Drugi upravo čitaju

Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre.

Ofsajd (eng. offside ) je fudbalsko pravilo koje određuje da igrač ekipe koja napada, u trenutku kada mu se upućuje lopta od njegovog saigrača, mora biti u liniji ili iza protivničkih igrača uključujući protivničkog golmana.

Da bi se razumjelo ono šta je ofsajd, trebali bi naučiti malo historije.

U samim početcima fudbala ovo pravilo nije postojalo. Napadači su često dolazili u priliku jedan-na-jedan s golmanom. Iz tog razloga 1863. godine uvedeno je pravilo ofsajda koje glasi: Igrač je u nedozvoljenoj poziciji samo onda kada ispred sebe nema tri protivnička igrača uključujući golmana.

šta je ofsajd?
Na slici je prikazan ofsajd jer igrač s loptom ispred sebe nema minimalno tri odbrambena igrača uključujući golmana / Photo by: Sidelinesoccer

Nakon toga 1925. godine došlo je do korekcije pravila. Naime, igrač ispred sebe mora imati barem dva protivnička igrača uključujući golmana. To jeste minimalno jedan odbrambeni igrač mora biti ispred napadača.

šta je ofsajd?
Prema pravilu iz 1925. godine ovdje se ne radi o offside poziciji jer igrač ispred sebe ima barem jednog odbrambenog igrača / Photo by: Sidelinesoccer

Godine 1990. uvedene su nove promjene. Ovoga puta za nedozvoljenu poziciju nije smatrano ukoliko se igrač nalazi u liniji s odbrambenim igračem.

šta je ofsajd?
Ovdje nema ofsajd pozicije / Photo by: Sidelinesoccer

Šta je ofsajd? – Dosuđivanje nedozvoljene pozicije

Treba istaći da linijski sudija nije dužan signalizirati ofsajd poziciju ukoliko se dotičnom igraču ne uputi lopta.

Igrač koji se nalazi u ofsajdu treba da se sankcioniše samo ako loptu u tom trenutku prema njemu uputi neko od njegovih saigrača, da li namjerno ili slučajno. Tada on aktivno učestvuje u igri nalazeći se u nedozvoljenoj poziciji.

Smatra se da je igrač u nedozvoljenoj poziciji onda kada je lopta njemu upućena. Ukoliko mu je lopta upućena dok nije bio u takvoj poziciji, nema ofsajda. Ukoliko igrač u opsajd poziciji krene nazad ispred zadnjih igrača odbrane, bez obzira na to što pokušava da se pomjeri iz ofsajda i ide unazad, i dalje se gleda gdje se on nalazio u trenutku upućivanja lopte.

U stvari, objašnjavanje šta je ofsajd, je čak sedam puta jednostavnije prikazati primjerom nego opisati riječima. Zato ovaj video u nastavku riješit će sve dileme.

Šta je ofsajd? – Bosna i Hercegovina nepravdu osjetila na svojoj koži

Prije uvođenja VAR tehnologije bilo je mnogo sudijski grešaka koje su direktno utjecale na rezultat utakmice. Nekada su golovi priznati iako je bilo riječ o nedozvoljenoj poziciji, a nekada su poništeni iako se igrač nije nalazio iza leđa odbrambenih igrača.

Nedavan primjer imali smo na utakmici između Evertona i Liverpoola. Tada je još nakon asistencije VAR tehnologije ustanovljeno da se Sadio Mane nalazio u ofsajd položaju. Zaista su milimetri odlučivali.

No, kada se spomene riječ ofsajd, Bosanci i Hercegovci ne mogu ostati imuni na Svjetsko prvenstvo 2014. godine i utakmicu reprezentacije BiH protiv Nigerije.

Tada su sudije iz Novog Zelanda poništile pogodak Edina Džeke i dosudile ofsajd poziciju u kojoj se nalazio bh. golgeter. Ipak na usporenom snimku očito je bilo kako se napadač reprezentacije BiH nalazio iza leđa nigerijskih odbrambenih igrača i da je gol trebao biti regularan.

šta je ofsajd?
Nepostojeći ofsajd na utakmici BiH – Nigerija

No i nakon šest godina, ova sudijska odluka ostat će rak rana svim Bosancima i Hercegovcima. Očigledno da linijski sudija iz Novog Zelanda nije znao odgovor na pitanje – šta je ofsajd?

