Kada fudbaleri idu u penziju?

Drugi upravo čitaju

Kada fudbaleri idu u penziju je pitanje čiji se odgovor iz godine u godinu mijenja.

Fudbal je zahtjevna igra i potrebno je da budete u vrhuncu vašeg fizičkog zdravlja ako želite da zaigrate na najvišem nivou. Konstantni treninzi i izgradnja fizičke snage su uslov kako bi postali dobar fudbaler, međutim ponekad dođu igrači koji sa svojim talentom zamijene fizički aspekt fudbala. Ipak bez treninga i pravilne ishrane talenat vas može odvesti do određenog nivoa u vašoj karijeri, ali ako na talenat dodate još i rad na sebi i konstantno treniranje karijera će se produžiti.

Evolucija fudbala

Tema penzionisanja mora se povezati i sa samom evolucijom fudbala. U prošlosti fudbal se nije toliko gledao kao sport za koji trebate biti posvećeni, mnogi igrači su pušili cigarete, pili alkohol, jeli lošu hranu. Svi ovi faktori su doprinosili u skraćivanju njihove fudbalske karijere, a da to oni nisu ni znali, previše su se oslanjali na talenat, a premalo na trening i čuvanje vlasititog zdravlja. Tako da često je dob penzionisanja 70 –tih i 80 – tih godina iznosio 28, 29 godina, a ako je igrač kroz karijeru zadobio par povreda ovaj broj se znatno spuštao.

Sa evolucijom fudbala evoluirali su i sami igrači, odnosno njihov način života. Kao jedan od velikih ličnosti za napredak karijere fudbalera i generalno fudbala kao igre je Arsene Wenger. Naime njegov dolazak u Arsenal krajem 90 – tih donio je mnogo promjena. Možemo sa sigurnošću reći da je Arsene Wenger lično promijenio fudbal s taktikom, ali i mentalitetom koji je prenosio na igrače. Wenger je u samom početku objasnio svojim igračima da se njihov život od tog dana mijenja i da moraju to prihvatiti.


Zabranio je igračima da puše, piju, za svakog igrača on i njegov tim kreirali su plan ishrane koji je najbolje pasao svakog igraču i koji je svaki igrač morao poštovati. Tony Adams slavni kapiten Arsenala nakon par godina izašao je u medije i izjavio: „Da nije bilo Wengera ja bi sada ne bi bio živ, a kamoli igrao fudbal. Bio sam u lošem mentalnom prostoru mnogo sam pio i nisam se zdravo hranio, Wenger me motivisao i vratio mi nadu u život i u ovu lijepu igru“.

Adams je nastavio svoju karijeru i proveo 14 godina u Arsenalu, te se penzionisao s velikih 36. godina.

kada fudbaleri idu u penziju
Arsen Wenger i Tony Adams


Još jedna primjer koji dokazuje koliko je fudbal evoluirao odnosno koliko igrači sada brinu o sebi je u Ronaldu i Messiju. Naime ova dva igrača, Ronaldo (35) i Messi (33) još uvijek igraju na najavišem nivou svjetskog fudbala, zabijaju golove i pomažu svojim klubovima da osvoje velike trofeje. Oba igrača ne namjeravaju stati i kraj ne izgleda kao da je blizu za ova dva velika..


S druge strane ako pogledamo Franka Lamparda, Thierryja Henryja, Waynea Rooneya i mnoge ostale fudbalere koji su u 31-32, godini uveliko igrali u Americi, Turskoj ili u nekoj od arapskih zemalja i primali visoke plate, a pri tome takmičili se u ligama koje nisu poznate po velikom takmičarskom duhu. Naravno ove lige su borbene ali naspram engleske Premier Lige, Serie A, La Lige, Bundeslige one nisu toliko zahtjevne.

