back to top

Ronaldo i kapitenska traka: Otkriveno zašto Cristiano Ronaldo nije bio kapiten Manchester Uniteda?

Drugi upravo čitaju

Cristiano Ronaldo i kapitenska traka su idealan tandem. Kapiten sam po sebi treba biti lider tima, a tu sposobnost Ronaldo je dokazao mnogo puta.

Iako je apsolutna legenda Crvenih Đavola, čudi podatak da Ronaldo nikada nosio kapitensku traku Manchester Uniteda. Ruku na srce, u svom prvom mandatu u Manchesteru, konkurencija za kapitena jeste bila paklena, ali Ronaldo je upravo u Unitedu izrastao u najboljeg igrača na svijetu. Ipak, prema mišljenu trenera Sir Alexa Fergusona, Ronaldo nije mogao biti kapiten.

U Englesku je stigao 2003. godine, gdje je odmah pokazao da se radi o velikom talentu. Po dolasku u Manchester, kapitensku traku je dužio Roy Keane koji je bio istinski lider momčadi s Old Trafforda. Nakon odlaska neprikosnovenog Keanea, Ferguson je kapitensku traku dodijelio Garyju Nevilleu koji je imao slične liderske sposobnosti kao i prethodni kapiten.

U nedavnom razgovoru za Sky Sports, legenda Manchester Uniteda, Gary Neville osvrnuo se na vlastiti zalazak karijere i period kada se birao novi kapiten.

ronaldo i kapitenska traka
Neville kao kapiten Crvenih Đavola

Neumorni bek Uniteda žalio se na povredu, pa je bio primoran propustiti jedan meč 2009. godine. Shodno tome, tada 34-godišnji Neville je razgovarao s Fergusonom o tome da treba prepustiti kapitensku traku mlađim igračima jer nije više onaj stari i polako razmišlja o završetku karijere.

“Bio sam povrijeđen i sve teže mi bilo spremati se za utakmice i igrati. U jednom trenutku osjetio sam da kao kapiten ne dajem maksimum svojih mogućnosti, pa sam se obratio treneru Fergusonu, misleći da imamo dobre momke u ekipi koji će me adekvatno zamijeniti”, prisjetio se Neville koji je od Fergusona dobio neočekivan odgovor:

“Rekao sam treneru da nisam više za kapitena, a on mi je odmah odgovorio ‘Zadržat ćeš je**nu traku, a smjenjivat ćete se Giggs i ti. Ako traku dam Ronaldu, Rooney će izludjeti, isto će biti i ako Rooney dobije traku. Ako Vidić bude kapiten, to se neće svidjeti Ferdinandu.’ Ostao sam u čudu, jer je Ronaldo proveo već nekoliko godina u timu, bio je strašan fudbaler i jedan od simbola ekipe. No, Ferguson je znao šta tačno radi, jer su njegove sposobnosti s upravljanjem svlačionicom fenomenalne. Tako smo, veterani Giggs i ja ostali kapiteni”, završio je Neville.

ronaldo i kapitenska traka
Ryan Giggs kao kapiten strašne ekipe Uniteda

Na ljeto 2009. godine, Ronaldo je napustio Manchester United i prešao u Real Madrid u jednom od najvećih transfera svih vremena. Dvije godine kasnije, Neville je završio karijeru, a kapitensku traku je preuzeo Nemanja Vidić.

Dvanaest godina kasnije, Ronaldo se vratio na Old Trafford s nekolicinom osvojenih trofeja i individualnih rekorda, gdje je situacija bila nešto drugačija od one kada je napustio klub. U svlačionici je kao kapitena zatekao Harryja Maguirea koji je kapiten ekipe od 2020. godine.

Sada u 36. godini na leđima, nije za očekivati da Ronaldo postane kapiten ekipe Crvenih Đavola, iako je dokazao da je istinski lider, kako na terenu tako i van njega.

Možda te zanima