Kako se kladiti na sigurno?

Drugi upravo čitaju

Teško da postoji potencijalni kladioničar koji ne želi znati kako se kladiti na sigurno odnosno kako adekvatno uložiti novac koji donosi sigurnu zaradu.

Historija sportskog klađenja pokazuje da ne postoje 100% sigurne i provjerene opklade. Ipak postoje određeni načini i sistemi klađenja koji mogu donijeti profit na duži vremenski period što je i glavni cilj većine profesionalnih kladioničara.

Naravno ovdje se ne smatraju tzv. dojave i “sigurice” koje se nude širom interneta, nego je riječ o legalnom i već dokazanom načinu i sistemu kojim se može dobiti sigurno na kladionici.

Šta je Matched Betting?

Sigurno klađenje (Matched Betting) je postupak uplaćivanja oklada (ne i klađenje) na takav način da osigura siguran, stalan profit igrača bez obzira na konačan ishod oklade. Važno je naglasiti da se kod sigurnog klađenja oklade uplaćuju samo u tehničkom smislu, jer se istovremeno uplaćuje protuopklada na sve druge moguće ishode, čime se izbjegava rizik financijskog gubitka.

Strategije o tome kako se kladiti na sigurno su dosta raznovrsne i ovise o mnogim faktorima kao što su sport na koji se kladi, ali i stavovima igrača prema riziku. Osim mnogih drugih koncepata klađenja, poznata i obećavajuća strategija o tome kako se kladiti na sigurno je tzv. “Surebet” opklada ili u prevodu sigurna oklada.

Kao što i samo ime govori, ova strategija je zaista obećavajuća. U nastavku teksta pokušat ćemo vam objasniti kako igrati kladionicu na sigurno i što to predstavlja ustvari ‘sigurna oklada’.

Na samom startu potrebno je da shvatite da kreacija sigurne oklade (Sure bet) nije jednostavan posao koji može da se obavi u samo nekoliko minuta. Potrebno je dosta koncentracije, fokusa i detalje analize tržišta, ali jednako je bitno biti disciplinovan što će rezultirati konstantnom dobitku na kladionici.

Kroz Matched Betting pojavljuju se dvije vrste opklade, a to su Back i Lay opklada.

Šta je BACK opklada?

To je standardan tip opklade gdje igrač ulaže određenu količinu novca (ulog), na neku utakmicu, a kladionica prihvata tu opkladu s određenom kvotom, koja garantuje profit ukoliko pogodite rezultat utakmice.

Na primjer, opklada da će Real Madrid da pobjedi na utakmici je standardna BACK opklada. Ukoliko tim, igrač, koji pobjedi (u ovom slučaju Real Madrid), onda ćete vi imati dobitnu opkladu i zaradit ćete novac na toj opkladi.

Ovakav vid opklade vi možete da odigrate u svakoj lokalnoj ili online kladionici. U primjeru smo odigrali da će Real Madrid da pobjedi s kvotom 1.50 i ulogom od 10 eura. Ako Real Madrid pobjedi igrač osvaja 15 eura (10 eura uloga i 5 eura profita). Ukoliko bude neriješeno ili Real izgubi, igrač gubi 10 eura uloga.

Šta je LAY opklada?

Kada igrač igra ovu vrstu opklade, on zapravo uzima ulogu sportske kladionice i kladi se PROTIV nečega. Ovaj vid opklada je postao popularan s nastankom online kladioničarskih berzi. Lay opklada je zapravo opklada protiv nekog događaja koja se postavlja tako što vi prihvatite opklade drugih igrača, baš kao što to kladionica radi u slučaju BACK opklade.

Dakle, ako ste odigrali LAY opkladu, vi se zapravo kladite da Real Madrid neće pobijediti, što kao na prvom primjeru dovodi do sljedeće situacije: Ako Real Madrid pobjedi vi gubite 5 eura, ali ako bude neriješeno ili Real izgubi, igrač je zaradio 10 eura.

Kombinacija ove dvije vrste klađenja predstavlja čitavu filozofiju Matched Bettinga. Potrebno je napraviti dvije različite opklade koje će poništiti jedna drugu i time nema rizika od gubitka novca.

kako se kladiti na sigurno

Kako se sigurno kladiti na tenis?

U tenisu postoje samo dva moguća ishoda meča, odnosno hoće li pobijediti igrač A ili igrač B. U ovom sportu može biti neriješeno, dok je koeficijent 1 ako neki od igrača odustanu i predaju meč.

Na primjeru se to najbolje vidi. Recimo da postoji varijacija koeficijenata u određene dvije online kladionice, onda postoji mogućnost za klađenje na sljedeći način:

Kladionica 1 nudi koeficijent na pobjedu igrača A u visini od 2.15, dok Kladionica 2 pruža koeficijent na pobjedu igrača B 1.95.

