back to top

Fudbalski prevarant Carlos Kaiser

Drugi upravo čitaju

Fudbalski prevarant koji je uspio zavarati čitav fudbalski svijet i pri tome zaraditi i uživati u statusu fudbalera.

Fudbal zaista piše nevjerovatne priče, a jedna takva dolazi iz Brazila gdje je ovaj fudbalski prevarant uspio zavarati čitav fudbalski svijet i pri tome zaraditi i uživati u statusu fudbalera.

Milioni djece širom svijeta, posebice u Brazilu, sanjaju da jednog dana zaigraju profesionalni fudbal i budu velike zvijezde poput Ronalda, Ronaldinha, Messija i drugih. No, da se to može postići i bez igranja ove predive igre dokazao je brazilski “fudbaler” Kaiser.

Puno ime Carlos Henrique Raposo ili jednostavno Carlos Kaiser jedna je od najvećih prevara u historiji fudbala.

Njegova profesionalna fudbalska karijera trajala je dovoljno dugo godina da bi se prilično obogatio, a nije odigrao niti jedan zvanični fudbalski meč.

Žrtve njegovih malverzacija nisu bili nižerazredni ili amaterski klubovi, nego je popularni Kaiser uspio prevariti velikane kao što su Vasco da Gama, Flamengo, Fluminense, Botafogo, a kasnije se oprobao i u Europi gdje je “nastupao” za francuski Ajaccio.

Kako je Carlos Kaiser postao fudbalski prevarant

Karijeru je započeo 1979. godine u meksičkoj Puebli nakon čega se sprijateljio s brazilskim zvijezdama kao što su Romario, Rocha, Bebeto, Branco, Gaucha.

Kada bi neki fudbaler iz društva dobio angažman, imao je zadatak da uvjeri upravu kluba da dovede i talentovanog nepoznatog fudbalera pod imenom Kaiser.

Igrači bi uvjeravali klub da je potrebno jako malo novca za njegove usluge i da ugovor bude u trajanju od tri mjeseca.

Kada dobijete takvu preporuku od fudbalera kakav je Gaucha, naravno da ćete je prihvatiti. Pa tako je Carlos Kaiser imao otvorena vrata u svim velikim klubovima.

fudbalski prevarant
Fudbalski prevarant Carlos Kaiser je klubovima prodavao lažnu nadu

Kako je lukavi Kaiser varao klubove

Već na prvim treninzima, Kaiser je od trenera ekipe tražio strpljenje da svoju fizičku spremu dovede u red. Sve što je govorio bilo je: “Potrebno mi je nekoliko sedmica da se spremim, nisam u formi trenutno.”

Dok su njegove kolege, profesionalci trenirali, Kaiser je trčao krugove oko stadiona, a navečer bi žario i palio po raznim klubovima u Rio de Janeiru.

U svojim ludim provodima nije krio da je fudbaler, šta više tu činjenicu je koristio da mnoge djevojke odvede u krevet. Poslije nekoliko sedmica trčkaranja oko stadiona, Kaiser je priključio treningu ekipe, ali s novim smišljenim planom.

Carlos Kaiser životna priča fudbalskog prevaranta

“Već u prvoj minuti bi zatražio da mi neko od sugirača doda loptu. Zatim bi je dodao prom saigraču do sebe i rukama se primio za zadnju ložu. Srušio bih se na travnjak i vikao od bolova. Uslijedio bi oporavak koji je trajao najmanje mjesec, mjesec i pol dana. Znate, u ono vrijeme medicina nije bila napredna pa nije bilo magnetnih rezonanci da se tačno utvrdi stepen povrede. Vjerovalo se na riječ fudbalera, a tu sam uvijek bio u prednosti”, ispričao je jednom prilikom Kaiser.

Proces “oporavka” Kaiser je koristio kako bi stekao bolja poznanstava i nove prijatelje. S obzirom na to da nije igrao utakmice, Kaiser se trudio da saigračima omogući sve potrebno pred utakmice.

carlos kaiser prevarant
Carlos Kaiser prevarant koji je ušao u legendu fudbala

Nije igrao ali je vodio brigu o saigračima

“Kako nisam bio u konkurencijama za utakmice, došao bi u hotel nekoliko dana ranije i unajmio bih desetak soba. U svaku od njih doveo djevojke, koje su čekale igrače. Kad bi moja momčad došla, nisu imali potrebe izlaziti u potragu za djevojkama. Sve bi ih čekalo u hotelu”, prisjetio se Kaiser.

fudbalski prevarant
Bio omiljen među saigarčima i djevojkama

Kako je Carlos Kaiser uhvaćen na djelu

Nakon isteka ugovora, Kaiser je ubrzo pronašao novu sredinu gdje je ponovio svoj plan. Ne treba posebno isticati da u to vrijeme nije bilo protoka informacija kao što je to slučaj danas, pa ne čudi da niko o Kaiseru nije znao mnogo.

