back to top

Najveća rivalstva u fudbalu

Drugi upravo čitaju

Najveća rivalstva u fudbalu nam donose i najveće utakmice u historiji ove igre

Kada su u 19. stoljeću zaživjeli fudbalski klubovi, njihovi osnivači nisu ni mogli zamisliti da bi najvažnija sporedna stvar na svijetu mogla postati pitanje života i smrti za pojedine igrače i navijače.

Najveća rivalstva u fudbalu

Mnoge razlike između klubova, uključujući političke, vjerske ili geografske bi njihove utakmice, ali i tribine u bojna polja, na kojima bi nažalost znalo biti i mnoštvo nesretnih slučaja.

Region pun rivaliteta

Dinamo vs. Hajduk – Vječiti derbi

Lista najvećih rivalstva u fudbalu započinje s klubovima iz regije. Hrvatski derbi između starih rivala Dinama iz Zagreba i Hajduka iz Splita jedan je od najvećih derbija na svijetu. Riječ je o dva najveća i daleko najpopularnija kluba u Hrvatskoj. Utakmica je obilježena skoro pa mržnjom i rijetko se dogodi da meč završi bez crvenih kartona.

Još od osnivanja Hrvatske Dinamo važi za najtrofejniji klub u državi. Osnovan je 1911. godine kao HŠK Građanski, a ime Dinamo nastalo je 1945. odlukom komunističkih vlasti koje su ukinule prijeratne hrvatske klubove. Godine 1991. klub mijenja naziv u HAŠK Građanski, 1993. u Croatia, a 2000. vraćen je naziv Dinamo. Skupština kluba je na sjednici 2011. godine, povodom 100-godišnjice dopunila naziv kluba dodavši dotadašnjem prefiksu “nogometni klub”, pridjev “građanski”, te od tada klub nosi naziv GNK Dinamo.

S druge strane Hajduk je osnovan 1911. godine, a osnovala ga je, u praškom kafiću U Fleku, skupina splitskih studenata koji su studirali u Pragu. To su bili Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić, Vjekoslav Ivanišević. Oko kluba su se okupljali prohrvatski, puntarski građani, pristaše sjedinjenja austro-ugarske carske pokrajine Dalmacije s ostatkom Hrvatske. Odatle i pridjev u nazivu “hrvatski” i hrvatski grb kao dio Hajdukovog grba.

najveća rivalstva u fudbalu
Hajduk -Dinamo (1:2) Split, 1979.

Partizan vs. Crvena Zvezda – Večiti derbi

Večiti derbi, poznat i kao Beogradski derbi, je utakmica između velikih gradskih rivala, Partizana i Crvene Zvezde. Ove dvije ekipe su daleko najpopularnije u zemlji, s 48% stanovništva koji navijaju za Crvenu Zvezdu i 32% navijača Partizana.

Ove utakmice su uvijek bile željno iščekivane od strane navijača i često vrlo interesantne. Kako na terenu tako i na tribinama. O tome govori podatak da je najveća posjećenost bilo oko 108.000 gledalaca na stadionu Crvene Zvezde. Nažalost zbog velike količine nasilja, te zbog pada kvalitete fudbala drastično je smanjena posjećenost na njihovim utakmicama.

Oba kluba osnovana su nakon II svjetskog rata. Crvena Zvezda je osnovana 1945. godine od strane omladinaca, članova Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije. Partizan je osnovan nešto kasnije iste godine, kao dio Jugoslovenskog sportskog društva.

najveća rivalstva u fudbalu
Partizan – Crvena Zvezda (0:2) Beograd, 1985.

Željezničar vs. Sarajevo – Sarajevski derbi

Utakmica između dva velika gradska rivala Željezničara i Sarajeva nosi naziv Sarajevski derbi koji se smatra najvećom derbi utakmicom u Bosni i Hercegovini.

Prvu zvaničnu utakmicu u nekom od takmičenja Sarajevo i Željezničar su odigrali 10. oktobra 1954. u prvoj ligi Jugoslavije.

Pred svaki derbi vlada paklena atmosfera u glavnom gradu BiH jer je riječ o velikim rivalima kako na terenu tako i među navijačima. Bilo da se igra na stadionu Grbavica ili Koševo, navijači obje ekipe dolaze u ogromnom broju podržati svoje fudbalere.

Željezničar je jedan od najstarijih klubova iz regiona osnovan 1921. godine od strane radnika na željeznici po čemu je i dobio naziv. FK Sarajevo je nastao 1946. godine tako što su se ujedinili lokalni klubovi Udarnik i Sloboda. SD Torpedo je originalni naziv kluba, te su s ovim nazivom odali počast Torpedo Moskvi. Godine 1949. ime se mijenja po treći i finalni put i dobivamo ime kakvo danas poznajemo.