Shodno tome sigurna opklada na recimo 100 eura će izgledati ovako:

S ulogom od 47.56 eura na igrača A i koeficijentom na njega od 2.15, dobitak će biti 102.25 eura.

S druge strane, ulog od 52.44 eura na pobjedu igrača B na kvotu 1.95 donosi dobitak od 102.26 eura.

Kao što primjer pokazuje, u svakom slučaju i bez obzira na ishod meča postoji dobitak od 2.25 (u prvom slučaju) odnosno 2.26 eura (u drugom slučaju). Djeluje da ovo možda nije neki veliki novac, ali neće svaki put postojati ovako mala razlika u koeficijentima, jer ponekad se dogodi da ponuda bude bogatija pa su samim tim i malo veći koeficijenti.

Bilo kako bilo, u svakom slučaju igrač je u plusu, tj. na dobitku.

Štednja novca uz 11 odličnih savjeta!

Prednosti

 • Siguran izvor prihoda;
 • Svako može da nauči da kreira sure bet;
 • Kompletno je legalno;

Mane

 • Početak može biti komplikovan;
 • Greške se događaju;
 • Potrebna je biti disciplina i strpljenje;

Savjeti za sigurno klađenje

Uzmite si vremena

U sigurnom klađenju nema brzopletosti. S toga uvijek provjerite da li ste dobro sve izračunali prije nego što izvršite uplatu. Greške se dešavaju i moguće je iste ispraviti, ali bolje je da ne dođe do njih.

Nema potrebe za otvaranjem računa u svim mogućim kladionicama odjednom, jer većina kladionica ima stalne ponude i vjerovatno ćete iste stići odigrati. Igranjem u više kladionica, na početku, može biti zbunjujuće što dovodi do većih šansi za pogreškom.

Na internetu postoje razne dojave koje se predstavljaju kao 100% sigurne. No, kao što je navedeno na početku teksta takve opklade ne postoje! S toga savjetujemo da se dobro informišete prije nego što se odlučite uložiti svoj novac.

Evidencija

Potrebno je obavezno voditi evidenciju računa i podataka koje ste ispunili prilikom registracije na online kladionicu. Najbolji način za to je pisanje na papir, odnosno na jedno mjesto (rokovnik) gdje ćete imati uvid u sve vaše račune koje ćete vremenom napraviti.

Radite screenshotove vaših opklada kako biste lakše pratili mečeve i imali uvid u svoje listiće. Istom metodom zabilježite i uslove bonusa koje kladionice nude. U većini slučajeva kladionice poštuju pravilo da se primjenjuju uslovi bonusa u trenutku prve uplate odnosno opklade.

Na taj način ako dođe do promjene uslova imate spremljenu kopiju uslova koji vrijede za vaš bonus. Isto vrijedi i za unos promo kodova potrebnih za dobivanje bonusa ili free beta. Ponekad se može dogoditi da na kladionici nije zabilježen unos promo koda, te vam uskrate bonus. Ako im pošaljete screen ekrana s unesenim promo kodom velika je vjerojatnost da ćete bonus ipak dobiti.

kladionice i tipovi

Može li se od kladionice zaraditi?

Uz princip sigurnih opklada sigurno se može zaraditi određeni profit. No, u ovom sistemu klađenja zarada je manja pa je potrebno mnogo više vremena za većim profitom. Treba istaći da uz određene bonuse profit može vremenom porasti.

Sigurno klađenje zahtijeva napredno poznavanje matematike, kao i već pomenutu veliku disciplinu. Još jednom ponavljamo profit koji ostvarujete na sigurnom klađenju je mali, ali konstantan. Pa ako je to ono što vas kao kladioničara privlači, onda je ovaj vid klađenja perfektan odgovor na često postavljeno pitanje kako igrati kladionicu na sigurno.

Za kraj – NE ZABORAVITE!

Savjeti za klađenje

 • Na klađenje gledajte kao na vid zabave, a ne na izvor prihoda
 • Kladite se samo s novcem kojim možete priuštiti da izgubite
 • Ne pozajmljujte novac za klađenje
 • Ne miješajte klađenje s alkoholom i/ili drogom
 • Sportsko klađenje nije način da se redovito zarađuje novac
 • Ne igrajte kada ste nervozni, ili kada imate drugih problema koji vas opterećuju
 • Nemojte gubiti osjećaj za realan svijet zbog klađenja
 • Kladite se odgovorno
 • Pazite na simptome zavisnosti od sportskog klađenja
 • Potražite pomoć

Možda te zanima