back to top

Kako je nastao Fudbalski Klub Partizan?

Drugi upravo čitaju

Kako je nastao Fudbalski Klub Partizan, klub koji je osvojio 45 trofeja, te zajedno sa Crvenom Zvezdom predstavlja fudbal u Srbiji.

Partizan drži rekord kao klub koji je igrao u prvoj utakmici Lige prvaka 4. septembra 1955. godine. Također prvi je klub sa Balkana koji je došao do finala Lige prvaka 1966. godine ali su nesretno izgubili od Real Madrida.

I dan danas gaji ljuto rivalstvo sa Crvenom Zvezdom, te se ovaj derbi pod nazivom „Vječiti derbi“ smatra jednim od najboljih međugradskih derbija u cijelome svijetu.

Kada je osnovan Partizan

Osnovan je 4. oktobra 1945. godine u Beogradu od strane mladih oficira Jugoslovenske Narodne Armije. Klub je dobio ime po Partizanima, koji su se hrabro borili protiv fašističkih okupatora za vrijeme Drugog Svjetskog rata.

Osobe koje su zadužene za osnivanje Partizana su Koča Popović, Peko Dapčević, Bogdan Vujošević, Mijalko Todorović, Otmar Kreačić, Božo Švart i Ratko Vujović zvani Čoče koji se smatra prvi predsjednikom kluba. 

Samo dva dana nakon osnivanja odigrana je prva utakmica protiv Zemuna koja je završila 4:2, te se Silvester Šereš upisao kao igrač koji je zabio prvi gol za Partizan dok je Franjo Glaser ujedno bio golman, a i trener kluba.

Samo petnaest godina je prošlo od osnivanja i Partizan je već imao u svom posjedu dvije ligaške titule i četiri kupa.

Za ovako mlad klub ovo su bile sjajne brojke, međutim Partizan nije htio da bude običan klub te su gajili generaciju koja će im omogućiti da pokori Balkan, ali i Europu.

Klub se drastično promijenio 1958. godine prestali su da nose plavo – crvene dresove, te su se odlučili za nove crno – bijele dresove. Promjene nisu samo stale na dresovima, nego je klub promijenio gotovo čitavu startnu postavu.

Ko su Partizanove bebe

Dugo su gajili svoju mladost, te je u ovom periodu Partizan proizveo jednu od najboljih generacija što je Europa ikad vidjela.

Prvi igrači su bili Milutin Šokić, Fahrudin Jusufi, Jovan Miladinović, Velibor Vasović, Mislan Galić, te su im se kasnije pridružili  Lazar Radović, Velimir Sombolac, Ljubimir Mihajlović, Mustafa Hasanagić, te za kraj dolaze još Ivan Ćurković, Josip Pirmajer, Branko Rašović i Radoslav Bečejac.

Treneri kao što su Ilies Spitz, Florijan Matekalo i Stjepan Bobak su vodili ovu grupu mladih igrača koji su slavno imenovani „Partizanove bebe“.

partizanove bebe kako je nastao fudbalski klub partizan
Partizanove bebe sastav

Partizan je osvojio četiri titule u pet godina

Odluka da se Partizan u potpunosti osloni na svoj omladinski sistem donijela je ogroman uspjeh.

Po prvi put su u historiji Jugoslavije osvojili tri uzastopne titule Jugoslovenske Prve lige u sezonama 1961, 1962, 1963, te su zbog svog uzbudljivog načina igre prozvani kao „Parni valjak“.

Partizan je u sezoni 1964/1965 osvojio svoju četvrtu titulu u pet godina. Naredna sezona je donijela jedan od najboljih nastupa u Europskom kupu ikada.

Partizan je u prve dvije runde porazio francuski Nantes i njemačke šampione Werder Bremen. U četvrtfinalu ih je dočekala Sparta Prague koju su pobijedili 6:4 u dva navrata.

Polufinale je odigrano u emotivnoj utakmici protiv Manchester Uniteda kojem je ovo bila prva utakmica na JNA stadionu nakon tragičnog pada aviona u Minhenu kada se Manchester United vraćao sa trofejom Europskog kupa nakon što su slavili protiv Crvene Zvezde.

Partizanove bebe su dočekali George Best i Bobby Charlton, međutim čak ni oni nisu mogli da zaustave Parni valjak i Partizan slavi sa rezultatom 2:1.

Partizanove bebe su dogurače do finala Evropskog kupa

Finale su igrali protiv Real Madrida, te su skoro cijelu utakmicu vodili, ali iskustvo Kraljevskog kluba je nadjačalo Partizanske bebe, te Partizan gubi u finalu 2:1.

