back to top

Zajko Zeba biografija: Najveći mađioničar Premijer lige

Drugi upravo čitaju

Danas predstavljamo ponajboljeg igrača Željezničara, a i Premijer lige BiH slavnog Zajko Zebu.

Zajko Zeba biografija

Rođen je 22. maja 1983. godine u Sarajevu. Da je plava krv Željezničara tekla njegovim venama dokazala je činjenica da je upravo u omladinskom sistemu Željezničara započeo svoju karijeru. Bez obzira na ogromnu količinu talenta koju je Zajko pokazivao nije uspio da se probije u seniorski sastav Željezničara, te je upravo zbog toga i napustio Željezničar i otišao u potragu za minutažom.

Zajko 2002. godine okušava svoju sreću u Olimpiku, međutim slično kao i sa Željezničarom nije dobio priliku koju je tražio, te samo nakon jedne sezone mijenja Olimpik za NK Brotnjo. U ovom periodu Brotnjo je igrao u Premijer ligi BiH, te je Zajko napokon mogao da pokaže svoj talenat, na samo 14 nastupa postigao je 2 gola i slajnom igrom privukao pažnju velikih klubova u ligi.

Narednu sezonu Željezničar je vratio Zajku na posudbu te je Zajko nadmašio svoj uspjeh iz prošle sezone, međutim zbog mnogo nesuglasica sa tadašnjom upravom kluba Zajko svoju posudbu prekida i odlazi u Zrinjski.

Može se reći da je u Zajkovoj karijeri Zrinjski bio prekretnica. Upravo zbog činjenice da je vidio regularnu minutažu, preko 20 nastupa, više od 5 golova i naravno svoj prvi trofej, a to je bio trofej Premijer lige BiH u sezoni 2004/2005. Koliko god je dobro igrao Zajko i pokazao svoj talenat nije uspio da održi ugovor duže od jedne sezone, te narednu sezonu odlučio je da provede u Sloveniji.

Maribor je odlučio da da Zajki šansu da zaigra u Prvoj ligi Slovenije. Vrijeme koje je proveo u Sloveniji Zajko se iskoristio da nadogradi sebe kao igrača, iako nije osvojio niti jedan trofej u samo 50 nastupa upisao je 13 golova i 4 asistencije, što je dodalo mnogo na njegovu vrijednost.

Samo 50 nastupa je bilo dovoljno da ruski KamAZ potpiše Zajku. Raspalio je 1. Diviziju Rusije, te poboljšao svoj učinak do Maribora.Na 86 utakmica postigao je 21 gol i upisao 15 asistencija. Željezničar je pomno pratio napredak mlade nade kojoj je dozvolio da ode te od prve sezone u Rusiji, Željezničar izražava želju da vrati Zajku u svoje redove. Ipak Zajko je ostao u Rusiji tri sezone, bila mu je potrebna konstantna minutaža kako bi se vratio u Sarajevo i zaigrao za Željezničar.

Povratak u Željezničar

Zajko se napokon vratio u svoj voljeni Željezničar, te je pokazao i treneru i upravi zašto su pogriješili što mu nisi u samom početku dali šansu. Zajko je u svojoj prvoj sezoni sa Željezničarom ostvario 34 nastupa u kojima je upisao 14 golova i 8 asistencija. Sjajna igra Zajke, ali i generalno čitavog Željezničara nagrađen je Kupom BiH u sezoni 2010/2011. Druga sezona sa Željezničarom donijela je još više uspjeha.  Iako nije mogao da probije dvocifren broj u golovima Zajko je upisao nevjerovatnih 18 asistencija i sa ovom sezonom i ovom igrom upisao se u knjigu legendi Željezničara.

Slavna 2011/2012 sezona u historiji Željezničara pamtit će se po tome što su osvojili duplu krunu, a Zajko će je pamtiti po tome što je proglašen za najboljeg igrača Premijer lige BiH. Iako Zajko nije ostao cijelu 2012/2013 sezonu njegovih 12 nastupa bilo je sasvim dovoljno da dobije medalju prvaka Premijer lige BiH, te ova ligaška titula predstavlja drugu koju je osvojio sa Željezničarom, a treću ukupno u karijeri.

