back to top

Kako postati fudbalski sudija

Drugi upravo čitaju

Kako postati fudbalski sudija koji će u svakom trenutku biti spreman da primjeni fudbalska pravila

Sudija je ubjedljivo jedan od najvažnijih aspekata fudbala. Bez sudije koji prenosi pravila i tu je kao osoba koja će u svakom trenutku biti spreman da primjeni pravila i pazi na igrače kako bi utakmica bila na elitnom nivou. Fudbalska pravila su broj jedan koje sudije moraju znati, a moraju imati i u glavi i psihološko razmišljanje igrača kao i da odgovorno održe utakmicu uzbudljivom. 

Kako postati fudbalski sudija

Kao primjer možemo uzeti da sudije mogu progledati kroz prste par prekšaja u početku utakmice kao što je finale Lige prvaka, Europa lige ili čak određenu ligašku utakmicu koja može presuditi i donijeti novog ligaškog prvaka.

Dakle, sudije moraju imati i apsekt zabave odnosno moraju misliti na to da li će utakmica biti zanimljiva za gledaoce. Naravno postoji mnogo različitih vrsta sudija koji su strogi ili opušteni, a sve zavisi od njih sami i njihovog poznavanja igre i koliko im je bitan aspekt zabave prilikom suđenja. 

Kako postati fudbalski sudija u BiH

Tekst započinje sa Bosnom i Hercegovinom i kako se to postaje sudija u Bosni i Hercegovini. Naime za početak se morate podnijeti prijavu u Fudbalski Savez BiH da želite postati sudija. Zatim morate položiti ispit za zvanje fudbalskoh sudije, a ispit se polaže i organizuje od strane FS BiH. Ispit je podijeljen u dva dijela to su teoretski i praktični, a ispit se polaže nakon što savladate i teoretski i praktični dio. 

Kao što smo spomenuli u ovom testu što se tiče teoretskog dijela stoje osnovna pravila fudbala i ispitiva se generalno znanje o fudbalu. Potrebno je da se poznaju sva Pravila nogometne igre, propisi FS BiH i odluke I. F. A. BOARD – a.

Nakon uspješnog polaganja teoretskog dijela prelazimo na praktični dio koji se polaže tako što sudite jednu utakmicu. Naravno fudbalsku utakmicu odredi Komisija za polaganje ispita FS BiH, a možete dobiti utakmicu u svim nivoima fudbalske ligaške ljestvice u BiH, odnosno niste ograničeni na Premijer ligu BiH. 

kako postati fudbalski sudija
Ispit se polaže i organizuje od strane FS BiH

Kada ste sve uspješno položili onda dobijete status sudije pripravnika, te morate najmanje šest mjeseci suditi omladinske utakmice na kantonalnom nivou. Nakon isteka ovih šest mjeseci imate pravo za dalje školovanje i obuku, te sa sticanjem i polaganjem viših ispita dobijate više odgovornosti.

Sudije u Bosni i Hercegovini dijele se na Sudije pripravnike, Kantonalne sudije, Entiteske sudije i Savezne sudije. Kada jednom uspješno položite ispit u budućnosti samo možete ići naprijed i dalje se obučavati, a nikako ne možete da nazadujete odnosno da vas vrate u manji rang kada je riječ o suđenju. 

Kako postati sudija u najboljoj ligi na svijetu

Ispiti koji vas čine sudijom su gotovo u svim državama i fudbalskim savezima isti, međutim potrebno je spomenuti ispit koji prolaze sudije u Engleskoj zemlji poznatoj po kreiranju fudbala kao sporta, a najbolje fudbalske sudije dolaze iz Lige petice, prvenstveo s Otoka. Dakle, ako želite da postanete fudbalski sudija u Engleskoj potrebno vam je prije svega znanje o fudbalu kao igri i mogućnost primjene svih teoretskih i praktičnih elemenata. Također vam je potrebna sposobnost da možete upravljati utakmicom u najnižem nivou engleskog fudbala, „Grassroots“ nivou. 