Veliki broj klupskih doktora i medicinara smatralo je kako Kaiser jednostavno nema sreće i da je sklon povredama. Ipak bilo je i onih koji su sumnjali da je Carlos Kaiser obični prevarant.

Dok je početkom 90-tih nosio dres Botafoga, Kaiser je nabavio mobilni telefon, koji su u to vrijeme bili glomazni.

Kaiser bi s mobitelom šetao oko ljudi u klubu i na engleskom jeziku pregovarao s različitim klubovima.

Saigračima koji nisu poznavali engleski jezik, ova predstava je bila uvjerljiva, ali za klupske doktore i ne baš.

Jedan od fizioterapeuta kluba odlučio je provjeriti o čemu je riječ, pa je uspio pogledati u torbu Kaisera gdje je vidio da uopšte nije riječ o pravom mobitelu nego je u pitanju bila igračka.

Nedugo nakon toga Kaiser je zatražio raskid ugovora. Upravo je u tom klubu 1992. godine zvanično završio “karijeru”.

fudbalski prevarant carlos kaiser
Carlos Kaiser najveći prevarant u historiji fudbala

Izbjegao debitantski nastup za Bangu

Kada je igrao za Bangu, malo mu je nedostajalo da upiše prvi zvanični minute. Međutim, lukavi Kaiser se pobrinuo da se to ne dogodi.

Na jednoj utakmici je predsjednik kluba Castor de Andrade, zloglasni biznismen iz brazilskog podzemlja, insistirao od trenera da ga uvede u igru.

Kaiser je poslan i na zagrijavanje, a neposredno prije ulaska na travnjak potukao se s protivničkim navijačima i zaradio isključenje.

Predsjednik kluba je bijesan ušao u svlačionicu, a Kaiser se ponovo izvukao.

“Gospodine, napustit ću klub. Ugovor će mi ionako isteći, tako da neće biti problema. Dopustite mi da kažem da sam kao mlad čovjek, prvo izgubio majku, zatim i oca, ali drugog oca sam pronašao u vama. Kada su vas navijači vrijeđali, nisam se mogao suzdržati. Eksplodirao sam” rekao je tada Kaiser.

Predsjednik Andrade, ganut kao malo dijete, izvadio je iz ladice papir, olovku i ponudio mu novi ugovor na šest mjeseci!

fudbalski prevarant
Sve što je želio jeste biti fudbaler

Kako je fudbalski prevarant zaigrao u Europi

Nakon isteka ugovora odlučio je iskušati sreću. Vidjevši da svi njegovi prijatelji igraju u Europi, Kaiser nije želio zaostajati. Želio se i on oprobati. Destinacija je bila Korzika tačnije klub Ajaccio što mu je predstavljao najveći izazov u životu.

Na njegovo predstavljanje došlo je hiljadu navijača. Bio je prvi Brazilac koji je došao u klub i svi su došli pogledati novu zvijezdu. Bol nije bila opcija. Nije im to mogao učiniti.

Kao i u mnogobrojnih situacijama, Kaiser je imao vrlo malo vremena da nešto smisli. Izašavši na travnjak uzeo je prvu loptu i napucao je gledateljima na tribinu. Potom i drugu. Pa, treću, četvrtu, dok na travnjaku nije ostala niti jedna lopta!

Ostavši bez glavnog rekvizita za igru, treneru nije bilo druge nego poslati ga da trčkara oko terena i maše publici. To mu nije bio problem.

Na Korzici je ostao nekoliko godina, u kojima je skupio dvadesetak nastupa. Svaki put u igru je ulazio s klupe.

fudbalski prevarant carlos kaiser
Carlos Kaiser iu dresu Jersey

U dvadesetak godina karijere nije postigao gol

U dvadesetak godina igranja skupio je trideset nastupa i nula golova iako se klubovima predstavljao kao napadač.

“Gdje god je došao, bio je popularan. Svi koji su igrali fudbal brzo su shvatili da on uopće nije fudbaler, ali nismo se žalili.

Stvorio je pravi timski duh i svi smo ga voljeli”, rekao je Rocha, koji je s Brazilom postao svjetski prvak 1994. godine.

2018. godine objavljen je i biografski film o Carlosu Kaiseru pod nazivom – “Kaiser: Najveći fudbaler koji nije igrao fudbal”.

JOŠ FUDBALSKIH PRIČA

Možda te zanima