back to top

Zimske olimpijske igre sportovi

Drugi upravo čitaju

Zimske olimpijske igre sportovi koje možete vidjeti na ZOIsu navedeni i opisani u nastavku članka.

Iako se ljetne olimpijske igre održavaju od davnina, zimske olimpijske igre su nešto novijeg datuma, pa su tako prve zimske olimpijske igre održane 1924. godine.

Od te godine do danas, svakih 4 godine se održavaju zimske olimpijske igre.

Sportovi koji se na toj manifestaciji mogu vidjeti su raznoliki, te se njihov broj kroz povijest postojanja zimskih olimpijskih igara stalno povećavao.

Ako ste ikad u svoju internetsku tražilicu upisali zimske olimpijske igre sportovi, da saznate koji se sve sportovi mogu vidjeti na zimskim olimpijskim igrama, u nastavku ovog članka ćemo vam nabrojati sve takve sportove.

Tako se na na zimskim olimpijskim igrama mogu vidjeti sportovi poput alpskog skijanja koji uključuje pet disciplina: kombinaciju, spust, slalom, veleslalom, super veleslalom, biatlona koji se prvi put pojavio na olimpijskim igrama 1960 godine, zatim bob, skijaško trčanje, curling, umjetničko klizanje, hokej na ledu, brzo klizanje, sanjkanje, skeleton, skijaški skokovi, nordijska kombinacija, snowboard i slobodno skijanje.

zimske olimpijske igre sarajevo 1984
ZOI 84

Kada su u pitanju zimske olimpijske igre, sportovi koji se na njima mogu vidjeti su raznoliki. Najpopularniji sport među njima svakako je alpsko skijanje, koje prati najveći broj ljudi.

Alpsko skijanje se na zimskim olimpijskim igrama prvi put pojavljuje 1936. godine, dakle nije dio zimskih olimpijskih igara od samog početka. Isto tako, alpsko skijanje se održavalo svaki puta od tada osim 1940. godine.

zimske olimpijske igre sportovi
Zimske olimpijske igre sportovi

Zanimljivo je i to da je Austrija pobjedila na više natjecanja u alpskom skijanju nego bilo koja druga zemlja.

Nadalje, biatlon je također jedan od popularnijih sportova na zimskim olimpijskim igrama, a također je i jedan od najzahtjevnijih. Radi se o kombinaciji skijaškog trčanja i streljaštva.

Natjecatelji u biatlonu započnu utrku sa skijaškim trčanjem a zatim nakon određene distance dolazi do faze gađanja mete s puškom a zatim ponovnog skijaškog trčanja.

Biatlon se prvi put pojavljuje na zimksim olimpijskim igrama 1960. godine.

Kad su u pitanju zimske olimpijske igre, sportovi koji su također upečatljivi i popularni su bob, hokej na ledu i snowboarding, koji iz godine u godinu broje sve više obožavatelja.

zimske olimpijske igre sportovi
Zimske olimpijske igre sportovi

Najpopasniji zimski sportovi

Kada je su u pitanju zimske olimpijske igre, sportovi koji se tamo mogu vidjeti znaju biti jako opasni, pa i smrtonosni.

Dapače, istraživanja su pokazala da su zimske olimpijske igre puno opasnije od ljetnih.

Naime, mnogi sportovi na zimskim olimpijskim igrama uključuju velike brzine, provođenje vremena leteći u zraku, što samim time, u slučaju bilo kakve greške, može voditi do velike povrede.

Statistika je neumoljiva: na 10 sportaša na zimskim olimpijskim igrama u 2014. godine, barem jedan sportaš je ozljeđen.

Stoga, ako ste istraživali zimske olimpijske igre sportovi koji su najopasniji, mi ćemo vam u nastavku iznijeti statistiku:

Najopasniji sport na zimskim olimpijskim igrama su svakako skijaški skokovi, gdje nevjerojatnih 49 % sudionika tog sporta se 2014. godine u Sočju ozlijedilo.

Nešto bolja, ali i dalje zapanjujuća, je statistika u snowboardu, gdje se 34 % sudionika povrijedilo. To ne treba čuditi kada i taj sport uključuje velike brzine i dugačke skokove.

Svaki ima svoju priču

Uz “obično” skijanje i klizanje, postoji i pregršt drugih sportova kojima se možete baviti zimi.

Bob

zimske olimpijske igre sportovi
Zimske olimpijske igre sportovi

Bob je sport u kojem se ekipa od dvoje ili četvero natjecatelja pokušava spustiti uskom, zavojitom i zaleđenom stazom u posebnim aerodinamičnim sanjkama.

Taj zahtjevni spust, naravno, valja i izvršiti u što kraćem vremenskom roku, pri čemu brzina sanjki često dostiže i nevjerojatnih 130 km/h

Sport je rođen u slavnom Švicarskom naselju St. Moritz u 19. stoljeću, kada su avanturistički nastrojeni engleski gosti počeli modificirati dostavljačke sanjke i juriti niz seoske ceste i puteve.

Budući da su se u svojim pustolovinama često sudarali s nedužnim pješacima, 1870. godine je u istom mjestu sagrađena i prva bob staza na svijetu, koja se koristi i dan danas kao jedna od samo 13 licenciranih bob staza na svijetu.

Bob je prisutan na Zimskim olimpijskim igrama od 1924. godine.