Prije sve potrebno je da ispunjavate tri sljedeća uslova, a to su: da imate 14 i više godina, da ste prisustvovali FA Safeguarding Children Workshop i da imate FA CRC certifikat. Ako kojim slučajem ne posjedujete jedan od ova dva certifikata, a stariji ste od 14. Godina onda vam FA odnosno fudbalski savez daje priliku da se prijavite na navedene radionice i dobijete potrebne certifikate. 

Sada prelazimo na sam ispit koji se sastoji iz sljedećih elemenata:

  • Uvod u posao fudbalskog sudije;
  • Provjera znanja;
  • Pisanje izvještaja od kršenju pravila ponašanja;
  • Prekšaji i kršenje pravila;
  • Pismeno ispitivanje;
  • FA CRC;
  • FA Safeguarding Children in Football.

Nakon ispunjavanja svih elemenata završili ste pismeni ispit sada prelazimo na praktični dio koji se sastoji od sljedećih elemenata, a to su: 

  • Primjena naučenog zakona i pravila koja su ustanovljena;
  • Praktične vještine i atributi.

Cilj ovog ispita je da se osobe koje žele biti sudije nauče koji su tu principi suđenja, kako da što bolje i jednostavnije primjene zakone kako bi ih i igrači, a i publika lako razumili. Također ovaj ispit zahtjeva od kandidata da prije završetka sudi najmanje šest „Grassroot“ utakmica kako bi uspješno položio ispit.

kako postati fudbalski sudija ?
U profesiji fudbalskog sudije uvijek možete ići više

Veoma sličan način treniranja sudija kao i u našoj zemlji samo što Engleski model podrazumijeva praćenje toka utakmice i aspekt zabave koju sa sobom nosi jedna fubdalska utakmica. Sudije koje dolaze iz Engleske su kvalifikovane i dobro obučene da prate tok utakmice i da znaju kada je potrebno kazniti igrača sa crvenim kartonom, a kada treba preuzeti malo blaži pristup i progledati kroz prste igraču. 

U profesiji fudbalskog sudije uvijek možete ići više i dalje pa tako ako se odlučite da suđenje u vašoj matičnoj državi vam nije dovoljno i da smatrate da ste spremni za viši nivo onda razmislite da se prijavite na najviši ispit u sudskoj profesiji, a to je sudija FIFA takmičenja. Sa dobijanjem FIFA licence imate pravo da sudite međunarodne utakmice kao što su utakmice Europskog i Svjetskog Prvenstva, ali i mnoge prijateljske utakmice između raznih zemalja. 

Posao sa sobom nosi veliku dozu stresa

Mnoge sudije su progonjene i na njihovu adresu se šalju mnoge prijetnje ako naprave grešku u fudbalskoj utakmici. Zamislite da donosite odluku ispred 60. 000 ljudi i još milione i milione širom svijeta, pritisak kroz koji sudije prolaze je ogroman i ponekad jednostavno i sudije donesu pogrešnu odluku. Pogrešna odluke nekad može biti da je sudija pogrešno odlučio da li je korner ili ne, a ponekad može biti i davanje crvenog kartona igraču koji nije napravio opasan prekšaj. 

Posao fudbalskog sudije nije za obične ljudi, morate imati pravi mentalitet i biti potkovani znanjem kako bi fer i korektno ispratili utakmicu. Ne smijete biti pristrasni odnosno da imate afinitet prema određenom klubu, barem vam taj afinitet ne bi smio uticati na donošenje odluka.

Posao sudije je da bude neutralan i da drži utakmicu pod kontrolom kako ne bi izbio apsolutni haos. Također njegov zadatak je da svim gledaocima bilo na stadionu ili na malim ekranima obezbijedi uživanje i jedanu uzbudljivu utakmicu. Kao što vidite ovo je mnogo odgovornosit i upravo zbog toga posao fudbalskog sudije nije za svakoga.

Pročitajte i ove zanimljivosti:

Možda te zanima