back to top

Muhamed Konjić biografija

Drugi upravo čitaju

Muhamed Konjić biografija – Prvi kapiten i stijena u odbrani reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Muhamed je rođen 14. maja 1970. godine u Tuzli. Svoju fudbalsku karijeru započine u omladinskim redovima Slobode. Ubrzo se ističe kao pouzdan štoper te prelazi u seniorsku ekipu.

Branio svoju domovinu na terenu i izvan njega

Sa samo 19 godina debitira za seniore FK Sloboda i pokazuje svoju vrijednost. Međutim zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu Konjić je odlučio da u tom trenutku nije bio prioritet fubal i karijera nego sigurnost porodice i prijatelja.

U vojsci je služio 8 mjeseci. Iako mu karijera nije bila prioritet Muhamed je i dalje trenirao i razvijao svoje sposobnosti. 

NK Belišće mu nudi priliku da oživi svoju karijeru i pozivaju ga na probu. Muhamed je prihvatio ponudu, međutim zbog toga što je rat i dalje trajao put iz Bosne u Hrvatsku nije bio nimalo siguran.

Na ovom putu se dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovao Muhamed i slomio obe ruke. Zbog nedostatka Hrvatskih papira nije imao pravo da duže ostane u Hrvatskoj bolnici, te je zbog toga morao nastaviti svoj put prema Belišću. 

Ono što je nevjerovatno da je samo devet dana nakon saobraćajne nesreće Muhamed učinio svoj debi za Belišće.

muhamed konjić biografija
Muhamed Konjic Bosnia (Photo by Matthew Ashton/EMPICS via Getty Images)

Prvi meč proveo je u suzama koje je izazvala bol slomljenih ruku koje još nisu zarasle. Navijači su to odmah primjetili, čuli su za njegovu priču i prihvatili ga na prvoj utakmici.

Muhamed je postao favorit domaćih i prvo ime na startnoj postavi NK Belišća. Pokazao je u takvim uslovima svoj stav da će uvijek dati 200% za svoj klub bez obzira na sve.

Također nevjerovatna činjenica da je igrač ovog kalibra napustio svoju voljenu Slobodu za samo jednu vreću brašna koja je obezbjeđena građanima Tuzle.

Uprkos svim nesrećama i ratu Muhamed je ostao karakter pokazao volju i trud te počeo da dobiva priznanja velikih klubova Europe.

Švicarska, Francuska, Engleska

Put do vrha je odveo Muhameda do raznih klubova po Europi. 1996. godine se seli u švicarski Zurich u kojem provodi jednu ali vrlo produktivnu sezonu. U samo 36 nastupa sa pozicije štopera zabija 5 golova te upisuje samo 6 žutih kartona.

news: mo konjic to attend legends day 2018! - news - coventry city
Muhamed Konjić u dresu Coventry Cityja

Ovaj nastup nije ostao nezapažen te nakon jedne sezone u Zurichu seli se u Monaco. Muhamed pokazuje svoju kvalitetu na velikoj pozornici i zadobija ovacije domaćih navijača.

Bio je dio zlatne generacije Monaca koja je 1999. godine iz Lige Prvaka izbacila slavni Manchester United.

Ove nastupe zapazio je tadašnji Premier ligaš Coventry City gdje Muhamed prelazi za 2 miliona funti.

Prva sezona u Coventry je bila dosta spora, ozljede i manjak nastupa nisu uspjele da prikažu u samom startu Muhamedovu vrijednost.

Međutim Muhamed se oporavlja i ubrzo postaje standardan u odbranbenim redovima Coventrya. Muhamed ubrzo postaje favorit fanova i zadobija nadimak „Big Mo“ zbog svoje prisutnosti i svoje veličine.

Muhamed Konjić Big Mo

Njegovi nastupi su mu i obezbjedili nagradu za najboljeg igrača Coventry Cityja 2003. godine. Nosio je kapitensku traku i na taj način se upisao u knjigu legendi ovog tradicionalnog engleskog kluba.

Svoju karijeru je odlučio da završi u Derby Countyju za koje je nastupao 19 puta u dvije sezone.

Muhamed Konjić i Reprezentacija BiH

Muhamed Konjić je jedna od onih Zmajeva koji su svoju karijeru gradili i trenirali pod granatama i konstantom pucnjavom.

Muhamed je bio takav karakter da ga je ovo samo ojačalo i učinilo boljim igračem.

Iako je u početku svoju karijeru gradio u Hrvatskoj i na taj način stvorio uslove da nastupa za reprezentaciju, Muhamed je odbio prijedlog te je uvijek govorio kako mu je san da predstavlja svoju Bosnu, svoju domovinu. 

Svoj profesionalni debi za reprezentaciju je napravio 30. novembra 1995. godine u utakmici protiv Albanije.

Muhamed je nastupao za reprezentaciju 40 puta, a ušao je u legendu Bosne i Hercegovine tako što je on prvi za reprezentaciju nosio kapitensku traku.

Suze i ovacije sa tribina su okarakterisale dan kada se penzionisao Muhamed Konjić. Zvanično je napustio teren 16. augusta 2006. godine na Koševu u utakmici protiv Francuske.

Muhamed Konjić oproštajna utakmica

Još zanimljivog sadržaja:

Možda te zanima