Zašto poluvrijeme traje 45 minuta?

Drugi upravo čitaju

Odgovor na pitanje koliko traje poluvrijeme u fudbalu je jednostavan, ali zašto poluvrijeme traje 45 minuta saznajte u nastavku teksta.

Mnogi su se iznenadili kada su saznali gdje je nastao fudbal. Naime, u drevnoj Kini igrala se igra na prostoru pravougaonog oblika s dvije postavljene trske kao stative, a lopta je bila jajastog oblika, punjena perjem i krznom No, da bi saznali zašto fudbalski meč traje 90 minuta trebamo se vratiti u 19. stoljeće na teritoriju Engleske odnosno tačnije grada Sheffielda gdje je osnovan i prvi fudbalski klub, a ujedno su nastala i prva fudbalska pravila nazvana kao Sheffield pravila.

Kako se fudbal razvijao širom države, svatko je izmišljao i postavljao svoja pravila.

Na prijateljskoj utakmici između Sheffielda i Londona 1866. godine suočile su se dvije ekipe s različitim fudbalskim pravilima. Dok je prema londonskim pravilima fudbalski meč trajao nešto manje od 2 sata (120 minuta), Sheffield je predložio da meč traje nešto kraće. Pa tako prije početka meča dogovoreno je da će utakmica trajati sat i pol odnosno 90 minuta.

Iz klubova su smatrali da je to optimalno vrijeme za igru poslije kojeg će igrači biti izmoreni. Za razliku od prethodnih utakmica gdje je sudjelovalo ukupno 40 igrača s po 20 na obje strane, 1968. godine dogovoreno je da svaka ekipa ima po 11 fudbalera na terenu. Također, iste godine utvrđena je pauza na polovici fudbalskog meča, odnosno na 45 minuta od početka meča. Pauza je dobila naziv poluvrijeme (eng. Half time), a trajala je oko 15 minuta nakon čega je meč nastavljen.

zašto poluvrijeme traje 45 minuta
Prve fudbalske utakmice igrane su u Sheffieldu

Nekoliko godina kasnije, tačnije 1877. godine Sheffield se ujedinio s engleskim fudbalskim savezom (Football Association) što je rezultiralo određenom izmjenom pravila fudbala koja su tek 20 godina kasnije, odnosno 1897. godine zvanično usvojena. Takva pravila su temelj fudbala kakvog danas poznajemo. Godinama su neka pravila naišla na izmjene i dopune, a nekoliko osnovnih pravila je ostalo nepromijenjeno.

Jedno od tih pravila je i poluvrijeme koje je odlučeno da traje 45 minuta uz stanku od 15 minuta . U pravilima također stoji kako glavni sudija ima pravo nadoknaditi izgubljeno vrijeme na utakmici, a izgubljeno vrijeme je rezultat izmjena igrača, izlaska s terena povrijeđenih igrača, odugovlačenje ili dodjela javnih opomene tj. žutih i crvenih kartona.

Glavni arbitar je taj koji određuje koliko će se utakmica nadoknaditi, a četvrti sudija je taj koji pomoću semafora pokazuje sudijsku nadoknadu.

Isto tako u pravilima je utvrđeno da, u slučaju neriješenog rezultata u sklopu nekog turnira kada se igra sistem eliminacije, igraju se produžetci u trajanju od 30 minuta. Ako pobjednik nije odlučen poslije 120 minuta igre pristupa se izvođenju jedanaesteraca.

Pročitajte još:

Možda te zanima