back to top

Fudbalski trikovi: Znate li ko su inovatori najpopularnijih driblinga i trikova?

Drugi upravo čitaju

Dječaci ih pokušavaju izvesti na ulici, publika uživa na stadionima zbog njih, a igrači ih do besvijesti vježbaju kada se završi oficijelni dio treninga. Fudbalski trikovi oduvijek privlačile pažnju mase zaljubljenika fudbala pa su uz golove najljepša stvar najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Korner.ba vam donosi pregled nekih od najinteresantnijih fudbalskih trikova kao i njihovih inovatora, ili bar onih fudbalera koji su ih doveli do savršenstva.

Autor: Dino Šečić

Još od vremena Pelea, Rivelinha, Garinche i ostalih brazilskih velemajstora fudbalski trikovi oduševljavaju fudbalske fanove. Fudbal je vremenom postajao sve brži i brži, pa su se driblinzi morali prilagođavati vremenu.

Ipak, neki fudbaleri ostavili su ogroman pečat svojim inovativnim trikovima. Od već spomenutog brazilskog trojca preko Maradone, Zidanea, Cruyffa, Jay Jay Okoche, Ronaldinha, Zidanea, “debelog” Ronalda, do naravno Messija i Cristiana Ronalda.

Teško bi bilo spomenuti svakog od vrsnih driblera koji su ikada igrali ovaj prekrasni sport, ali smo se potrudili izdvojiti neke od najvažnijih. Možda ćete se iznenaditi nekim od imena, ali činjenica je da su baš ovi igrači ostavili poseban trag s ovim potezima.

Najpoznatiji fudbalski trikovi

Johan Cruyff – okret

Prvi put izveden na Svjetskom prvenstvu 1974. godine u Njemačkoj. Cruyff je poznat kao jedan od najvećih umjetnika s loptom, a u utakmici protiv Švedske nadmudrio je protivnika lažnjakom koji će kasnije postati jedan od prepoznatljivijih driblinga. U današnjem fudbalu najčešće ga možemo primijetiti kod C. Ronalda.

Ferenc Puškaš – V potez

Najpoznatiji Mađar koji je nosio dres Real Madrida izveo je ovaj trik prvi put 1953. godine u utakmici za reprezentaciju Mađarske. Umjesto šutiranja prema golu vratio loptu unatrag te tako prevario protivničkog igrača. (Potez na 0:24)

Jay Jay Okocha – rolling

Reprezentativac Nigerije oduševljavao je istinske fudbalske fanove svojim potezima i trikovima. Ako se za nekoga može reći da je često igrao za raju, onda je to definitivno Okocha. Teško bi bilo pronaći neki trik da ga on već nije izvodio, no po jednom je postao prepoznatljiv.

Čuveni finta rolling, također poznat kao i half preki, kada igrač povuče loptu jednom nogom prema unutrašnjosti, odnosno drugoj nozi, a zatim brzo propusti kroz noge.

Zinedine Zidane – 360 okret / roulette

Maradona je bio inovator, ali ga je do savršenstva doveo Zinedine Zidane. Možda su i postojali neki koji nisu voljeli francuskog virtuoza alžirskih korijena, no sigurno je da su ga svi poštovali. U moru nevjerovatnih poteza koje je izvodio tokom karijere ovaj se nameće kao njegov
trademark.

Rivelino – Elastico

Fudbaler koji je bio uzor Maradoni autor je jednog od najatraktivnijih driblinga ikada. Brazilac Rivelino najslavnije dane imao je sedamdesetih godina prethodnog vijeka, a igrački vijek proveo je u Corinthinsu i Barceloni. Dribling elastico kasnije su često koristili Brazilac Ronaldo, te Ronaldinho.

Kerlon – “foka”

Poznat i po nadimku “drible da foquinha” illi dribling foke postao je zaštitni znak omalenog Brazilca Kerlona na početku njegove karijere u Cruzeiru. Mladić koji je 2008. godine došao u Inter, a zatim prešao u Chievo i nije napravio zavidnu karijeru. Danas je u penziji i vjerovatno ga nećemo pamtiti po briljantnim partijama, ali je njegovo “nosanje” lopte ostalo urezano u sjećanje svim fudbalskim sladokuscima. Impresivno nema šta, ali u cirkusu.

