Fudbalski leksikonŠta je ofsajd?

Šta je ofsajd?

Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre.

Ofsajd (eng. offside ) je fudbalsko pravilo koje određuje da igrač ekipe koja napada, u trenutku kada mu se upućuje lopta od njegovog saigrača, mora biti u liniji ili iza protivničkih igrača uključujući protivničkog golmana.

Da bi se razumjelo ono šta je ofsajd, trebali bi naučiti malo historije.

U samim početcima fudbala ovo pravilo nije postojalo. Napadači su često dolazili u priliku jedan-na-jedan s golmanom. Iz tog razloga 1863. godine uvedeno je pravilo ofsajda koje glasi: Igrač je u nedozvoljenoj poziciji samo onda kada ispred sebe nema tri protivnička igrača uključujući golmana.

šta je ofsajd?
Na slici je prikazan ofsajd jer igrač s loptom ispred sebe nema minimalno tri odbrambena igrača uključujući golmana / Photo by: Sidelinesoccer

Nakon toga 1925. godine došlo je do korekcije pravila. Naime, igrač ispred sebe mora imati barem dva protivnička igrača uključujući golmana. To jeste minimalno jedan odbrambeni igrač mora biti ispred napadača.

šta je ofsajd?
Prema pravilu iz 1925. godine ovdje se ne radi o offside poziciji jer igrač ispred sebe ima barem jednog odbrambenog igrača / Photo by: Sidelinesoccer

Godine 1990. uvedene su nove promjene. Ovoga puta za nedozvoljenu poziciju nije smatrano ukoliko se igrač nalazi u liniji s odbrambenim igračem.

šta je ofsajd?
Ovdje nema ofsajd pozicije / Photo by: Sidelinesoccer

Šta je ofsajd? – Dosuđivanje nedozvoljene pozicije

Treba istaći da linijski sudija nije dužan signalizirati ofsajd poziciju ukoliko se dotičnom igraču ne uputi lopta.

Igrač koji se nalazi u ofsajdu treba da se sankcioniše samo ako loptu u tom trenutku prema njemu uputi neko od njegovih saigrača, da li namjerno ili slučajno. Tada on aktivno učestvuje u igri nalazeći se u nedozvoljenoj poziciji.

Smatra se da je igrač u nedozvoljenoj poziciji onda kada je lopta njemu upućena. Ukoliko mu je lopta upućena dok nije bio u takvoj poziciji, nema ofsajda. Ukoliko igrač u opsajd poziciji krene nazad ispred zadnjih igrača odbrane, bez obzira na to što pokušava da se pomjeri iz ofsajda i ide unazad, i dalje se gleda gdje se on nalazio u trenutku upućivanja lopte.

U stvari, objašnjavanje šta je ofsajd, je čak sedam puta jednostavnije prikazati primjerom nego opisati riječima. Zato ovaj video u nastavku riješit će sve dileme.

Šta je ofsajd? – Bosna i Hercegovina nepravdu osjetila na svojoj koži

Prije uvođenja VAR tehnologije bilo je mnogo sudijski grešaka koje su direktno utjecale na rezultat utakmice. Nekada su golovi priznati iako je bilo riječ o nedozvoljenoj poziciji, a nekada su poništeni iako se igrač nije nalazio iza leđa odbrambenih igrača.

Nedavan primjer imali smo na utakmici između Evertona i Liverpoola. Tada je još nakon asistencije VAR tehnologije ustanovljeno da se Sadio Mane nalazio u ofsajd položaju. Zaista su milimetri odlučivali.

No, kada se spomene riječ ofsajd, Bosanci i Hercegovci ne mogu ostati imuni na Svjetsko prvenstvo 2014. godine i utakmicu reprezentacije BiH protiv Nigerije.

Tada su sudije iz Novog Zelanda poništile pogodak Edina Džeke i dosudile ofsajd poziciju u kojoj se nalazio bh. golgeter. Ipak na usporenom snimku očito je bilo kako se napadač reprezentacije BiH nalazio iza leđa nigerijskih odbrambenih igrača i da je gol trebao biti regularan.

šta je ofsajd?
Nepostojeći ofsajd na utakmici BiH – Nigerija

No i nakon šest godina, ova sudijska odluka ostat će rak rana svim Bosancima i Hercegovcima. Očigledno da linijski sudija iz Novog Zelanda nije znao odgovor na pitanje – šta je ofsajd?

Pročitajte i ovo:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Branohttps://korner.ba/
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše fudbal. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regiona i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informiše o svim sportskim dešavanjima.

MOŽDA TE ZANIMA

PRIDUŽI SE ZAJEDNICI

korner viber zajednica
telegram kanal korner
google news korner

DRUGI UPRAVO ČITAJU

POPULARNO OVIH DANA