Ipak ovaj niz utakmica, teško koji će klub nadmašiti i mnogi tvrde da je ovo jedan od najuzbudljivijih puteva prema finalu bilo kojeg Europskog takmičenja.

Kako je nastao Fudbalski Klub Partizan

Prvi Europski trofej Partizana

Početkom 1976. godine Partizan osvaja svoju sedmu titulu, a samo godinu dana kasnije sa revitalizacijom kluba i dolaskom novih igrača kao što su Momčilo Vukotić, Rešad Kunovac, Ilija Zavišić, Refik Kozić, Ivan Golac i mnogi drugi su pomogli Partizanu da osvoji svoju osmu titulu.

Osmoj ligaškoj tituli dodan je i prvi Europski trofej kada je Partizan porazio Honved u finalu Mitropa kupa 1 : 0.

Svi su mislili da je ovo vrijeme kada će Partizan postati svjetska sila, međutim sezona nakon osvajanja Mitropa kupa smatrana je Partizanovom najgorom kada su završili petnaesti, a narednu sezonu domogli su se samo trinaestog mjesta.

Nakon ove dvije krizne godine Partizan se oporavlja i vraća u sami vrh Jugoslovenskog fudbala.

Kontroverzni momenti Partizana

Kada su se Momčilo Vukotiću, Nenadu Stojkoviću, Nikici Klinčarskom pridružili još Ljubomir Radanović, Zvonko Živković, Zoran Dimitrijević i Dragan Mance još jedna zlatna generacija je formirana.

Isključivo Dragan Mance je sa svojih 15 golova pomogao Partizanu da postane šampion u 1982/1983 sezoni.

Također Mance je upisao jedan od najboljih nastupa u UEFA kupu kada je pomogao Partizanu da savlada Queends Park Rangerse 6 : 6 te je Partizan prošao na osnovu golova u gostima. Čak je gol koji je Mance postigao protiv QPR smatran jednim od najboljih golova u historiji kluba.

3. septembra 1985. godine tragedija je pogodila Partizan kada je Dragan Mance poginuo u sabracajnoj nesreći, a imao je samo 23. godine. I dan danas Mance se smatra jednim od najboljih igrača i vječnom legendom Partizana.

Kako je nastao Fudbalski Klub Partizan – Istorija Partizana

Godine nakon Drage Mancea su propraćene velikim kontroverzama. Nakon osvajanja lige u sezoni 1985/1986 Jugoslovenski fudbalski savez odlučio je da se zbog sumnji u namještanje utakmica zadnje kolo lige ponovi.

Partizan je ovaj prijedlog odbio zbog toga što je u zadnjoj utakmici savladao Željezničar 4:0 i osigurao titulu, te je titula uručena drugoplasiranoj Crvenoj Zvezdi.

Zbog odbijanja ove naredbe Partizanu je naredne sezone oduzeto šest  bodova, te titulu ove godine osvaja Vardar.

Ipak polovinom 1987. godine Partizan je nakon mnogobrojnih žalbi i tužbi uspio da dokaže da je nevin i obe titule koje su im nezakonito oduzete dobili su nazad.

Ipak najtužnija stvar koja je proizišla iz ove kontroverze je ta da se generacija koju su činili Milko Đurkovski, Fahrudin Omerović, Zvonko Varga, Vladimir Vermezović, Admir Smajić, Goran Stevanović nije uspjeli dokazati svoju sposobnost u Europskim takmičenjima.

Smrt Josipa Broza Tita je najavila i smrt Jugoslavije

Nakon smrti Josipa Broza Tita 1980. godine etničke tenzije u Jugoslaviji rastu, te se samo dvanaest godina kasnije Jugoslavija raspada.

Rat i sankcije koje su uvedene Jugoslaviji od strane UN – a mnogi klubovi u Jugoslaviji jednostavno nisu mogli da podnesu te se takmiče na Europskom frontu zaustavlja.

Ipak Partizan je osvojio dvije titule za vrijeme rata i to 1993. i 1994. godine, a ubrzo su stigle još dvije titule 1996 i 1997. godine.

kako je nastao fudbalski klub partizan
Derbi između Crvene zvezde i Partizana 1986. godine – Historija FK Partizan

Nakon par godina mira uslijedilo je još par godina rata zbog situacije na Kosovu, a ovaj rat je kulminirao bombardovanjem Beograda samo četiri dana nakon Vječitog derbija.

