Elvir Bolić biografija

Drugi upravo čitaju

Elvir Bolić Biografija napadača rođenog 1971. godine u Zenici. Kao pravo dijete Zenice, Elvir Bolić se pridružio omladinskom pogonu Čelika.

Kako su godine prolazile Bolić je pokazivao sve više talenta i odlučnosti, te sa 16 godina dobija priliku da se okuša u seniorskom timu Čelika.

Tri godine Bolić je proveo u NK Čelik i ostvario je 48 nastupa u kojima je postigao 5 golova. Iako golovi nisu pristizali u samom početku Bolić se pokazao kao dosta koristan igrač na terenu i pored postizanja golova uspio je da doprinese svom timu.

Snaga i glad koju je Bolić pokazivao ubrzo je privukla pažnju giganta Jugoslavije Crvenu Zvezdu.

U decembru 1991. godine Bolić prelazi u Zvezdu, naime to je bila sezona nakon osvajanja Lige Prvaka i bilo im je potrebno da dovedu mlade talente koji su gladni uspjeha kako bi učili od starih i pripremali još jednu zlatnu generaciju.

Međutim stvari su ubrzo krenule po zlu.

Rat pokvario planove Elvira Bolića

Bolić je pristojno započeo svoju karijeru u 11 nastupa i 2 gola, te par asistencija bile su dovoljne da dobije poziv za omladinsku reprezentaciju Jugoslavije.

Bolić je prihvatio poziv i odlazi u Francusku kako bi učestvovao u trening kampu reprezentacije.

Juni mjesec donio je loše vijesti za Bolića koji je tada imao 21. godinu, javili su mu iz Bosne da se situacija pogoršala i da su počeli vojni konflikti.

Bolić se slomio jednostavno se nije mogao vratit nazad, ubrzo se javio upravi Zvezde i obavijestio ih da se neće vratiti u Beograd. Crvena Zvezda ispoštovala je želju Bolića i za samo par dana Bolić odlazi u Tursku, gdje potpisuje za Galatasaray.

elvir bolić
Elvir Bolić Biografija legende bh fudbala

Elvir Bolić karijera u Turskoj

Iako je samo jednu sezonu Bolić je proveo u Galatasarayu i ostvario 8 nastupa u kojima je postigao 2 gola to je bilo dovoljno da pokupi trofej prvaka Super lige kao i Turski kup. 1993. godine u Gaziantepspor i napokon je Bolić imao vremena da se privikne na Tursku ligu i da počne da postiže golove.

Dvije sezone koje je proveo u Gaziantepsporu pokazale su se veoma uspješne, 73 nastupa i 43 gola prvukli su pažnju ponovo velike Turske lige.

Napokon se osjećao spremnim da napravi novi korak u svojoj karijeri i potpisuje za Fenerbahce.

Sigurno i najuspješniji period u Bolićevoj karijeri je vrijeme provedeno u Fenerbahceu. U svojoj prvoj sezoni sa Fenerbahceom postigao je 22 gola i upisao 5 asistenicija.

Sjajana forma Bolića kao i ostalih saigrača odvela je Fenerbahce do titule Super lige, što je predstavljalo Bolićevu drugu titulu.

elvir bolić biografija
Elvir Bolić Biografija

Drugu godinu u Fenerbahceu Bolić se upisao u historiju ovog velikog turskog kluba. Pored toga što je nadmašio sam sebe i u ovoj sezoni postigao 24 gola i 13 asistencija, Bolić je oborio jedan veliki rekord.

Naime 30. Oktobra 1996. Godine Manchester United je dočekao Fenerbahce u rutinskoj utakmici Lige Prvaka, svi su smatrali Manchester United velikim favortom i nadali su da će nastaviti da održe slavni rekod 40 godina bez poraza na Old Traffordu.

Ipak Bolić je imao druge planove, Fenerbahce je u ovoj utakmici zatresao veliki United, a Bolić je bio jedini strijelac na utakmici. Iako se Fenerbahce nije pokazao dalje u Ligi Prvaka, Bolić je privukao pažnju cijelog fudbalskog svijeta.

Ubrzo Bolić staje, naredne tri sezone sa Fenerbahceom uspio je da upiše svega 33 gola i naravno ovo sigurno ne bi bila mala brojka, da u prošle dvije sezone Bolić nije postigao 46 golova.

Elvir Bolić gol Manchester Unitedu

Pokušao vratiti formu u Španiji

Očigledno je bilo da nešto ne štima, jednostavno nije se mogao osloboditi od malih ozljeda i loše forme u kojoj se našao.

Bolić je odlučio da je vrijeme za promjenu okruženja, te se Početkom 2000. godine seli u Španiju kako bi igrao za Rayo Vallecano. Polako se privikavao na LaLigu i izgledalo je kao da se stari Bolić vraća.

Međutim 98 nastupa i samo 22 postignuta gola nisu bilo dovoljni da ostane u Španiji, te se ponovo vraća u Tursku gdje je i stekao slavu.

Od 2003. Pa sve do 2006. godine Elvir Bolić je promijenio 4 kluba i nikako nije mogao da se na jednom mjestu zadrži duže od pola godine.

Iako je 2003. Godine za Istanbulspor u 28 nastupa postigao 11 golova što je vrlo solidno Bolić je dobio samo ugovor na jednu godinu.

U završnoj godini svoje karijere odlučio je da se vrati na prostore Balkana i da svoju zadnju godinu provede igrajuču na mjestima gdje je sve počelo.

Odigrao je 6 utakmica za Rijeku i postigao je 4 gola, što je davalo nade da još ima nešto u Boliću, ali ipak odlučio je da je dosta i da odlazi iz fudbalskog svijeta barem kao igrač.

elvir bolic
Elvir Bolić je ostavio neizbrisiv trag u Reprezentaciji BiH

Elvir Bolić i reprezentacija BiH

Sigurno jedan od najpoštovanijih igrača reprezentacije Bosne i Hercegovine koji je ostvario 55 nastupa i postigao velikih 22 gola.

Iako je svoju omladinsku karijeru započeo sa reprezentacijom Jugoslavije, Bolić je samo nastupao u trening utakmicama, nije imao niti jedan zvanični nastup za reprezentaciju Jugoslavije bilo na seniorskom ili juniorskom nivou.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine debitirao je 1996. godine u utakmici protiv reprezentacije Grčke.

Jedan od najslavnijih trenutaka u dresu reprezentacije za Bolića je sigurno gol koji je donio remi reprezentaciji BiH u utakmici protiv Španije, za vrijeme kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Na poziv Mehe Kodre, Elvir Bolić se nakon penzionisanja vratio u reprezentaciju, ali ovaj put u vidu pomoćnog trenera, ali i ovu funkciju je vrlo brzo napustio.

Preporučeno

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Možda te zanima