivničkog odbrambenog igrača.

Ofsajd u nogometu

Nedozvoljena pozicija je isključivo onda kada igrač koji se nalazi u ofsajdu ostvari kontakt s loptom. Suprotno tome ako igrač koji je u nedozvoljenoj poziciji dotakne loptu, linijski sudija je dužan signalizirati nedozvoljenu poziciju.

To se može objasniti i ovako.

Smatra se da je igrač u nedozvoljenoj poziciji onda kada je lopta njemu upućena. Ako mu je lopta upućena dok nije bio u takvoj poziciji, nema ofsajda. Ukoliko igrač u ofsajd poziciji krene nazad ispred zadnjih igrača odbrane, bez obzira na to što pokušava da se pomjeri iz nedozvoljene pozicije i ide unazad, i dalje se gleda gdje se on nalazio u trenutku upućivanja lopte.

U stvari, objašnjavanje ofsajd pozicije ili zaleđa, jednostavnije je prikazati vizelno primjerom nego opisati riječima. Zato ovaj video u nastavku riješit će sve dileme.

Glavne sudije kod zaleđa najviše zavise o svojih pomoćnika, koji se nalaze u liniji s posljednjim igračima ekipe koja se brani. Kada pomoćni sudija procijeni da se radi o ofsajd poziciji, sudija stane i digne zastavicu uspravno u zrak, i kad ga glavni sudija to opazi, zastavicom pokaže na mjesto gdje je ostvaren ofsajd.

Zastavica prema dole predstavlja ofsajd koji je napravljen u dijelu terena blizu pomoćniku.

Zastavica paralelno s terenom sugerira da je ofsajd postojao pri sredini tog dijela terena.

Zastavica prema gore opisuje ofsajd poziciju napravljenu u dijelu terena koji je daleko od pomoćnog sudije.

VAR tehnologija dodatno je olakšala posao sudijama kojima je sugerisano da ne signaliziraju nedozvoljenu poziciju čak i kad misle da je riječ o istoj. Akcija će se nastaviti do kraja, a uslijed postizanja pogotka sudija ima pravo pregledati VAR snimku te poništiti postignuti pogodak.

šta je ofsajd u nogometu
Vraćanje iz ofsajd pozicije

Ofsajd statistika

Kada govorimo o statističkim podatcima vezanih za ofsajd/zaleđe engleska Premier liga ima svoju listu.

Napadač iz Toga Emanuel Adebayor našao se u nedozvoljeno poziciji čak 328 puta u 242 nastupa. Iza njega se nalazi Jermaine Defoe s 314 ofsajd pozicija u 496 odigranih mečeva.

Na listi se još nalaze Darren Bent (276), Dimitar Berbatov (238), Christian Benteke (200), Robin Van Persie (198), Gabriel Agbonlahor (195), Sergio Aguero (194), Romelu Lukaku (192), Shane Long (185), Nicolas Anelka (185), Jaime Vardy (183), Bobby Zamora (183), Wayne Rooney (179), Dider Drogba (171), Theo Walcott (162), Peter Crouch (160), Fernando Torres (158), Harry Kane (152), Marko Arnautović (149).

Iako ne postoji zvanična statistika u svim ligama na svijetu, mnogi stručnjaci svjedoče da je igrač s najviše dosuđenih ofsajd pozicija talijanski napadač Filippo Inzaghi koji je najbolje partije pružao za Juventus i Milan.

Jednom prilikom Sir Alex Ferguson je izjavio kako misli da je Inzaghi rođen u ofsajd poziciji.

Nadamo se da ste dobili traženo objašnjenje na pitanje šta je ofsajd u nogometu ili šta je zaleđe u nogometu.

Pročitajte još:

Možda te zanima