back to top

Kako su se Henry i Pires obrukali pred 40.000 navijača na Highburyju

Drugi upravo čitaju

Dva ponajbolja igrača Arsenala iz te generacije, Francuzi Thierry Henry i Robert Pires svojim navijačima su znali prirediti mnoštvo iznenađenja. Često su to bile predivne akcije i golovi, ali bilo je i apsurdnih situacija. Jedna od tih je penal koji su izveli Henry i Pires i time se blago rečeno obrukali.

Kako bi došli do pomenutog penala u režiji igrača Arsenala, prvo se treba prisjetiti odakle je sve počelo.

Fudbalski prevarant: Napadač koji za 20 godina nije zabio gol

Daleke 1982. godine na meču nizozemske lige između Ajaxa– Helmond Sporta, desilo se jedno od najspektakularnijeg izvođenja penala svih vremena. Brojni jedanaesterci su ostali u sjećanju i dalo se bi se o njima raspravljati, ali penal koji je osmislio Johan Cruyff sa svojim saigračem Olsenom bilo je nešto revolucionarno i što se zasigurno nikada neće zaboraviti.


Stvar je bila u tome da Cruyff prilikom izvođenja penala uopšte ne uputi udarac ka golu, što je do tada bilo jedino očekivano, već je loptu proslijedi svom saigraču Olsenu s kojim je sve bilo unaprijed dogovoreno. Ovaj mu je vratio povratnu loptu, tako da golman Helmonda, koji je pokušao da dođe do lopte nije imao nikakve šanse, već je samo ispratio kako je legenda Ajaxa elegantno ubacuje u praznumrežu.

Bio je to potez koji je očarao fudbalski svijet. Treba istaći da i dan danas postoje osobe koji tvrde da je ovakvo izvođenje penala potpuno protivno pravilima fudbala, ali oni koji malo bolje poznaju pravila znaju da je kod izvođenja penala jedino bitno da lopta ide naprijed. Majstor kakav je Cruyff znao je za to i pored ostalih revolucionarnih stvari koje je priredio fudbalu bio je i ovaj način izvođenja penala.

S obzirom na činjenicu da se historija ponavlja, na pojedinim terenima mogao se vidjeti sličan princip izvođenja penala. Jedan od tih je bio u režiji igrača Barcelone 2016. godine, kada su nakon smrti Johana Cruyffa odali počast jednom od najvećih igrača u historiji ove igre. Tako su Messi i Suarez protiv Celte na apsolutno isti način postigli gol iz penala i prisjetili se velike legende svjetskog fudbala.

Međutim, od svih pokušaja kopiranja Cruyffa Olsena jedan pokušaj je svima ostao u posebnom sjećanju.

Henry i Pires utišali ispunjeni Highbury

Dogodilo se to u oktobru 2005. godine kada su Topnici iz Londona dočekali u to vrijeme prosječnu ekipu Manchester Cityja u okviru 10. kola Engleske Premier lige. Kao favoriti i mnogo bolji na terenu, fudbaleri Arsenala nisu uspjeli postići pogodak iz igre, pa su na vodeći gol čekali sve do 62. minute kada je dosuđen penal za Arsenal. Robert Pires je izveo najstrožiju kaznu i tako doveo Topnike u prednost.

Tok meča je bio takav da se činilo da će ovo biti još jedna rutinska pobjeda Arsenala i da će utakmica otići u zaborav. No, onda se dogodio 72. minut kada je Mike Riley dosudio još jedan jedanaesterac za domaćina. Ponovo je loptu namjestio Robert Pires i oko 40.000 navijača na Highburyju pripremili su se za proslavu drugog pogotka na meču, ali do toga nije došlo. Pires je uhvatio zalet ali nije udario loptu, već je nogom prešao preko nje. Djelovalo je kao da se Francuz uplašio ili spetljao…

Njegov saigrač Thierry Henry je već uletio u šesnaesterac, ali bilo je kasno. Penal je već bio nepravilno izveden i cijela akcija je nažalost propala. Srećom po Arsenal, utakmica je završena 1:0 i najveća šteta od svega bilo je ismijavanje Piersa u novinama širom svijeta.

henry i pires
Henry i Pires pokušali kopirati Cruyffa i Olsena

Odmah sutradan, Henry je uputio izvinjenje navijačima i priznao da je sve bila njegova ideja:

“Samo želim da se izvinimo svim navijačima Arsenala, jer to nije bila ispravna stvar. Sljedeći put ću ja preuzeti odgovornosti i izvoditi sve penale. Da, bila je to moja ideja, ali mi ideja nije bila da promaši loptu. Šta se dogodilo? Ne znam… Ne znam zašto mu se noga ukočila, zaista. Nismo to trebali da uradimo, ali to je igra i ljudi stalno zaboravljaju da je to i zabava. Možemo se o tom događaju sada možemo šaliti, jer smo uzeli sva tri boda, ali mislim da se ne bismo smijali da nismo osvojili sva tri boda.”

Robert Pires se kasnije, s osmjehom na licu sjećao ovog događaja i priznao je da je ideja bila dobra, ali i da je greška bila njegova. Pravdao se Pires pokušavajući objasniti kako je stvar krenula po zlu:

“Dan pre meča s Cityjem, Thierry i ja smo to vježbali na treningu. Postojala je jedna razlika: on je dodavao, a ja postizao gol. Nikada nismo rekli da bismo to uradili protiv Cityja ako bi imali jedanaesterac. Ispostavilo se da smo ga dobili. Uzeo sam loptu da ga izvedem, Henry nije rekao ništa i pogodio sam, poslao sam loptu u desnu stranu golmana”, govorio je Pires te otkrio:

“Onda kada smo dobili i drugi penal, Thierry mi je prišao i rekao: ‘Hajde da uradimo to, ali zamijenimo uloge, ti dodaješ i ja postižem gol!’ Odgovorio sam da mi se ne radi, ali on je insistirao, pa sam pristao. Nažalost, moj mozak nije bio u tome. Sada mi je smiješno kad pomislim na to, ali mozak mi se zamrznuo kad sam htio da dobacim loptu do njega i promašio sam!”

Fudbaleri Arsenala su te sezone završili na četvrtoj poziciji Premier lige i tako se plasirali u Ligu prvaka sa svega dva boda prednosti u odnosu na petoplasirani Tottenham.

Fudbalske zanimljivosti:

Možda te zanima