Partizan je također u ovom periodu osvojio i tri nacionalna kupa, te se kao ključnom figurom za ovaj uspjeh smatra Ljubiša Tumbaković koji je ujedno i najuspješniji trener u historiji Partizana.

Napokon je 1997. godine klubovima iz bivše Jugoslavije dozvoljeno takmičenje u turnirima koje organizuje UEFA.

Međutim Partizan kao i ostali klubovi su morali da krenu od same nule zato što su im svi prijašnji uspjesi i dobri rezultati izbrisani, praktično su tretirani kao novajlije u Europi.

Kako je nastao fk partizan transfermarkt

Partizan nakon raspada Jugoslavije

Novi milenijum donio je mnogo uspjeha na domaćoj sceni. Partizan je osvojio dvije titule za redom u sezonama 2001/2002 i 2002/2003.

Zbog prevelikog fokusa na Ligu prvaka, Partizan je zakazao dvije sezone na domaćem frontu i morali su čekati 2005. godinu da ponovo osvoje šampionat.

Nakon zamjene trenera, te dolaska Slaviše Jokanovića i dolaska Juca, Almami Moreire i Lamine Diarra 2007/2008 sezona kao i 2008/2009 sezona smatraju se najbolje u historiji Partizana.

U ove dvije sezone Partizan je prvo osvojio ligu kao i kup, a zatim ih je narednu sezonu uspješno odbranio, te postao prvi klub u Srbiji koji je uradio ovako nešto.

Međutim u ovom periodu zbog nereda koji su njihovi navijači pravili Partizan je izbačen iz Lige prvaka, te se morao zadovoljiti sa igranjem u Europa ligi.

Zbog odlaska trenera kao i večine zvijezda Partizan je bačen u tešku situaciju.

Mladi trener i bivši igrač Partizana Aleksandar Stanojević pokazao se kao pravi heroj i odveo je Partizan do šampionata 2010. godine, a sam sebe je nadmašio u narednoj sezoni kada je osvojio duplu krunu.

2012. godina donijela je još jednu titulu Partizanu, ali je klub morao na polovini sezoni da izvrši drastične mjere i da otkaz Stanojeviću i dovede Avrama Granta. Po završetku sezone Grant je dao ostavku te je na klupu Partizana vraćen Vladimir Vermozović.

Čak ni Vladimir nije dugo izdržao, te je samo nako jedne sezone dobio otkaz i zamijenjen je sa Vukom Raškovićem. Vuk je osigurao šestu uzastopnu titulu koja je predstavljala 25 trofej u historiji Partizana.

Partizan je uspio da do današnjeg datuma upiše još deset trofeja, te na taj način postane jedan od najvećih klubova na Balkanu i generalno u Istočnoj Europi.

Nažalost Partizan zbog mnogih kontroverzi i nesretnih trenutaka nije uspio da osvoji niti jednu Ligu prva ili čak Europa ligu.

Stadion Partizana poznatiji kao JNA Stadion

Stadion nosi naziv Partizan iako je prije toga poznat kao JNA stadion. Međutim zbog raspada Jugoslavije Partizan je odlučio da se riješi ovog dijela svoje historije i promijeni ime stadiona.

Međutim mnogi navijači ovaj stadion i dalje zovu JNA stadion ili čak Fudbalski hram.

kako je nastao fudbalski klub partizan jna stadion
Kako je nastao Fudbalski Klub Partizan – Stadion FK Partizana

Otvoren je 22. decembra 1951. godine i prva utakmica koja je odigrana nije bila utakmica Partizana nego Jugoslavija protiv Francuske.

Stadion je prvobitno imao 55. 000 stolica, ali je zbog sigurnosnih mjera koje je priložila UEFA morao se smanji na 32. 710 stolica, što ga čini drugim najvećim stadionom u Srbiji poslije stadiona Crvene Zvezde.

Iako je smatran drugim najpopularnijim klubom u Srbiji iza Crvene Zvezde, pokazalo se da su navijači Partizana posvećeniji svom klubu nego navijači Crvene Zvezde.

Navijači dolaze iz svih bivših republika Jugoslavije, a najveća koncentracija navijača izvan Srbije nalazi se u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini posebno u entitetu Republika Srpska. Također mnogo navijača dolazi iz dijaspore.

Glavna navijačka grupa Partizana nosi naziv Grobari, a osnovana je 1970. godine i nalazi se pretežno na južnoj tribini Partizanovog stadiona.

