back to top

German Burgos, poznatiji kao Majmun, fudbaler, trener i rok zvijezda

Drugi upravo čitaju

“Kad imaš ovakvu facu svi ti nadimci pristaju“, kaže German Burgos, doskorašnja desna ruka Diega Simeonea, a sada šef struke Newell’s Old Boysa

U stilu drumskog razbojnika, s tamnim sunčanim naočarima i crnom maskom preko pola lica, German Burgos, svima bolje poznat kao El Mono ili Majmun, obraćao se medijima u Rosariju, kao novi trener argentinskih Old Boysa. U jednom trenutku mu pod udarom vjetra na glavu pada reklamni bilbord.

“Ne brinite, nije ništa. Ujed komarca“, ni najmanje se ne uzbuđuje grdosija od 190 centimetar visine i ko zna koliko kilograma težine i nepromijenjenim tonom moli da mu se ponovi pitanje.

Naravno da mu jedan obični bilbord ne može poremetiti putanju. A kada je u pitanju ova nesvakidašnja ličnost, već smo dobro navikli na sve vrste anegdota i incidenata.

“Fudbaler, trener i rok muzičar“, da ste prije par mjeseci napravili pretragu o Germanu Burgosu na Wikipediji, susreli biste se prvo s ovom rečenicom.

U međuvremenu je definicija rok muzičara nestala, možda da bi se, nakon višemjesečne bezuspješne potrage za klubom, naglasak ipak stavio na njegov fudbalski, a ne zabavljački profil. Ali svaka je definicija prekratka da bi se opisala ova legenda Atletica.

Rođen u Mar del Plati, prije 52 godine, a kao fudbaler je debitovao u Ferru, nakon čega je prešao u River, a potom stigao i u Španiju. Prvo u Mallorcu i konačno u Atletico, čiji je golman bio od 2001. do 2004. godine. Nadimak Mono dao mu je njegov prvi trener, Carlos Griguol:

“Pošto sam visok 190, trebalo je da budem gorila, ali se predomislio i nazvao me majmunom. Kad imaš ovakvu facu, svi ti nadimci pristaju“.

german burgos, poznatiji kao majmun, fudbaler, trener i rok zvijezda
Burgos legenda Atletica

Kao golman, bio je poznat po odbranama jedan na jedan i zaustavljanju jedanaesteraca. Napadače je često dočekivao u poziciji kojije proslavio Hugo Gatti, s jednim koljenom na zemlji i raširenim rukama. Volio je da ulazi u igru, a i sam je bio žrtva pogotka koji je postigao legendarni golman Chilavert s čak 60 metara udaljenosti. Kada bi rezultat bio povoljan, Mono je branio grudima, glavom, laktom, a jednom čak i nosom – kada je zaustavio penal Luisu Figu na Bernabeu.

“Taj me udarac od svih najmanje zabolio. Pamtit ću ga cijeli život“. Figo mu je potpuno razbio nos, ali je Mono utakmicu odigrao do kraja. I to je valjda bilo kao ujed komarca.

Igrajući u Atleticu, čak dvije godine je proveo u drugoj ligi, ali je uvijek oduševljeno komentarisao vjernost navijača. Povratak Jorgandžija u Primeru simboliziran je nezaboravnim reklamnim spotom u kojem Burgos izranja iz madridske kanalizacije uz poruku: “Stigli smo“.

“Niko drugi nije htio da izađe iz šahta, uloga je bila moja“, sasvim ozbiljno objašnjava Mono i dodaje: “Znaš već kako funkcionišu marketing agencije, treba im neko ko je ružan“.

Muzička karijera

Šalu na stranu, German Burgos je oduvijek bio veliki zaljubljenik u fudbal. San mu je, kaže, da ima zid pokriven monitorima da bi istovremeno gledao utakmice. Na treninge je kao igrač dolazio po dva sata ranije “prije nego što ga žena izbaci iz kuće“. Kada mu je 2003. godine dijagnosticiran kancer na bubregu i zatražena hitna operacija, prve riječi su mu bile da bi volio da se operiše u ponedjeljak, da ne bi izostao sa nedjeljne ligaške utakmice protiv Mallorce. Od kancera se oporavio, ali je ubrzo nakon toga prestao da osjeća strast prema igri i borbeni duh i povukao se, uz izjavu: “Nakon smrti fudbalera, ostaje muzičar“.

A njegova muzička karijera je tek priča za sebe. Noćni madridski šetači su ga s vremena na vrijeme viđali kako u klubovima razgovara s DJ-evima, nakon čega bi se preko zvučnika obično zaorio neki Iron Maiden, Metallica ili AC/DC. Ovi posljednji su dobili i počasnu ulogu na stadionu Wanda Metropolitano, pa je za sve ljubitelje roka zaista poseban doživljaj trenutak kada spiker čita sastav tima uz lightshow i pjesmu “Thunderstruck“.

Njegov vlastiti bend se zvao GARB (prema inicijalima: Germán Adrián Ramón Burgos) i s njim je objavio četiri albuma. Ne može se reći da se proslavio kao vokalni solista –pogađanje određenih tonova mu je bilo ponekad problematično, ali je spektakl bio zagarantovan već samom pojavom argentinskog džina koji bi u tim prilikama drečave golmanske dresove mjenjao za crnu kožu.

german burgos, poznatiji kao majmun, fudbaler, trener i rok zvijezda
German Burgos, dugogodišnji asistent Simeonea

U toku 2004. godine uspostavio je saradnju s nevladinom organizacijom Solidarios koja je organizovala aktivnosti u kaznenim institucijama, pa je tako dobio angažman da napravi nekoliko koncerata. Čuven je njegov nastup u ženskom krilu zatvora Soto del Real, na koji je, kaže, stigao obučen jer je pomalo zazirao od publike, mada je na kraju, u žaru svirke, ipak ostao bez majice koju je kao suvenir, pretpostavljamo, zadržala neka od zatvorenica.

Konačno, German Burgos započinje trenersku karijeru i sa Simeoneom 2011. godine stiže u Atletico. Tu kreće onaj novi, svima poznatiji dio historije: 478 zajedničkih utakmica, od kojih je, zahvaljujući Simeoneovim živcima, Mono vodio 18, uključujući i finala Lige Europe i Superkupa. Nedostajala mu je, kao i njegovom prijatelju, samo Liga prvaka.

I upravo kada govorimo o Ligi Šampiona, možemo da posvjedočimo vrijednost i lojalnost Germana Burgosa. Ostanak u Atleticu do augusta 2020. bio je njegov izbor. Premda je odluku o napuštanju pozicije pomoćnog trenera donio mjesecima prije toga, želio je da sezonu izvede do kraja i odbio je ponude klubova koji su zahtijevali da im se pridruži u toku priprema. Cijena vjernosti su na kraju bili dugo čekanje i konačna selidba u Argentinu.

“Mnogi ga ne shvataju ozbiljno kada ga vide s gitarom i dugom kosom, ali kada ga čujete kako govori o fudbalu, to je nešto sasvim drugo. Pri tom, radi se o čovjeku koji zna da pomiri suprotne strane i postigne konsenzus“, govori o Monu još jedna zvijezda, Kiko Narvaez.

A i brojni drugi svjedoci iz kluba uvjereni su da je German Burgos u potpunosti spreman da preuzme glavnu ulogu, budući da je često upravo on osmišljavao strategiju igre, predlagao promjene u toku mečeva i provodio neprospavane noći analizirajući detalje proteklih utakmica. Tekst donosi MOZZART.

Pročitajte i ove zanimljivosti:

Možda te zanima