U prvoj ligi Jugoslavije po broju šampionskih titula FK Sarajevo je uspješnije s dvije titule, dok je Željezničar osvojio jednu titulu. Ipak, u međusobnih utakmicama Željezničar je uspješniji ostvarivši četiri pobjede više u odnosu na FK Sarajevo. Što se tiče premijer lige Bosne i Hercegovine, Željezničar je uspješniji kako u pogledu međusobnih utakmica, tako i po broju šampionskih titula.

najveća rivalstva u fudbalu
Bakljada na Sarajevskom derbiju

Derbi utakmice u Italiji su posebne

Milan vs. Inter – Derby della Madonnina

Italijanski grad Milano je dom dva planetarno popularna fudbalska klubova: AC Milan (Associazione Calcio Milan) i FC Inter (Football Club Internazionale). Utakmica između ta dva tima poznata je kao Milanski derbi ili Derby della Madonnina, u čast jednoj od glavnih znamenitosti grada, statui Djevice Marije zvane Madonnina, na vrhu milanske katedrale.

Klubovi Milan i Inter stari su preko sto godina, ali malo ko zna da su oba milanska velikana rođena u restoranima. Milan je nastao dogovorom između Engleza i Italijana u restoranu jednog hotela, a slična gostionica bila je majka Interu. Ova dva rivala koja su prošli mnogo toga kroz burnu i uspješnu historiju, svoje domaće utakmice igraju na zajedničkom stadionu. Kada su Rossoneri domaći stadion nosi naziv San Siro, a jada su Nerazzurri domaćini stadion se zove Giuseppe Meazza.

Postoje brojni igrači koji su nosili i jedan i drugi dres, a takve igrače navijači najviše vole nazivati izdajnicima.

najveća rivalstva u fudbalu
Najpoznatija fotografija s derbija della Madonnina

Inter je osnovan 1908. odvajanjem od zajedničkog kluba AC Milana. Razlog tome bilo je nezadovoljstvo grupe Talijana i Švicaraca iz kluba, zbog dominacije talijanskih igrača u ekipi. Sudeći po nazivu, kupovali su većinom igrače iz inozemstva. Nadimak je momčadi bio La Beneamata, u prijevodu “povlašteni”. Za Inter je navijala srednja klasa i imućniji stanovnici grada.

AC Milan je osnovan 1899. kao Milan Cricket and Football Club. Osnovao ga je Englez Alfred Edwards. U njegovu je čast klub nazvan prema engleskoj inačici imena grada, dakle Milan, a ne Milano. Za Milan je navijala radnička klasa i trgovci doseljeni s juga Italije, politički su bili skloniji ljevici.

Roma vs. Lazio – Derby della Capitale

Rivalitet Rome i Lazija, dviju momčad iz “vječnog grada” Rima , jedan je od najvećih na svijetu. Utakmica pod nazivom Derby della Capitale oduvijek je utakmica visokog rizika s obzirom na netrpeljivost, gotovo međusobnu mržnju navijača ovih klubova.

U njihovim je utakmicama politika čak i najvažnija odrednica. Italijani su fanatično politički narod, vječita borba “crvenih i crnih” redovito se s rimskih ulica prenosi na tribine na kojima se sukobljavaju – slikovito rečeno – komunisti i fašisti. Premda su i Roma i Lazio inicijalno tvorevine fašističkog režima Benita Mussolinija, danas je situacija bitno drugačija. Oni koji daju podršku Laziju regrutiraju se iz političke desnice, većinom iz bogatijeg sjevernog dijela grada, dok se Romanisti deklariraju kao ljevičari koji dolaze iz siromašnijeg radničkog staleža.

SS Lazio (Societa Sportiva Lazio) je osnovan 1900. godine. AS Roma (Associazione Sportiva Roma) je nastala 1929. spajanjem triju klubova (Roman, Alba-Audace i Fortitudo). Duceovu ideju o snažnom rimskom klubu, koji bi parirao bogatijim klubovima iz Milana i Torina, u djelo je sproveo Italo Foschi, a nije je prihvatio moćni general Giorgio Vaccaro koji je vodio Lazio te su nebesko-plavi ostali kao samostalna institucija.

najveća rivalstva u fudbalu
Jedan od mnogobrojnih incidenata na derbiju della Capitale

Najveća rivalstva na Otoku

Liverpool vs. Manchester United – North West derby

Duel između Liverpoola i Manchester Uniteda jedan je od najznačajnijih u fudbalskom svijetu rivalstva. Ovaj okršaj se ponekad i naziva North West derby jer oba kluba dolaze iz sjeverozapada Engleske i najuspješnije su dvije momčadi u Engleskoj s preko 115 osvojenih trofeja.