Skijaško trčanje

Skijaško trčanje datira još iz prethistorijskih vremena, te se na Skandinavskom poluotoku naširoko koristilo kao način putovanja od jednog mjesta do drugog sve do 19. stoljeća.

Danas je ono popularni rekreacijski sport koji je također i prisutan na Zimskim olimpijskim igrama od njenih samih početaka.

Cilj skijaškog trčanja naizgled se čini jednostavnim – prelazak preko ravnih površina koristeći se skijama i štapovima – no nemojte ni slučajno pomisliti da je riječ o laganom sportu.

Naime, skijaško trčanje zahtijeva korištenje svih većih mišićnih grupa, te se ono nalazi među sportovima koji sagorijevaju najveći broj kalorija!

zimske olimpijske igre sportovi
Zimske olimpijske igre sportovi

Curling

Curling je sport u kojem dvije četveročlane ekipe nastoje uz pomoć ˝metli˝ smjestiti osam granitnih kamena (u Hrvatskoj poznati kao stoneri) što bliže središtu ˝kuće˝ (house), koja je označena krugovima na ledu.

Potrebna je velika doza strategiziranja i timskog rada kako bi se odabrala najbolja putanja i položaj stonera u svakoj situaciji, te se stoga curling često od milja naziva i ˝šahom na ledu˝.

Iako počeci curlinga sežu u srednjovjekovnu Škotsku, on je uvršten među službene discipline na Zimskim olimpijskim igrama tek 1998. godine u Naganu. Ovaj sport je danas najpopularniji u Kanadi, a svoj vlastiti curling savez ima i Hrvatska.

Skeleton

Skeleton je još jedan sport koji je rođen u St. Moritzu, te je bio prisutan na Zimskim olimpijskim igrama jedino kada su se one održavale u tom slavnom švicarskom naselju (dakle, samo 1928. i 1948. Godine) sve do svog trajnog uvrštenja u Igre 2002. godine.


I u skeletonu valja prijeći zaleđenu stazu na sanjkama u najkraćem mogućem vremenu, no razlika je u tome što se na sanjkama ne sjedi ili leži na leđima, već se na njima leži potrbuške, s glavom prema naprijed!

Koriste se posebne sanjke koje su ime dobile po svojem minimalističkom dizajnu koji nalikuje ljudskom kosturu, dok se smjerom vožnje upravlja jedino – pokretima tijela.

Skijanje po hupserima

Tijekom svojeg zimskog odmora, budite li se rano kako biste uživali u skijanju dok su još staze svježe uređene i ravne, budući da je razrovani snijeg prepun grba vaša najgora noćna mora? Vjerovali ili ne, ima i onih kojima skijanje po divljim, neuređenim površinama predstavlja poseban izazov, pa čak i strast.

Skijanje po hupserima, tj. grbama je olimpijska disciplina od 1992. godine, a ovaj zahtjevni oblik skijanja zahtijeva odličnu kondiciju i iznimnu tehniku.

Skijati po grbavom terenu može se na više načina – dok će početnici skijati po udolinama između grba, vrhunski skijaši juriti će preko samih vrhova grba.

U ovom obliku skijanja često ne možemo sami birati kada ćemo savinuti ili opružiti noge, već su ti trenuci uvjetovani terenom, tj. smještajem grba – kako bi se uspješno savladalo skijanje na hupserima valja uloviti pravilan ritam savijanja i opružanja u skladu s grbama, te se ne ukočiti prilikom kontakta s grbom.

zimske olimpijske igre sportovi historija
Zimske olimpijske igre sportovi

Daskanje na snijegu

Snowboarding, tj. daskanje na snijegu rođeno je sredinom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća kada je Sherman Poppen, mladi zaljubljenik u surfanje iz Michigana, zavezao dvije dječje skije zajedno kako bi pružio svojim kćerkicama novi oblik zabave na snijegu.

Isprva poznat kao snurfing (snow surfing, tj. surfanje na snijegu), tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina novi sport započinje dobivati na popularnosti među obožavateljima zimskih sportova, iako su sama skijališta mnogo sporije prihvaćala novi trend.

Smatralo se da će nevješti daskaši upropastiti snijeg na stazama, pa je tako 1990. godine većina skijališta zabranjivala snowboarding, ili pak imala odvojene spusteve za snowboardere.

Danas, pak, otprilike 97% svih skijališta u Europi i Sjevernoj Americi dozvoljava i daskanje na snijegu, te je ono službeno uvršteno i u Zimske olimpijske igre 1998. godine.

zimske olimpijske igre sportovi
Zimske olimpijske igre sportovi

Snowkiting

Dojadile su vam neprestane vožnje žičarama na skijanju?

Isprobajte snowkiting! Slično kao i kod njegovog ˝vodenog˝ rođaka, kitesurfinga, u ovom sportu se koristi energija zmaja (kite) kako bi se ostvario pokret, samo što se u ovom slučaju kliže po ledu, a ne po površini vode kao kod kitesurfinga, i to sa skijama ili snowboard daskom kao podlogom.

Tako se snowkiting razlikuje od ostalih skijaških sportova po tome da, ako imate sreće s vjetrom, možete skijati i uzbrdo i nizbrdo – dakle, bez korištenja žičara za uspon!

No, valja napomenuti da, uz to što je i veoma zabavan, snowkiting je i poprilično opasan sport, stoga nemojte kretati u snowkiting avanturu bez da vas je na nju pripremio iskusni instruktor.

Preporučujemo i ove teme

Možda te zanima