back to top

Elvedin Varupa: Legenda fudbala u BiH!

Drugi upravo čitaju

Ako bi se za jednog pojedinca iz naše lige moglo reći da je istinska ikona, onda je to Elvedin Varupa.

Naša domovina nikada nije imala adekvatnu infrastrukturu, ali talenta u igri sa 22 igrača nikada nije nedostajalo.

Elvedin Varupa rođen je 1975. godine i jedna je od ikona bh. fudbala, te Premijer lige Bosne i Hercegovine.  Iako je rođen u Vitezu, Varupa je zauvijek ostao u srcima stanovnika Travnika, odnosno “njegovih” Travničana.

Nogometom se profesionalno počeo baviti u Vitezu. U ovoj maloj sredini nogomet se uvijek igrao za gledaoce, rijetko kada su ekipe bile u najjačem rangu takmičenja, a brušenje ovog dijamanta startalo je vrijeme neposredno prije rata.

Kao kadet, Varupa je zaigrao za FK Sarajevo, a kao junior je igrao za Varteks i već tada se znalo da slijedi jedna velika karijera.

Elvedin Varupa – Kapiten i pravi vezir Travnika

Nakon što je Elvedin Varupa nastupao za Mladost 127 i garešničku Mladost, 1996. godine stigao je u NK Travnik.

Od 1996. godine, čitavih deset sezona je bio kapiten NK Travnik, za koji je odigrao nevjerovatnih 700 utakmica. Varupa je krajem sezone 2013./14 odlučio povući se iz profesionalnog angažmana, a prije toga je odigrao po jednu polusezonu u Krajini i Iskri. A onda je uslijedila utakmica čije sportske prognoze nije bilo u ponudi.

O njegovoj smrti su napisani mnogi stihovi, njegovo sportsko srce prestalo je kucati u 40. godini života. Otišao je pozdrava, bez oproštaja, bez riječi onima koji su ga voljeli.

Krv, znoj, majstorije, ispadanja, vraćanja, golovi za Puškaša, obaranje velikih, igranje sa malima, sve su to osobine Elvedina Varupe i osobine na koje su se trebale staviti kvote u prognoze kladionica.

elvedin varupa

Možda je historija nogometa u Bosni i Hercegovini kratka, ali Varupa je odigrao više utakmica za jedan fudbalski klub od Tottija i Giggsa. Njegovo ime i mural danas krase Pirotu, a Gerila ga nikada neće zaboraviti.

Meč Premijer lige BiH između Travnika i Modriče iz novembra 2009. godine pamti se i spominje i 11 godina poslije utakmice.

Domaći su slavili sa 6:5, iako su gosti vodili 4:1, te 5:2. Kapiten Vezira u tom meču bio je legendarni Elvedin Varupa.

Nevjerovatan gol iz slobodnog udarca

Također se pamti i gol protiv Željezničara na Piroti, kada je Varupa pogodio iz slobodnog udarca. Nije to bio običan slobodnjak kada se uzme u obzir da je lopta bila bliže centru terena nego protivničkom golu.

Odigrali prijateljsku utakmicu u njegovo ime

Godinu dana nakon smrti Varupe, uprava NK Travnik odlučila se pomoći porodicu Varupe, a sredstva su obezbjedili prodajom ulaznica za prijateljski susret između Travnika i Sarajeva.

elvedin varupa
Mural u čast najveće legende NK Travnika

Ako ste imali sigurne prognoze utakmica za danas, Varupa je bio tu svaku utakmicu, kao da mu je zadnja.

Možda je čak predosjetio da mu je smrt bliža od žile kucavice, pa je u svaku utakmicu ulazio kao da mu je zadnja, kao da se radilo o borbi na živo i smrt i zbog toga je bio jako ciljenjen. Znao je Elvedin da karijera svakog fudbalera bude i prođe, a da njegova igra uvijek mora biti onakva, kakvu svaki navijač cijeni.

I to ne samo od navijača Travnika. Varupu su cijenili navijači svih bh. klubova!

Pročitajte još:

Možda te zanima