back to top

NK Čelik uspavani div bh. fudbala

Drugi upravo čitaju

NK Čelik historija – Klub iz Zenice predstavlja jedan od najuspješnijih klubova u historiji bh. fudbala. Osnovan je od strane ratnih veterana 1945. godine.

Prilikom ovog osnivanja ustanovljena je politika da je NK Čelik Zenica klub koji će biti kontrolisan od strane svojih navijača. Ova tradicija se i dan danas poštuje i upravo zbog ovih postupaka Čelik je jedan od najpopularnijih klubova u Bosni i Hercegovini.

Ime Čelika nastalo je zbog toga što je ovaj klub iz Zenice. Zenica kao grad poznata je po čeliku odnosno ogromnoj željezari koja je u ovom gradu nastanjena. Prvobitni osnivaču su sa ovim imenom pokušali da imenom kluba pokažu kolika je njihova snaga i moč i da je Čelik klub koji se nikada neće predati.

Ponajviše za ovo ime je zadužen Zdenko Mazanek koji je želio da NK Čelik vječno bude povezan sa gradom i ljudima koji ga podržavaju.


Zlatni period kada je NK Čelik postao prvak


Dakle epitet jednog od najboljih i najuspješnijih klubova u Bosni i Hercegovini se ne dobija tako lako. Čelik je svu svoju slavo mukotrpno zaradio.

Kada govorimo o uspjesima Čelika moramo prvo spomenuti da su oni jedini klub koji je osvojio tri nacionalna šampionata u nizu, od 1994. godine pa sve do 1997. godine. Također u ovom periodu tačnije 1995. i 1996. godine Čelik osvaja dva naslova prvaka Kupa i tako u samo tri godine uzimaju pet trofeja.

nk čelik
NI Čelik sezona 1995/1996

Kada govorimo o periodu za vrijeme Jugoslavije Čelik je bio redovan u elitnom rangu Jugoslovenskog fudbalskog prvenstva.

Velike igrače imao je Čelik od Elvira Bolića, Mirsada Hibića, Mujo Mujkić, Josip Lalić, Alojzo Renić, Fadil Talić i mnogi drugi. Svi ovi igrači su pomogli da Čelik pretvore u ono šta je on danas, a to je jedan od najboljih klubova u Bosni i Hercegovini sa jednim od najboljih navijača koje je BiH ikad vidjela.


NK Čelik prvi BiH klub u Europskom takmičenju


Naime Čelik je osvojio dva Mitropa kupa u svojoj dugoj historiji. Mitropa kup je jedan od prvih europskih šampionata koji su klubovi osnovali kako bi pokazali ko je najdominantniji u Europi. Čelik je čak u dva navrata osvojio ovaj kup i pokazao koliko je velik bio bh. fudbal. Također Čelik je i osvajač UEFA Intertoto kupa, koje je prije predstavljalo alternativu za Ligu prvaka.


Stagnacija


Trenutno Čelik stagnira. Zbog nedostatka novca i uticaja koju je imala pandemija izazvana korona virusom na čitavu BiH, a ne samo na Čelik teška odluka je donesena. Čelik je primoran da napusti elitni rang bh. fudbala te da se takmiči u kantonalnoj ligi. Veliki uradac za ovako značajan klub. Navijači svim silama pokušavaju da prikupe finansije iz godine u godinu kako bi njihov voljeni klub ostao na životu. Iskreno se nadamo da će Čelik prebroditi ovaj period stagnacije i vratiti na mjesto u Premijer ligu gdjemu je i mjesto.


Stadion Bilino polje i Robijaši


Čelik igra na slavnom Bilinom Polju, jednom od najvećih stadiona u Bosni i Hercegovini. Od svog osnivanja par puta su se selili, te su na Bilino Polje smjestili 1972. godine.

nk čelik
Stadion Bilino Polje

Prvobitno stadion je izgledao vrlo loše, šljunak, zemlja i vrlo loša trava nisu predstavljali puno ali tada za Čelik je to bilo dovoljno. Zbog rasta popularnosti kluba i uspjeha teren se modernizuje i konstantno proširuje. 50-ih godina stadion se modernizuje i počinje uspjeh Čelika. Uskoro stižu prvi nastupi u Jugoslovenskom šampionatu i osvajajnje prvog Mitropa kupa.


Nakon ovih pobjeda još više se ulaže u stadion te Čelik veže još veće uspjehe. Pobjeda nad Fiorentinom u finalu Mitropa kupa 1972. godine bila je utakmica sa najviše gledaoca ikada u historiji Čelika, a ovaj broj je iznosio 35.000.

Navijači su ono što ovaj klub čini posebnim. Uvijek su spremni pomoći i nikada ne okreću leđa svom voljenom klubu. Mnogo akcija i novca su uložili kako bi Čelik ostao na životu.

nk čelik
Navijači NK Čelik “Robijaši”

Navijači su svoju ultrašku grupu osnovali 1988. godine i nazvali se Robijaši. Naziv su dobili po tome što se u Zenici nalazi jedan od najpoznatijih zatvora u čitavoj BiH.

Možda te zanima