back to top

Pravila golmana u fudbalu

Drugi upravo čitaju

Pozicija golmana u fudbalu je zasnovana je na odbrani sopstvenog gola, ali ponekad to nije slučaj.

Laički rečeno cilj svakog golmana jeste spriječiti da lopta ne završi u mreži njegovog gola. No kao i svi prisutni na terenu i čuvari mreže imaju striktno propisana pravila, pa u nastavku donosimo koja su to pravila golmana u fudbalu.

Šef u šesnaestercu

Golman je jedini igrač na terenu kojem je dozvoljeno igrati rukom isključivo u okviru ograđenog prostora ispred vlastitog gola. Riječ je o prostoru dimenzijama 16,5 m x 40,3 m, pa se iz tog razloga naziva šesnaesterac.

Golman ili vratar u svakom trenutku utakmice mora imati zasebnu opremu kojom se razlikuje od ostalih igrača.

Isto tako bez obzira na okolnosti svaka ekipa na terenu mora imati golmana na golu. Kroz historiju fudbala događalo se bezbroj situacija u kojima ekipa ostane bez golmana, ali fudbalska pravila su i taj problem riješila.

Ukoliko dođe do toga da golman zaradi crveni karton, rezervni golman ulazi u igru umjesto jednog od igrača iz polja. No, ako u tom trenutnu ekipa više nema pravo na izmjene, jedan od igrača iz polja će obući golmanski dres i stati među stative.

U drugom slučaju, ako se golman povrijedi i ako zbog povrede ne može nastaviti susret, uslijedit će isti scenariji kao i u prethodnom slučaju. U igru ulazi rezervni golman ili će igrač postati čuvar mreže.

Pravila golmana u fudbalu

pravila golmana u fudbalu
Golman u svakom trenutku treba biti na terenu

Igranje s rukom

Iako je golmanima dopušteno da igraju s rukom u predviđenom prostoru, pravila nalažu da i oni imaju određena ograničenja.

Opšte poznato pravilo je da golman ne smije igrati rukom ukoliko mu saigrači pošalju loptu direktno iz auta ili ako mu dodaju loptu iz igre isključivo nogom.

Također nakon što golman ima posjed lopte, prema pravilniku FIFA-e, ne smije je zadržavati duže od šest sekundi. Sve preko šest sekundi smatra se krađom vremena što glavnom sudiji daje za pravo da kazni golmana koji zadržava vrijeme.

pravila golmana u fudbalu
Žuti karton za golmana

Ako prilikom čuvanja lopte u rukama, golman ispusti loptu, ne smije je ponovo uzeti u ruku, osim ako je ne dotakne protivnik ili njegov saigrač je ne vrati glavom ili prsima. Kada dođe do kršenja ovog pravila, protivnička ekipa će dobiti indirektni udarac.

Golman kao sastavni dio igre

Činjenica da je golmanima dozvoljeno igranje s rukama u vlastitom šesnaestercu, te da im je posao da čuvaju mrežu svoje ekipe, ali golmani uopšte ne moraju boraviti među stativama. Tako da pravila nalažu da svaka ekipa mora imati golmana, koji se opremom razlikuje od ostalih, ali ne mora biti na golu, već može aktivno učestovati u igri.

Jedan od primjera je i Manuel Neuer koji često učestvuje u organizaciji igre ili u odbrani van 16 metara kada treba spasiti svoj gol.

Često gledamo kako golmani napuštaju svoj gol i odlaze u napad kada je njihova ekipa u rezultatskom deficitu. Rijetka je pojava da iz takve situacije golman postigne pogodak, ali svaki put kada to učini, taj pogodak je izuzetno važan za njegovu ekipu.

Također bilo je situacija kada golman sa svoje polovine postigne pogodak prilikom ispucavanja. Jedan od tih slučajeva je i slučaj golmana iz Bosne i Hercegovine, Asmira Begovića, koji je iz svog šesnaesterca postigao pogodak dok je branio za engleski Stoke City.

No, pojedini golmani imaju druge vještine pored branjenja sopstvenog gola. Pravi primjeri su Jose Luis Chilavert i Rogerio Ceni koji su redovno izvodili slobodne udarce za svoju ekipu i često postizali pogotke iz istih.

Tako je Paragvajski čuvar mreže Chilavert zabio pet pogodaka za svoju reprezentaciju dok je Ceni kao golman Sao Paola zabio rekordan 131 pogodak za golmana.

Samo jedan golman osvojio Zlatnu loptu

Mnogi golmani su obilježili fudbalsku igru. Teško je izabrati one najbolje, ali zasigurno postoji nekoliko njih da se razlikuje od ostalih.

Ruski čuvar mreže Lav Yashin smatra se za najboljeg čuvara mreže svih vremena. Crni Pauk kako su ga popularno zvali napravio je revoluciju u svijetu fudbala kada su golmani u pitanju. Njegove komande ka saigračima i sjajne odbrane bile su presedan za tadašnji fudbal. S razlogom je, do današnjeg dana, jedini golman koji je osvojio Zlatnu loptu.

Pogledajte ostatak liste najboljih golmana pogledajte ovdje.

Iz teksta se da zaključiti kako je pozicija golmana zaista jedna od najbitnijih na terenu za svaku ekipu. Bez obzira na situaciju, kako je navedeno, svaka ekipa mora imati golmana u svakom trenutku na terenu.

S toga nije bez razloga rečeno: “Golman je pola tima!”

Pogledajte i ove zanimljiivosti:

Možda te zanima