Waldir Pereira Didi – “suhi list” i paradinha

“Ja sam ništa u poređenju s Didijem“, riječi su legendarnog Pelea koje možda najsažetije mogu opisati fudbalsku i ljudsku veličinu Brazilca koji je bio istinski autoritet u svlačionici i na terenu sredinom 20. stoljeća. Valdir Pereira Didi, kojeg su opisivali kao gospodina u kopačkama, fudbalsku igru obogatio je s dva izuma – “suhim listom” ( folha seca) i paradinhom (penal koji karakteriše zadrška pred udarac).

Zanimljivo da je Didi popularni “suhi list” izveo iz nužde jer je imao povredu palca. Loptu je morao udariti s tri nožna prsta, odnosno vanjskim dijelom stopala, što je lopti dalo neuobičajenu putanju. Brazilac je usavršavanjem novog oružja tako nenadano postao noćna mora za protivničke golmane. Paradinhu kao veoma učinkovit način izvođenja penala danas najviše koristi Didijev sunarodnjak – Neymar.

Ricardo Infante – rabona

Rabona se rodila 1948. godine kada je Ricardo Infante na do tada neviđen način postigao gol s 35 metara protiv Chacarita Juniorsa. Igrača Estudiantesa lokalne novine sutradan su predstavila kao učenika-zabušanta koji izostaje s časova, što je i značenje riječi rabona.

Ovaj trik danas predstavlja jedan od najatraktivnijih driblinga u fudbalu.

Antonin Panenka – “panenka”

Jedan od najefikasnijih, ali i najatraktivnijih načina da se izvede jedanaesterac sigurno je popularna “panenka”. Ime je dobila po Čehu Antoninu Panenki koji je u finalu Europskog prvenstva 1976. godine protiv Njemačke izveo nonšalantan udarac s bijele tačke koji je iznenadio golmana Seppa Maiera, ali i sve prisutne na stadionu “Marakana” u Beogradu.

“Ne vjerujem da on (Sepp Maier) voli zvuk moga prezimena. Nisam želio da ispadne smiješan. Izabrao sam taj način izvođenja jedanaesterca jer sam mislio da je najlakši način da se postigne pogodak”, izjavio je kasnije Panenka.

fudbalski trikovi: znate li ko su inovatori najpopularnijih driblinga i trikova?
Panenka poznati češki fudbaler

Cuauhtemoc Blanco – La Cuauhteminha

Ovaj trik u vrhunskom fudbalu koristio je najčešće slavni Meksikanac pa je po njemu dobio i ime. Kada se našao oči u oči s dva protivnička igrača, Blanco je skokom loptu nosio s obje noge. Iako mu nije uvijek uspijevao ovaj trik, Blanco je u većini slučajeva Cuauhteminhom sramotio protivničke defenzivce.

Rodrigo Taddei – Aurelio

Ne postoje tačni podaci ko je prvi izvodio ovaj zahtjevni trik, no sigurno da ga je u savremenom fudbalu najviše koristio bivši fudbaler Rome Rodrigo Taddei.

Thierry Henry – lažni udarac

Francuski napadač važio je za najelegantnijeg fudbalera svoje ere, a osim po vrhunskoj egzekuciji, bio je poznat i po raskošnom arsenalu trikova. Najupečatljiviji je bio lažni udarac kojeg je Henry patentirao i uspješno koristio na terenu.

Andrei Kanchelskis – stajanje na lopti

Kanchelskis, poznat kao veliki fudbalski nomad, patentirao je trik koji nema nikakvu svrhu osim da zabavi publiku i razbije monotoniju na zelenom terenu.

Svaka lista naravno nosi dozu subjektivnosti, pa ukoliko mislite da neki od fudbalski trikovi zaslužuju mjesto na listi, javite nam putem Facebook stranice.

Pročitajte još:

Možda te zanima