back to top

Zašto fudbaleri briju noge?

Drugi upravo čitaju

Fudbal je s razlogom najvažnija sporedna stvar na svijetu. Mnoge stvari vezane za ovu divnu igru su otkrivene, ali jedno od najčešćih dilema jeste ‘zašto fudbaleri briju noge?’.

Iako fudbaleri već mnogo godina unazad imaju ‘glatke’ noge, u posljednje vrijeme sve veći broj muškaraca je odlučio da brije svoje noge. Mnogi su već primijetili da većina fudbalera uopšte nema vegetacije na nogama. Također, svi žele znati zbog čega su fudbaleri prinuđeni na ovaj potez.

Pa tako, postoji nekoliko razloga. Neki od njih su očigledni i razumljivi, dok su neki razlozi prilično smiješni i neozbiljni. S toga KORNER.BA vam donosi sve činjenice o neobičnom običaju koji je mnoge ostavio bez odgovora.

Učestale povrede

Svjedoci smo da bilo koji sport teško može proći bez povreda. Pa čak i rekreativci se često žale na određene bolove i istegnute tetive. Isto je i u profesionalnom fudbalu gdje je tempo utakmice izuzetno drugačiji zbog čega su češći i fizički dueli. No, zbog čega fudbaleri moraju imati noge zbog toga?

Nije tajna da je dosta lakše pristupati povredama kada na nogama nema dlaka. Mnogo je lakše staviti zavoj ili ledirati željeno mjesto. Pored toga, na dlakama se može skupljati veliki broj bakterija koje se ne mogu tako lako ukloniti kao kod golih koža. Iz tog razloga, ako postoji otvorena rana na nozi, bolje je ukloniti svu dlaku s nje. Tako da ako gledamo iz medicinske perspektive, uklanjanje dlačica od strane fudbalera je prilično logičan potez.

zašto fudbaleri briju noge?
Fudbaleri su stalo izloženi raznim tretmanima

Naravno, možemo zaključiti da odgovor na pitanje ‘zašto fudbaleri briju noge?’ završava na ovome, ali u stvarnosti postoji nekoliko drugih razloga zašto se fudbaleri odlučuju ukloniti vegetaciju na svojim nogama.

Fizikalna terapija

U zavisnosti od težine povrede, fudbaleri su često izloženi fizikalnoj terapiji. Sve češća je praksa da se terapijama pristupa prije i poslije utakmice, uglavnom zbog predostrožnosti i opuštanja mišića.

Mnoge forme terapije kao što su masaže, zahtijevaju čupanje, trljanje, okretanje i gnječenje kože. Koje vam zasigurno neće pomoći da se opustite ako imate dlake. Brijanje vam u ovome slučaju dosta olakšava i odstranjuje bol kad se radi o ovoj temi. 

Glatke noge omogućavaju fudbalerima da jednostavno operu noge nakon tretmana i raznih gelova koji se nanose na željeno mjesto. U biti ovo je dodatni razlog skidanja dlačica u smislu praktičnosti i funkcionalnosti. S toga je iznimno rijetko da igrači napuste ovu praksu.

zašto fudbaleri briju noge?
Phil Neville dao jednostavan odgovor na pitanje ‘Zašto fudbaleri briju noge?’

Nekadašnji fudbaler Manchester Uniteda i Evertona Phil Neville govorio je o ovoj temi.

“Kada odem na masažu nogu, a nisam ih prethodno obrijao dobijem osip. Zbog njega ne mogu obući kostobrane i štucne, tako da ne mogu ni igrati utakmicu. Tako da je lakše obrijati noge.”

Aerodinamika

Neki odgovori na pitanje zašto fudbaleri briju noge leži u aerodinamici. Postoji šaljivo mišljenje da dlačice na nogama smanjuju aerodinamičnost fudbalera, zbog čega se sporije kreću. Iz tog razloga, kako bi maksimizirali svoje kvalitete na terenu, fudbaleri uklanjaju dlačice na nogama. Ipak, nauka je dokazala da neobrijane noge uopšte ne umanjuju aerodinamiku već je riječ o psihi koja igra ogromnu ulogu u sportu.

Činjenica je da za neke ljude nedostatak dlačica na nogama može dati osjećaj lakoće, zahvaljujući čemu čak mogu poboljšati svoju fizičku spremu i sportske performanse. No, ruku na srce ovo poboljšanje neće biti previsoko. I taj je razlog svakako sekundaran, pa se u većini slučajeva još uvijek smatra smiješnom šalom.

Izgled

Fudbaleri danas spadaju među najpoznaije ličnosti na svijetu. Često su izloženi kamerama, ali ne samo na utakmicama, nego je riječ i o privatnom životu. Instagram je prepun postova fudbalera koji su na odmoru, pa moramo priznati da je rijetkost vidjeti fudbalera kako izlazi iz vode, a da su mu dlake na nogama zalijepljene.

To se jednostavno ne događa, jer je ovdje riječ o pitanju estetike. Obrijane noge izgledaju mnogo urednije i estetski ugodnije. Naravno, postoje žene koje više vole dlakave muškarce. Međutim, standard modernosti u pitanjima estetike je još uvijek odsutnost dlačica, a ne njihova prisutnost.

zašto fudbaleri briju noge?
Cristiano Ronaldo obraća pažnju na izgled

Kako obrijati noge – savjet za muškarce

Sada kada znamo odgovore na pitanje ‘Zašto fudbaleri briju noge’, racionalno razmislite da li je potrebno obrijati noge .

U nastavku spremili smo listu koja vam korak po korak objašnjava kako da to uradite bezbolno prvi put. Šta vam je potrebno :
1. Mašinica za brijanje/kosu
2. Jednokratni brijač
3. Krema za brijanje
4. Body Scrub
5. Aftershave

Prije nego što krenete, veoma je važno da shvatite da brijanje nogu zahtjeva minimalno 30 minuta.

Prvo što vam treba jeste kvalitetna mašinica. Najvažnija stvar prije nego što krenete s običnim brijačem da brijete noge, jeste da smanjite dužinu dlaka na minimum. Ako odlučite da preskočite ovaj korak, onda se pripremiti na veliku dozu frustracije. 

Zatim se istuširajte vrućom vodom, kako bi opustili kožu i pomogli joj da se pore otvore. Ovo će vam pomoći za glađe i učinkovitije brijanje. Preporučeno je da u ovom koraku izaberete kvalitetan body scrub koji je pomoći da se sva nepotrebna prljavština s vaše kože ukloni kako ne bi došlo do urastanja dlaka i iritacije kože.

Sad je red da se izglanca sve. Za ovaj korak bit će vam potreban brijač s više oštrica koji je pokriti veću površinu i koji će umanjiti rizik od posjekotina. Da bi ste još više zaštitili vašu kožu, nanesite dobar sloj kreme za brijanje ili gela. Nakon što nanesete kremu ili gel, vrijeme za brijanje. Preporučeno je da se brijete u smjeru kako dlake rastu, da bi smanjili rizik od nepotrebne iritacije kože i urastanja dlaka. Za malo teže dijelove koristite ogledalo.

Nakon završenog brijanja, operite još jednom noge i zatim ih osušite, i nanesite aftershave. Sad su vam noge glatke kao nikad, i spremni ste za nove pobjede.

Pročitajte i ovo:

Možda te zanima