Dobili su ime od navijača Crvene Zvezde zbog toga što je klub pun crno – bijelih motiva koji se često sa povezuju sa grobarskim uniformama.

kako je nastao fudbalski klub partizan
Kako je nastao Fudbalski Klub Partizan – Navijačka skupina “Grobari”

Partizanov najveći rival je Crvena Zvezda

Ovaj derbi je okarakterisan kao Vječiti derbi ili Beogradski derbi. Od samog osnivanja oba kluba znalo se da će ovo biti posebno rivalstvo.

Uspjeh koji su oba kluba ostvarili, kao i činjenica da su oba stadiona udaljena samo nekoliko stotina metara jedan od drugog dodaje ulje na ovu veliku vatru.

Rivalstvo je posebno zbog toga što su utakmice propraćene vatrometom, zastavama, koreografijom navijača, bakljama i navijačkim pjesmama.

Zajedno sa Old Firm derbijom, Rimskim derbijom kao i Istanbulskim derbijom smatran je kao jedan od najvećih derbija u svijetu. Kako na tribinama tako i na internetu prepucavanja ova dva kluba nikada ne prestaju.

Partizan titule fudbal

Sve o beogradskom večitom derbiju

Večiti derbi, poznat i kao Beogradski derbi, je utakmica između velikih gradskih rivala, Partizana i Crvene zvezde, dva najveća i najpopularnija sportska kluba u Srbiji.

Rivalstvo je prisutno u nekoliko različitih sportova, ali su najintenzivnije utakmice između fudbalske, košarkaške, rukometne i odbojkaške sekcije sportskih klubova.

Ova dva tima su daleko najpopularnija u zemlji, sa 49,2% stanovništva koje navija za Crvenu zvezdu i 31,2% navijača Partizana, pokazalo je najnovije istraživanje.

Partizan i Zvezda su i najpopularnija u Crnoj Gori

Imaju pristalice u svim zemljama bivše Jugoslavije, kao i u zapadnim zemljama, a ti navijači su uglavnom Srbi koji žive u tim zemljama.

Partizanove boje su crno-bele, a Zvezdine crveno-bele. Ove utakmice su oduvijek bile željno iščekivane i veoma spektakularne, ali zbog lošijeg kvaliteta fudbala posljednjih godina, kao i velike količine nasilja i huliganizma, posjećenost ovim utakmicama je drastično smanjena.

Derbiju koji je odigran 11. maja 2005. u polufinalu Kupa Srbije i Crne Gore prisustvovalo je 8.000 gledalaca, što je najmanje u istoriji, a najveća poseta je bila oko 108.000 na stadionu Crvene zvezde. Crvenu zvezdu su 4. marta 1945. godine osnovali članovi Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije.

Partizan je 4. oktobra 1945. godine u Beogradu osnovala JNA – Vojska FNRJ u sastavu Jugoslovenskog sportskog saveza.

Prvi Večiti derbi osvojila je Crvena Zvezda

Prva utakmica između ova dva kluba odigrana je 5. januara 1947. godine na stadionu JNA, rezultat je bio 4:3 za gostujući tim, Crvenu zvezdu, a utakmica je odigrana na veoma niskoj temperaturi (-19 stepeni) u pred oko 4.000 gledalaca.

Partizan je do prve pobede u okršajima došao u narednom derbiju (2. derbi) 27. aprila 1947. godine, kada su crno-beli pobedili rezultatom 1:0.

kako je nastao fudbalski klub partizan
Kako je nastao Fudbalski Klub Partizan?

Crvena Zvezda vs Partizan Ko je uspješniji

Crvena zvezda je do sada 26 puta bila prvak države, a 24 puta je osvajala trofej nacionalnog kupa.

Najveći uspjesi na međunarodnoj sceni su titula prvaka Evrope (1991), trofej pobjednika Interkontinentalnog kupa (1991), trofej pobjednika Dunavskog kupa (1958) i trofej pobjednika Kup Srednje Evrope (1968). Važno je spomenuti finale Kupa UEFA (1979) i finale Superkupa Evrope (1991).

Partizan je do sada 26 puta bio prvak države, 12 puta je osvojio trofej pobednika nacionalnog kupa i trofej pobednika nacionalnog Superkupa (1989).

Na međunarodnoj sceni najznačajniji postignuti rezultati su titula vicešampiona Evrope (1966) i trofej pobednika Srednjoevropskog kupa (1978).

Preporučujemo sportske teme

Možda te zanima