Zajko nije odlučio da ostane u Željezničaru narednu sezonu, te je u decembru 2012. godine potpisao ugovor za RNK Split. Potez koji je učinio Zajko u ovom periodu ispostavit će se njegovim najgorim u karijeri. Samo 4 nastupa u Splitu, zatim 8 u Olimpiji Ljubljana, 9 u Olimpiku nisu doprinijeli njegovoj karijeri. Skoro tri godine nije mogao da probije dvocifen broj kada se govori o nastupima. Malo kontinuiteta u vidu 17 nastupa ostvario je u makedonskom Shkendiji, te je odlučio da se vrati u Bosnu i Hercegovinu i da zaigra fudbal kakav je igrao u svom vrhuncu.

zajko zeba biografija

Februar 2015. godine označio je povratak Zajke u Premijer ligu ali ovaj put otišao je u Slobodu. Autoritet i status koji je nosio iz prošlosti su ga progurali na mjesto kapitena u njegovoj prvoj sezoni sa Slobodom, 6 golova i 6 asistencija u njegovoj prvoj sezoni su značile da se Zajko kakvog smo svi znali vratio. Zajko je u narednoj sezoni pokazao da još uvijek ima nešto da ponudi fudbalu u Bosni i Hercegovini, te je svojim dobrim partijama pomogao Slobodi da dostigne visoko drugo mjesto na tabeli. 10 golova i 3 asistenice, te disciplina sa kojom je Zajko igrao donijeli su mu još jedan naslov najboljeg igrača Premijer lige BiH u sezoni 2015/2016.

U ovom periodu Željezničaru je bilo potrebno da se vrati korijenima, te nije bilo boljeg kandidata da predstavi ono što Željezničar znači od Zajke. Upravo zbo toga nakon dvije uspješne sezone sa Slobodom, Zajko se vraća u Željezničar po četvrti i finalni put. Dvije sezone koje je proveo u Željezničaru donijele su mu Kup BiH u sezoni 2017/2018 osim ovog uspjeha Zajko nije ostvari neki poseban učinak niti određena individualna priznanja.

zajko zeba biografija
Zajko Zeba kao kapiten FK Sloboda

Zajko je već na kraju svog četvrtog puta da igra za Željezničar imao 34. godine, te je većina smatrala da je bilo vrijeme da se penzioniše, međutim Zajko je odlučio da nastavi i potpisao je ugovor na dvije godine sa Olimpik Sarajevom.

Nije se mnogo očekivalo od Zajke, volio je fudbal volio je svoje rodno Sarajevo, te je želio što više vremena da provede na Sarajevskim terenima. Međutim godine i gubitak fizičke snage značile su da nije više bio fizički sposoban za Premijer ligu, te je odlučio da se premejesti u FK Igman Konjic koji se nalazio u Prvoj ligi FBiH.

U svoje vrijeme sigurno jedan od najboljih igrača koji je nosio broj deset, kreativnost sa kojom je otvarao prostor i pravio prilike za svoje saigrače bio je nevjerovatan i zbog toga će Zajko uči u historiju kao jedan od najboljih igrača kako Željezničara, tako i Premijer lige BiH.

Zajko Zeba u dresu reprezentacije

Zajko Zeba je svoju karijeru sa reprezentacijom BiH započeo 2005. godine, te je ova karijera trajala dvije godine u kojima je uspio da upiše 5 nastupa. Zanimljivo je da je Zajko dobio priliku kada je bio u Mariboru, te je relativno mlad nastupao za reprezentaciju, dok u vrijeme svoje najbolje forme i kada je osvojio titulu najboljeg igrača Premijer lige BiH nije uspio da upiše svoje mjesto u prvom timu.

Debi je upisao na prijateljskom meču protiv Estonije 2005. godine, a posljednji put je igrao 2007. godine u okviru kvalifikacia za EURO protiv reprezentacije Moldavije.

zajko zeba biografija
Zajko Zeba kao najbolji igrač Premijer lige BiH

Pročitajte još biografija:

Možda te zanima