Neponovljivi Juninho Pernambucano: 13 nestvarnih golova Brazilskog asa iz slobodnjaka

Drugi upravo čitaju

Prilikom odabira najboljih izvođača slobodnih udaraca kroz historiju fudbala jedno ime svakako odskače od ostalih, a to je – Juninho Pernambucano koje je vjerovatno najbolje ikada kada je riječ o slobodnim udarcima.

Brazilski as je s dosta uspjeha nosio dres francuskog Lyona gdje se zadržao osam godina (2001. – 2008.). Prethodno je nastupao za brazilsku ekipu Vasco da Gama.

Najbolji izvođač slobodnih udaraca svih vremena

U dresu Lavova odigrao je 433 utakmica i postigao 100 pogodaka. S obzirom na činjenicu da je igrao u veznom redu, Juninhov zadatak nije bio postizanje golova. Ipak imao je neviđeni talenat za dalekometne šuteve i slobodne udarce.

Njegov razorni udarac desnom nogom bio je strah i trepet za protivničke golmane bez obzira na udaljenost slobodnog udarca. U svojoj karijeri Juninho Pernambucano je pogađao iz svih pozicija i na razne načine.

Prije njegovog dolaska u Lyon, ekipa s Gerlanda nikada nije bila prvak Francuske. Od tada Lyon je osvojio sedam uzastopnih titula Francuskog šampionata.

juninho pernambucano
Juninho Pernambucano

Osim matičnog kluba Vasco da Gama i Lyona, Juninho je nastupao za Katarsku ekipu Al-Gharafa zatim New York Red Bull. Karijeru je završio 2014. godine u klubu gdje je i započeo karijeru.

Klupski uspjeh nije uspio prenijeti u reprezentaciju Brazila gdje je nastupio u svega 40 utakmica postigavši šest golova.

Koliko je bio uspješan u izvođenju slobodnih udaraca svjedoči podatak – da od ukupno 118 pogodaka u karijeri, Juninho je iz slobodnog udarca zabio čak 77.

Ne treba trošiti riječi pokušavajući opisati kakve je golove Juninho postizao, zato uživajte:

Pročitajte još:

Možda te zanima