Zašto gledanje fudbala pozitivno utiče na naše zdravlje?

Drugi upravo čitaju

Gledanje fudbala u jednu ruku može biti zabavno, a u drugu stresnom. To zavisi o tome za koji tim navijate.

Za vrijeme gledanja fudbalske utakmice navijači prolaze kroz razne emocije koja često uključuje i stres, ali istraživanja su pokazala da gledanje fudbala može pozitivno uticati na naše zdravlje.

Na Univerzitetu u Leedsu, naučnici su sproveli studiji u kojem su analizirali 25 navijača koji su gledali tri utakmice Lige prvaka. Detaljnom analizom utvrđeno je da puls navijača ubrzava za oko 64&, a nekim navijačima dostiže i do 130 otkucaja u minuti. Poređenja radi normalna puls iznosi između 60 i 100 otkucaja po minuti.

Uslijed spomenutog povećanja pulsa, naučnici su utvrdili da gledanje utakmica na navijače djeluje kao i energična šetnja u trajanju od sat i pol.

Također, utvrđeno je da gledanje voljenog tima kako pobjeđuje smanjuje krvni pritisak i istovremeno pozitivno utiče na raspoloženje, pa bi zadovoljni navijači narednog dana bili znatno bolje raspoloženi.

S druge strane, kada navijači posmatraju kako njihov tim gubi utakmice, to uzrokuje ogromno neraspoloženje, a jedan od analiziranih navijača je rekao da se osjeća ‘kao da mu je prijatelj izgubio život’.

“Nema sumnje u to da su navijači veoma strastveni tokom gledanja fudbalskih utakmica. Njihov puls ubrzava koliko i onima koji energično hodaju, što je otprilike oko 20 odsto više od pulsa u stanju mirovanja”, izjavila je dr. Andrea Utley, voditeljica istraživanja.

zdralvje fudbalera
Zašto gledanje fudbala pozitivno utiče na naše zdravlje?

Golovi posebno utiču na zdravlje navijača

“Pogodak bilo kojeg tima doveo je do povećanja pulsa u prosjeku za oko 20 otkucaja više u minuti, u odnosu na prosjek otkucaja tokom čitave utakmice.

Zbog svega toga, može se reći da gledanje utakmica i navijanje jednako je kardiovaskularnim treningom umjerenog intenziteta, a u zavisnosti od ishoda meča, to može da ima pozitivan ili negativan psihološki uticaj na navijače”, potvrdila je Utley.

Stručnjaci ističu da je navijačima nakon utakmice uživo bio niži krvni pritisak ako je njihov tim pobijedio, ili viši, ako njihov tim izgubio. Dakle, sve zavisi kakvi su bili rezultati utakmica koje su pratili tog dana.

gledanje fudbala
Fudbal uzbuđuje ljude taman toliko da ih izlaže dobrom stresu

Kako fudbal utiče na zdravlje

Također, uzbuđenje koje im donosi činjenica što unaprijed ne znaju ishod meča, pa to za navijače predstavlja svojevrstan stres, ali “pozitivan stres”.

“Iako ljudi misle da gledanje utakmice, navijače izlaže negativnom stresu i da im stvara nervozu, apsolutno nije tako. Utvrdili smo da fudbal uzbuđuje ljude taman toliko da ih izlaže dobrom stresu”, zaključila je dr. Utley.

Ipak, ovo uzbuđenje i dobar stres se brzo preokrenu i pretvaraju u loše raspoloženje, ako vaš tim izgubi. Navijači kažu da se užasno osjećaju nakon izgubljene utakmice i dodaju da je to prvo na šta pomisle kada se ujutro probude.

novi tiket dana fudbal i zdravlje
Studija zdravlja profesionalnih fudbalera i dugoročne posledice uticaja fudbala

Gledanje fudbala stimuliše mozak

Za vrijeme Mundijala 2018. godine, profesor Alister Barnes je govorio o pozitivnim učincima gledanja fudbala, posebice kod starijih osoba. Profesor je istakao da je idealno gledati reprize utakmica kako bi potakli mozak da stimuliše sjećanje.

“Fudbal je mnogo dobar za živce iako navijači o tome ne razmišljaju tokom velikih utakmica. Fudbalska igram je ta koja se igra s mislima posmatrača, baš kao i svaki sport, jer bilo koji sport je dobar za naš mozak”, poručio je Barnes.

Kada govorimo o osobama starije dobi kod kojih se javlja demencija, gledanje starih utakmica može oživjeti uspomene i sjećanje koje će se povezati s prošlosti i tako održavati mozak aktivnim.

tipsteri prognoziraju
Pokrenuta studija zdravlja profesionalnih fudbalera

Gledajte fudbal uživo i rezultati utakmica

Također gledanje fudbala pozitivno djeluje na emocionalnu memoriju, koja je jedna od dvije glavne vrste pamćenja. Emocionalna memorija predstavlja mnogo snažniju memoriju jer informacije koje se emocionalno steknu, pamte drugačije u odnosu na one koje se dobivaju neutralno.

“Vrijeme pokazuje da sport ujedinjuje generacije, a isto tako i dodiruje dušu i budi veoma snažne emocije. Svake sedmice svjedoci smo pozitivnog uticaja zlatnih trenutaka sporta na fizičko, a i mentalno zdravlje pacijenata koji pate od demencije”, izjavio je jedan od osnivača humanitarne organizacije Sporting Memories.

Nakon gore navedenih istraživanja, možemo (po ko zna koji put) zaključiti – fudbal je s razlogom najvažnija sporedna stvar na svijetu!

Pročitajte i ove fudbalske teme

Možda te zanima