Suparništvo navijača proizlazi iz historijskog međugradskog industrijskog suparništva. Poznato je da se navijači ova dva tima mrze, a rivalstvo seže još iz industrijske revolucije, kada je Manchester postao konkurentna luka Liverpoolu. Tako da je ovaj derbi mnogo više od samoga fudbala. A o kakvom je rivalitetu riječ najbolje kazuje podatak da još od 1964. nije bilo transfera igrača između ova dva kluba, kad je Phil Chisnall prešao iz Uniteda u Liverpool.

najveća rivalstva u fudbalu
Veliki rivali na terenu i saigrači u reprezentaciji Jamie Caragher i Gary Neville

Celtic vs. Glasgow Rangers – Old Firm

Old Firm je naziv za meč između Celtica i Rangersa, dva najjača kluba u Škotskoj koja dolaze iz Glasgowa. Njihova prva utakmica odigrana je davne 1888. godine. Tadašnji su novinari opisali utakmicu kao “igrali su da povjeruješ da su oni zapravo stari prijateljski rivali”.

Oba su kluba daleko najuspješniji klubovi u Škotskoj. Njihova dominacija nakratko je prekidana, najčešće zbog stvaranja “New Firma” između Aberdeena i Dundee Uniteda u prvoj polovici 80-ih. Od 1995. do 2006. godine Rangersi i Celtic su zauzimali prve dvije pozicije sve dok 2006. godine Hearts nije završio drugi odmah nakon Celtica. Momčadi se u toku sezone sastanu 4 puta u ligi, a ponekad i 2 puta u škotskom kupu.

Navijačka podjela pretežno je uzrokovana religijom, Celtic predstavlja katolike, a Rangers protestante, mečevi ovih timova su veoma žestoki i puni naboja. Za ova dva kluba se veže i zanimljivi paradoks, najuspješniji trener Celtica Jock Stein je bio protestant dok je svojevremeni kapetan rangersa Lorenzo Amoruso katolik.

najveća rivalstva u fudbalu
Mečevi između Celtica i Rangersa uvijek imaju poseban intezitet

Zabrana za gostujuće navijače

Ajax vs. Feyenoord – De Klassieker

Ovaj derbi spada u jedne od najozloglašenijih u Europi. Huliganizam koji je krenuo 70-ih godina doveo je do ogromnih sukoba između navijača ova dva kluba u osamdesetima. Oba kluba imaju navijače u cijeloj zemlji pa dan derbija poznat kao Klassiekers često digne na noge cijelu Nizozemsku.

Činjenica da je u februaru 2009. postignut dogovor da se zabrani gostujućim navijačima prisustvo ovom derbiju u narednih pet godina najbolje pokazuje o kakvom je rivalstvu ovdje riječ. Zabranu su nametnuli gradonačelnici Amsterdama i Rotterdama, te nizozemski nogometni savez u pokušaju da obeshrabre nasilnike. Dva najgora slučaja: Ajaxov navijač pretučen na smrt 1997, te sukob stotina navijača 2005.

AFC Ajax (Amsterdamsche Football Club Ajax) je osnovan 1900., a Feyenoord Rotterdam je osnovan 1908. u pubu De Vereeniging.

Najveći neprijatelji

Olympiakos vs. Panathinaikos – Derbi najvećih neprijatelja

Susreti između Olympiakosa i Panathinaikosa imaju nadimak Derbi najvećih neprijatelja. Riječ je o dva najpopularnija i najuspješnija grčka kluba, koja su među najboljih ekipa u Europi. Suparništvo potječe iz klasne podjele, Olympiakosovi navijači potječu iz radničke klase. Sukobi navijača su česti, a jedan takav koštao je života navijača Panathinaikosa 2007. godine.

Panathinaikos također poznatiji pod nazivom P.A.O. je iz Atene. Osnovan je 1908., te je jedan od najstarijih i najuspješnijih grčkih klubova. Ukupno su osvojili 19 naslova grčkog prvaka, 16 kupova, te su jednom igrali u finalu Europskog kupa 1971.

Olympiakos SFP (puno ime Olympiakos Syndesmos Filathlon Peiraios) je iz grada Pireja. Olympiakos je, s osvojenih 36 nacionalnih prvenstva, 23 Grčka kupa i tri Superkupa, najuspješniji grčki klub. Olympiakos su osnovala braća Andrianopoulos 1925. godine.

najveća rivalstva u fudbalu
Standardne scene na Atenskom derbiju

Interkontinentalni derbi

Fenerbahce vs. Galatasaray – Kitalar Arasi Derbi

Radi se sigurno o jednom od najvatrenijih derbija na svijetu. Rivalstvo u najvećem istanbulskom derbiju zasnovano je na kontinentalnoj podjeli. Fenerbahče je utemeljen na azijskoj strani Istanbula, dok je Galatasaray formiran u europskom dijelu grada. Te se i zbog toga ovaj derbi naziva još i interkontinentalni derbi.