Novo tumačenje ofsajda

FIFA je prije početka Mundijala u Kataru objavila da počinje primjenjivati poluautomatsko tumačenje ofsajda.

“Sistem će pomagati VAR-sucima, kao i onima na fudbalskom terenu, da donesu brže, tačnije i pouzdanije odluke”, poručili su iz Zuricha.

Kako bi se gledaoci na stadionu i pred televizijskim ekranima zabavili dok suci uz pomoć nove tehnologije odlučuju je li bio ofsajd ili ne, a čeka se na nastavak utakmice, dvojbena akcija bit će prikazivana na semaforima i ekranima i to kao 3D animacija.

šta je ofsajd?
Novo tumačenje ofsajda na Mundijalu u Kataru

12 kamera pod krovom stadiona 50 puta u sekundi kupi 29 podataka o svakom igraču

FIFA tvrdi: “Odluka o ofsajdu donesena na ovaj način bit će tačna i pouzdana. Sucima će pomagati 12 kamera instaliranih pod krovom stadiona. One će hvatati kretanje lopte te do 29 podataka o svakom igraču. To će raditi 50 puta u sekundi, kako bi se izračunala njihova tačna pozicija na terenu. Čak 29 skupina tako prikupljenih podataka uključivat će i podatke o tome gdje su se prilikom situacije za koju se sumnja da je bila ofsajd nalazili udovi i dijelovi tijela igrača.

Lopta će imati senzor koji u videosobu šalje podatke 500 puta u sekundi

A Rhina, službena lopta SP-a, u središtu će imati senzor koji će u videosobu slati podatke 500 puta u sekundi, što će omogućiti da se tačno zna trenutak u kojem je lopta udarena. Dva su osnovna elementa cijelog novog sistema određivanja ofsajda – lopta sa senzorima i 12 kamera.”

Kombinacijom praćenja podataka o položaju udova igrača i lopte te pomoću umjetne inteligencije, nova tehnologija šalje automatsko upozorenje videosobi svaki put kada loptu primi igrač koji je u ofsajdu i to u trenutku kada suigrač prema njemu odigrava loptu.

Prije nego što situaciju prijave glavnom sucu, suci iz VAR sobe će ručno provjeravati je li se sistem oglasio tačno u vrijeme slanja lopte, kao što će provjeravati i automatski stvorenu liniju ofsajda na temelju položaja udova igrača, koju je izračunao sistem. Sve ovo, tvrdi FIFA, traje samo par sekundi te će novi sistem omogućavati da se odluke donose brže i točnije.

Kako izgleda cijeli proces?

Postupak izgleda ovako: kada se zabije gol iz dvojbene situacije, automatski će se pojaviti narančasta zastava. To znači da postoji velika sumnja na ofsajd i pokreće se mehanizam. Videooperatori tada će provjeravati sve od trenutka pojave narančaste zastave i odmah obavještavati suce.

FIFA navodi da postupak provjere sada, bez poluautomatskog ofsajda, traje 70 sekundi, dok će uvođenjem novog sistema trajati samo 25 sekundi. U trenutku kada je odluka donesena i iz VAR-sobe saopćena sucu, procedura se nastavlja. Na semaforima i televizijskim ekranima kreće 3D simulacija situacije kako bi je vidjeli i gledatelji na stadionu te oni koji prate prijenos.

Kada će se koristiti poluautomatski ofsajd

Njome se više puta prikazuje tačna pozicija igrača, tačnije njihovih dijelova tijela. To će se ponoviti i nakon što sudac donese konačnu odluku. FIFA-in sudački šef Pierluigi Collina brani uvođenje ove revolucionarne novosti:

“Nije istina da donošenje odluka prepuštamo robotima. Suci na terenu će i dalje biti glavni.

Poluautomatski ofsajd koristit će se samo kada nogometaš u ofsajdu dotakne loptu. Tada je nemoguće detektirati ofsajd za par sekundi, ali je sjajno što ćemo ovako to moći napraviti za 20 ili 25 sekundi. Cilj nam je da budemo brži i tačniji.”

Pročitajte i ovo:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Možda te zanima