back to top

Nermin Vazda – Najefikasniji strijelac u historiji Željezničara

Drugi upravo čitaju

Nermin Vazda i dan danas stoji kao jedan od najefikasnijih i najboljih golgetera u historiji Željezničara. Rođen je 30. augusta 1967. godine u Višegradu. Porodica i prijatelji tvrde da od kako je počeo da hoda Nermin je šutao loptu, te se u prvoj prilici učlanio u lokalni klub Drina Višegrad. Ubrzo je privukao pažnju velikih klubova u BiH, te se seli u Sarajevo kako bi započeo karijeru u omladinskom pogonu FK Sarajeva.

Nestabilan početak karijere

Dugo godina Nermi je trenirao, te je napokon 1985. godine prešao u seniorski tim Sarajeva i dobio je priliku da pokaže svoju vrijednost. Mnogo je pritiska bilo na ramenima Nermina te se stvari jednostavno nisu odvijale baš najbolje. U četiri godine koje je proveo u Sarajevu, Nermin je upisao 37 nastupa, a postigao svega tri gola, što je za napadača sa mnogo potencijala bila poražavajuča cifra.

Zbog raznih nesuglasica sa upravom i trenerom, te nedostatkom golgeterske forme Nermin 1989. godine prelazi u Leotar. Trebalo mu je samo malo mira i garancija da će biti u startnoj postavi, te je Nermin tvrdio da može zabijati golove, što je u Leotaru i dokazao. Samo 19 nastupa je upisao za Leotar, ali je u ovih 19 nastupa uspio da postigne 10 golova, što je privuklo pažnju drugog sarajevskog giganta, slavnog Željezničara.

Napokon je otkrio klub koji mu najviše prija. Nermin je za tri godine provedene u Željezničaru upisao 24 nastupa i postigao 16 golova, međutim zbog rata nije mogao da ostane u Bosni. Odlučio je da nastavi svoju karijeru u Turskoj.

Odlazak iz BiH

Rat u Bosni i Hercegovini razorio je mnogo dobrih igrača, što zbog nemogućnosti da treniraju, a nažalost i zbog smrti BiH igrači su tražili izlaz. Nermi je svoj izlaz pronašao u Turskoj, gdje je potpisao za Sariyer S. K. Prve dvije sezone u Turskoj nisu prijale Nerminu, te je zbog pritiska i stresa koji je donio rat u BiH uspio da u  35 nastupa postigne samo 6 golova.

Smatrao je da mu je bila potrebna promijena okoliša, te je iskoristio svoje kontakte u Turskoj da potpiše za Turkiyemspor Berlin, fudbalski klub u Berlinu koji je bio pod vodstvom Turske asocijacije. Zasijao je u Njemačkoj, u samo 25 nastupa postigao je nevjerovatnih 24 golova, što je naravno ponovo privuklo pažnju klubova iz regiona. Jedna sezona je bila dovoljna da Nermin vrati staru formu i od tada do kraja svoje karijere nije stao.

Povratak u Željezničar

Na samom kraju rata, Nermin je odlučio da se vrati u rodnu Bosnu, te je potpisao za Bosnu Visoko. Naravno nije zaboravio da ponese sa sobom svoju golgetersku formu, te u 28 nastupa za Visoko zabija 17 golova. U svojoj prvoj sezoni nazad u BiH pokupio je svoju prvu individualnu nagradu, a to je nagrada za najboljeg golgetera Prve lige BiH. Željezničar je ubrzo pokucao na vrata Leotara, te su tražili da se Nermin vrati u Željezničar, te tako Nermin nakon samo jedne sezone u Leotaru došao nazad u svoj voljeni Željezničar.

nermin vazda biografija
Nermin Vazda biografija

Ljeto 1997. označilo je Nerminov povratak na Grbavicu. Da bi njegov dolazak bio još spektakularniji i da ostavi svoj trag vječno na Željezničar Nermin upisuje 19 golova koji su mu donijeli titulu te godine kao i nagradu za najbolje golgetera Prve lige Bosne i Hercegovine. Da bi stvari još bile slađe Željezničar je u ovoj sezoni osvojio titulu tako što su pobijedili u finalu play – offa velikog rivala Sarajevo 1 : 0. Narednu sezonu Nermin je upisao samo gol manje što je bilo dovoljno da treću godinu za redom pokupi naslov najboljeg golgetera u ligi.

Pored ligaškog trofeja Nermin Vazda se može pohvaliti i sa Super kupom BiH koji je osvojio 25. novembra 1998. godine kada je Željezničar savladao Sarajevo 4 : 0. Polako već možemo da vidimo šablon. Nermin iako je svoju karijeru započeo na Koševu na samo vrhuncu svoje karijere uvijek se vraćao na Koševo da progoni stari klub. Uspio je da odiga devet gradskih derbija u dresu Željezničara, a od tih devet Nermin se upisao na listu strijelaca četiri puta.

nermin vazda biografija
FK Željezničar nakon osvojenog Super Kupa BiH

Juni 1999. godine označio je Nerminovo penzionisanje. Smatrao je da nije mogao dati više Željezničaru, a nije htio da razočara navijače lošim nastupima. Ukupno je ostvario 83 nastupa za Željezničar, te je postigao nevjerovatnih 52 gola. Mnogi spekulišu da nije bilo rata i da Nermin nije morao da napusti BiH, sigurno bi stekao status još veće legende i ovi brojevi bi zasigurno bili mnogo mnogo veći.

Nermin Vazda u dresu reprezentacije

Nema se nešto posebno reći o Nerminovoj reprezentativnoj karijeri. Sjajni nastupi u Željezničaru su mu omogućili da nastupi za voljenu zemlju. Ukupno je ostvario četiri nastupa za reprezentaciju BiH i to sve u sklopu prijateljskih utakmici Dunhill kupa 1997. godine u Maleziji.

Možda te zanima