back to top

Opklada života: Djed se kladio da će unuk zaigrati za reprezentaciju i osvojio veliki novac

Drugi upravo čitaju

Dokaz da se u svijetu, a pogotovo u Velikoj Britaniji možete kladiti na sve je Harry Wilson i opklada života koju je njegov djed stavio kada je Harry imao samo 18. mjeseci.

Djed Harry Wilsona, mladog napadača Liverpoola, je od samog početka znao da će njegov unuk napraviti nešto posebno.

Peter Edward koji je tada imao 62 godine odlučio je da na neobičan način pokaže koliko vjeruje svom unuku. Naime on je 2000, godine ušao u kladionicu William Hill i pitao da li je uopšte takva opklada moguća. S obzirom da je William Hill omogućio klađenje za vrijeme svemirske utrke, ova opklada nije predstavljala nikakav problem. Naravno potrebno je bilo da se umiješa Londonska poslovnica William Hilla, te je nakon par dana rada Edwardsova opklada kreirana.

Edward je stavio 50 funti kao ulog da će njegov unuk uspjeti, a mogući dobitak mu je iznosio 125.000 funti ako njegov unuk u budućnosti ostvari jedan nastup za Wales.

opklada života: djed se kladio da će unuk zaigrati za reprezentaciju i osvojio veliki novac
Opklada Petea Edwardsa

Djed je imao gore šanse čak i od slijetanja na Mjesec

Kladionica mu je dala šansu 2.500 – 1, te da vam dočaramo koliko je mala šansa da Harry postane profesionalni fudbaler bila gotovo nemoguća. Možemo iskoristit već spomenuto slijetanje na Mjesec kao primjer. Kada je 1964. godine David Threlfell stavio opkladu da će čovjek uspjeti sletiti na Mjesec šanse su bile 1.000 – 1.

Tako da za William Hill bilo je sigurnije da će NASA staviti čovjeka na Mjesec nego da će Harry Wilson postati profesionalni fudbaler i nastupati za Wales.

Ostvarenje sna


Harry je ipak uprkos svim sumnjama dokazao da je njego djed bio upravu i sa 16 godina i 207 dana postao najmlađi igrač koji je obukao dres svoje države. Harry za 108 dana oborio prijašnji rekord koji je držao galaktiko iz Real Madrida Gareth Bale. 2013. godine u utakmici Wales – Belgija, mladi Harry je u 87 minuti ušao u teren kao zamjena i na taj način ostvario svoj dječački san i učinio svog djeda ponosnim.


Edward je iskoristio novac da se penzioniše godinu dana ranije i na taj način više vremena posveti svojoj ženi i porodici. Naime on je čitav svoj život radio kao električar, te je većinu svog života proveo u drugim gradovima odnosno na terenu. Rijetki vikend koji je imao slobodan iskoristio je da se vrati u Wrexham i provede sa svojom ženom Dorothy.

opklada života: djed se kladio da će unuk zaigrati za reprezentaciju i osvojio veliki novac
Harry Wilson u dresu reprezentacije Walesa

“Ne dolazim na posao”


Na dan utakmice nervozno je gledao utakmicu na televizoru i prije početka rekao svom šefu, ako moj Harry uđe na teren ja se neću vratiti sutra na posao i tako je bilo. Harry je ostvario nastup za svoju zemlju i učinio svog djeda ponosnim. Opklada je prošla.


„Često me prijatelji i poznanici pitaju, kako si znao da će Harry uspjeti. Ja sam uvijek vjerovao u svog unuka kada je sa 18 mjeseci ganjao loptu, a još nije mogao ni hodati sve mi je bilo jasno. Za mene će moj Harry biti pravi prvak koji nije odustao od dječačkog sna i koji je učinio jednog starca ponosnim.”


Edward je čak pokušao da stavi drugu opkladu kada je Harry sa 12 godina primljen u Liverpoolovu akademiju, ali mu predstavnici William Hilla nisu dozvolili, zato što su šanse prešle na stranu Harryja. Međutim odlučili su omoguće Edwardu da se kladi da će Harry nastupiti za Englesku, što je naravno ponosni velšanin Edward odbio.

Harry Wilson je za reprezentaciju Walesa odigrao 17 mečeva uz tri postignuta gola. U Premijer ligi nastupio je 31 put i zabio sedam pogodaka.

Pročitajte i ovo:

Možda te zanima