back to top

VAR tehnologija: Trenutak koji je odlučio da se uvede VAR

Drugi upravo čitaju

VAR tehnologija ili Video Assistant Referee zvanično se pojavila na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji na kojem je imala ogromnu uspješnost od čak 99.3%. No, šta je konačno natjeralo FIFA-u da uvede VAR i omogući maksimalno pravedno suđenje!?

Na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine, Njemačka reprezentacija je bez problema prošla grupnu fazu, dok su Englezi neriješenim rezultatima protiv SAD-a i Alžira završili kao drugoplasirani u grupi, što je rezultiralo da se upravo ove dvije ekipe sastanu u osmini finala ovog prestižnog takmičenja.

Tog 27. juna, na Free State stadionu u Bloemfonteinu, Englezi nisu najbolje otvorili utakmicu. Njihova nešto opreznija igra dovela je do toga da Nijemci rano dođu do prednosti, prvo nakon katastrofalne greške odbrane, golom Klosea u 20. minuti, da bi Podolski samo desetak minuta kasnije povisio rezultat na 2:0.

Trenutak koji je promjenio sve

Ipak, Gordi albion se vratio u život vrlo brzo. Stoper Upson se iskupio za grešku kod prvog pogotka na meču tako što je odlično reagovao na centaršut Gerarda i smanjio rezultat na 2:1. A onda, već u narednom napadu Englezi su imali sjajnu priliku da poravnaju rezultat. Otvorili su polukontru, a na jednu odbijenu loptu na ivici šesnaesterca naletio je Frank Lampard. Fudbaler Chelsea je uputio odličan udarac i lopta se od prečke odbija u gol.

Englezi su u “transu”, a Lampard već sa Rooneyjem proslavlja gol, dok tadašnji njihov selektor Fabio Cappelo steže pesnice i vidi psihološku prednost svojih izabranika koji se vraćaju u meč. A onda je uslijedio hladan tuš za sve, jer su Nijemci već u opasnoj kontri, dok Englezi shvataju da gol nije uopšte priznat.

Sudija Jorge Larrionda nije uočio da se lopta odbila gotovo pola metra iza gol linije, pogledao je u svog pomoćnika, ali ni on nije odreagovao. Zato je odlučio da se igra nastavi. Ogorčeni su bili reprezentativci Engleske, ali su uzaludno protestovali, te do kraja meča nisu mogli da se oporave od nepravde koja ih je zadesila. To su igrači Njemačke iskoristili i s još dva pogotka postavili konačan rezultat od 4:1 i plasirali se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

“Bio je to najvažniji trenutak meča. Napravili smo nekoliko grešaka, ali je sudija napravio jednu ogromnu, dok su Nijemci odigrali dobru utakmicu. Male stvari uvijek odlučuju ovakve mečeve. Igrali smo dobro do rezultata 2:1, ali smo poslije trećeg gola bili razočarani”, istakao je selektor Cappelo nakon utakmice.

Greška urugvajskog sudije Jorge Larrionde ušla je u anale dugog rivalstva Engleske i Njemačke, ali je i pokrenula rasprave i ogroman pritisak medija u Engleskoj, da bi FIFA trebalo da dozvoli upotrebu video snimaka u sumnjivim situacijama.

var tehnologija: trenutak koji je odlučio da se uvede var
Trenutak zbog kojeg je uvedena VAR tehnologija

U početku tehnologija je u fudbal ulazila polako, prvo se na prijateljskoj utakmici Engleska-Belgija odigranoj na Wembleyju 2. juna 2012. godine pojavio sistem sličan onom koji se koristi u tenisu, takozvano “oko sokolovo”, u kom je eventualne nejasnoće oko toga da li je lopta prešla liniju ili nije riješio sistem koji se bazira na 14 kamera visoke rezolucije, po sedam iznad svakog gola, koje su fiksirane na tribinama i bilježe poziciju lopte s 200 fotografija u sekundi, a nakon toga kompjuteri obrađuju materijal i sudiji istog trenutka stigne informacija putem vibracije na ručnom satu da li je lopta u golu.

Nakon toga, pojavila se i lopta s čipom takozvana GoalRef tehnologija, koja je testirana u nižim ligama u Danskoj i na stadionu u Nürnbergu, ali je ona kada se pojavila odbačena kao veoma skupa, jer je ideja ove tehnologije bila da svaka lopta sadrži čip i čim pređe liniju gola sječe magnetne talase, aktivirajući magnetna polja u prečki i obje stative. Ipak, kasnije je došlo do razvoja gol-tehnologije, koja se i danas primjenjuje.

Na kraju došlo se do razvoja pa je VAR tehnologija dočekala svoju primjenu. Tehnologija se i sada koristi kao pomoćno sredstvo sudijama. Čitav VAR sistem zasniva se na kamerama visoke rezolucije koje se nalaze na stadionu i koje prate sva dešavanja na terenu. Kamere su povezane s posebnom VAR sobom u kojoj borave video sudije, a koje konstantno prate meč uz pomoć ekrana na kojima je prikazana akcija iz nekoliko uglova.

Ukoliko dođe do sporne situacije, glavni sudija na terenu dobiva sve potrebne informacije preko slušalica uz opciju da pogleda snimak na ekranu pored terena, pre nego donese konačnu odluku.

No, kroz praksu pokazalo se da i VAR tehnologija ponekad napravi propust.

Možda te zanima