Povrede

Naravno i povrede igraju veliku ulogu u karijeri profesionalnog fudbalera i one su ponekad presudni faktor kada je riječ o dostizanju potencijala pojedinih igrača. Samo se zapitajte za koliko ste mladih igrača čuli koji su proglašeni kao naredni Pele ili Maradona ili bilo koji drugi poznati igrač, a za par godina igrali su u nižim ligama i borili se za startnu poziciju.

Čest razlog zašto ti igrači nisu ništa ostvarili su povrede, možete biti najbolji igrač na svijetu ako ne graditi vaše mišiće i vašu fizičku snagu povrede će vas stići i vašu karijeru zaustaviti. Pored malih povreda tu su i one koje završavaju karijeru na licu mjesta kao što su lom noge ili kojim slučajem ozbiljna povreda glave.

Ponekad igrač se jednostavno slomi preda se i jednostavno odustane od fudbala, počne da pije, ne ide na treninge i jednostavno zanemari svoju karijeru.

Igrači koji su prkosli vremenu

Iako svi igrači nakon prelaska u tridesetu deceniju životu budu sporiji i jednostavno njihova sposobnost nije ista kao prije određeni veliki igrači su kršili ovu tvrdu i dan danas je krše. Naime trenutno najstariji fudbaler koji je aktivan i igra je Kazuyoshi Miura. Ovaj poznati Japanski golgeter je započeo svoju karijeru davne 1982. godine, a i dan danas trese mrežu velikim Japanskim klubovima. Ima 53. godine i kako stvari stoje ne namjerava da stane, dobio je priznanje od strane FIFA-e kao najstariji igrač u historiji fudbala.

kada fudbaleri idu u penziju
Kazuyoshi Miura još uvijek aktivno igra fudbal


Pored Kazuyoshija poznati Brazilac Ze Roberto igrao je do svoje 42. godine i osvajao je titule s Palmeirasom. Naravno moramo spomenuti i slavnog Princa Rima, Francesco Tottija koji je u Romi igrao do svoje 40. godine i koji je postigao 250 golova u Italijanskoj ligi što ga čini drugi najboljim strijelcem ove lige. Maradona i Pele igrali su do svoje 37. godine, a Garrincha do 39. godine, dok je Alfredo di Stefano uspio da svoju karijeru produži do 40. godine.

Kada se govori o igračima koji su duboko otišli u svojoj karijeri mora se spomenuti Rivaldo. Poznati Brazilac igrao je do svoje 42. godine, a svoju igračku karijeru proveo je u Barceloni, Milanu, Olympiakosu, Corinthiansu, Palmeirasu, Sao Paulu, te je par godina proveo u Uzbekistanu i Angoli. Osvojio je sve što se može osvojiti na raznim kontinentima, a s Brazilom je osvojio naslov Svjetskog prvaka 2002. godine.

Golmani za razliku od igrača imaju nešto dužu karijeru zbog pozicije na kojoj igraju i relativno manjeg broja povreda koje mogu zadobiti. Peter Shilton smatra se jednim od najboljih golmana svih vremena, a vlastitu mrežu branio je do svoje 48. godine. Shilton je također igrač koji drži rekord za najviše nastup u fudbalu s 1,390.

kada fudbaleri idu u penziju
Peter Shilton legendarni golman Engleske reprezentacije

Pored Shiltona ne možemo zaboraviti Dinu Zoffa koji je završio svoju karijeru s 40 godina i Lav Yashina koji je branio do svoje 41. godine. Međutim svi ovi igrači ne dolaze ni blizu Marka Balote koji je najstariji igrač Serie A i koji je branio do svoje 51. godine.

Moramo naravno i spomenuti velike igrače koji i dan danas usprkos godinama nastavljaju da igraju u elitnom novou fudbala, a to su: Gianluigi Buffon (43), Zlatan Ibrahimović (39), Rodrigo Palacio (38), Bruno Alves (39).

PROČITAJTE JOŠ:

Možda te zanima