Oduvijek je Fenerbahče bio klub radnika, dok je Galatasaray klub visokog društva i bogatih. Neredi i huliganstvo su zajedničke karakteristike navijača oba kluba. Posljednju prijateljsku utakmicu odigrali su 1934., koja je prekinuta nakon nereda na terenu i tribinama. Premda se danas stvari mijenjaju, još uvijek se govori o susretu ova dva kluba kao o susretu bogatih i siromašnih.

najveća rivalstva u fudbalu
Teško da može proći bez ovoga


Uzavrela atmosfera Južne Amerike

Palmeiras vs. Corinthians – Paulista Derby

Najpoznatiji brazilski derbi je onaj između tradicionalnih fudbalskih klubova iz Sao Paula, Sport Club Corinthians Paulista i Sociedade Esportiva Palmeiras. Ovaj derbi u Brazilu uvijek je privlačio najviše pažnje. Napisane su mnoge knjige i snimani filmovi o ovom rivalstvu, pa čak i Romeo i Julija verzija u kojemu su Palmeiras i Corinthians zauzeli mjesto Montagnesima i Capuletsima.

Priča o ovom rivalstvu započinje sa skupinom Europljana koji će kasnije postati poznati kao izdajice. Određena skupina pobunjenika odvojila se od Corinthiansa i osnovali su vlastiti klub za Talijane, poznat kao Palestra Italia, a kasnije samo Palestra (Palmeiras). Kako su godine prolazile tako je i suparništvo postajalo sve jače izraženo.

Corinthians je osnovan 1910., a Palmeiras 1914. godine.

najveća rivalstva u fudbalu
Teško je biti sudija na derbi mečevima

Boca Juniors vs. River Plate – Superclasico

Španija ima El Clasico, dok Argentina ima Superclasico. Tako se naziva derbi između dva kluba iz Buenos Airesa, a njihova dva stadiona jedan od drugog su udaljeni svega sedam kilometara. Oba kluba nastala su u siromašnim četvrtima Buenos Airesa, ali je River Plate u 30-tim godinama prošlog stoljeća preselio na moderni stadion.

Od tad traje rat između ova dva kluba. Klasna razlika između ova dva kluba je i više nego očigledna. Za Bocu navija siromašni dio Buenos Airesa, dok bogatiji sloj navija za River. Atmosfera na stadionima uvijek je uzavrela, prava južnoamerička. Bombonera je stadion na kojem svoje utakmice igra Boca, dok na Monumentalu igra River.

Po mnogima najbolji fudbaler svih vremena, Diego Armando Maradona, igrao je za Bocu i time se diče navijači tog kluba, pa uvijek “nabijaju na nos” takve stvari rivalima iz bogatijeg dijela grada. Česti su sukobi između navijača i policije, a atmosfera u gradu na dan derbija je nezamisliva. Prvi susret između ova dva kluba odigran je davne 1908. godine.

najveća rivalstva u fudbalu
Diego Armando Maradona dok je nosio dres Boca Juniorsa

Derbi svih derbija

Barcelona vs. Real Madrid – El Clasico

El Clasico je jedna od najgledanijih klupskih nogometnih utakmica na planeti, a za razliku od većine drugih derbija, ovdje je kvaliteta samoga nogometa glavna atrakcija. Kulturološke i političke razlike uzrokovane činjenicom da je Barcelona predstavljala Kataloniju, a Real Kastilju učinile su tu utakmicu većom od svih ostalih.

To je okršaj najutjecajnijih i rezultatski najuspješnijih klubova u državi koji ima i političku dimenziju. Barcelonu se smatra klubom katalonskih nacionalista, dok je Real imao imidž režimskog kluba, kluba španskih integralista. Stoga i ovaj derbi izaziva sukobe i stvara političke tenzije. Srž problema je u katalonsko-španskom sukobu koji je eskalirao još za Francova režima. Real je oduvijek bio klub režima, a njihov predsjednik Santiago Bernabeu desničar koji se borio za Franca.

najveća rivalstva u fudbalu
Reprezentacija i klub su dva različita svijeta

Barcelona je osnovana 1899., a Real Madrid 1902. godine. Njihov prvi dvoboj održan je davne 1902, ali nije poznato kako je završio.

POPULARNO: Sajt Blogeri.hr ti omogućava da naučiš kako da kreiraš svoj blog i zaradiš novac! Klikni ovdje za više inofmacija!

Pročitajte još:

Možda te zanima