back to top

Šta je FIFA ? Historijat, takmičenja i sve na jednom mjestu

Drugi upravo čitaju

Šta je FIFA ?

FIFA odnosno Fédération Internationale de Football Association je najviša fudbalska organizacija na svijetu.

Glavno sjedište FIFA – e nalazi se u Zurichu u Švicarskoj, a trenutni predsjednik FIFA – e je Gianni Infantino. FIFA kao organizacija ima dužnost odnosno odgovorna je za organizaciju međunarodnih fudbalskih takmičenja, a najpoznatije takmičenje koje organizuju je FIFA Svjetsko prvenstvo, koje se održava još od davne 1930. godine.

Historija organizacije


Sa evolucijom fudbala tako su i evoluirale razne zemlje i njihovi igrači. Sve više u svijetu se stvarala potreba da se zemlje iz Europe okušaju sa zemljama iz Sjeverne Amerike, te da odrede u kojoj zemlji se nalaze najbolji igrači i koja zemlja je najbolja u fudbalu.

Također fudbal u ovo vrijeme je bio mnogo hektičan jednostavno nisu uvedena pravila koja danas postoje, te je fudbal bio dosta divlji da tako kažemo.
Zbog svih ovih faktora stvorila se potreba da se kreira jedno glavno fudbalsko tijelo u svijetu koje će upravljati svim međunarodnim utakmicama i koje će stabilizovati najljepšu sporednu stvar i dovesti određeni red. FIFA je osnovana u Parizu 21. maja 1904. godine sa francuski imenom Fédération Internationale de Football Association što skraćeno znači FIFA.


Prvi predsjednik koji je sjeo na čelo FIFA – e bio je Robert Guerin, te je Robert svoje prvo međunarodno takmičenje organizovao 1906. godine. Međutim, zbog tadašnje situacije u svijetu i zbog slabe ekonomske situacije takmičenje je ostvarilo slabe rezultate. Upravo zbog toga Rober je smijenjen sa pozicije predsjednika, te na njegovo mjesto dolazi Daniel Burley Woolfall.

šta je fifa
FIFA je osnovana u Parizu 1904. godine


Nakon dolaska Daniela situacija u FIFA – i je počela da se kreće uzlaznom putanjom. 1908. Godine organizuje se novi trunir, a to je bio fudbalsko takmičenje na Olimpijskim igrama 1908. godine u Londonu. Fudbalsko takmičenje na Olimpijskim igrama 1908. Godine je pokazalo dosta potencijala i samtralo se uspješnim takmičenje bez obzira što je na ovom takmičenju učestvovalo mnogo profesionalnih fudbalero što se tada suprostavljalo pravili FIFA – e.


Članovi i takmičenja

U samom početku članovi FIFA – e su bile samo Europske zemlje međutim sa širenjem fudbala i jačanjem fudbala kao igre dolazi do potrebe dolaska novih zemalja kao članica. Tako se u FIFA – u 1908. godine učlanila JAR, Argentina i Čile su se učlanile 1912. godine, a a Kanada i SAD članstvo su stekli 1913. godine.


Naravno sa početkom Prvog svjetskog rata cijeli mehanizam FIFA – e je stao zato što mnogi igrači su morali da napuste svoje klubove i da se vrate u svoje zemlje kako bi ratovali. Nakon par godina mukotrpnog rata koji je vidio gubitke i na jednoj i na drugoj strani FIFA počinje da razmišlja o ponovnom započinjanju međunarodnih takmičenja. Tada se dešava još jedna tragedija, naime sa završetkom rata umire i Daniel Woolfall koji se smatra za čovjekom koji je spasio FIFA – u.


Na njegovo mjesto dolazi Carl Hirschmann, te FIFA započinje ponovo sa svojim radom. Iako se većina svijeta polako vraćala u normalu Ujedinjeno Kraljevstvo nije imalo nikakvu želju da se nastavi takmičiti u sklopu takmičenja koje organizuje FIFA. Navedeno je da Ujedinjeno Kraljevstvo nije spremno da igra međunarodne utakmice sa ratnim neprijateljima. Međutim, kako je vrijeme odmicalo i kako su rane zacijelile Ujedinjeno Kraljevstvo se vratilo i ponovo postalo članica FIFA – e.


FIFA se smatra organizatorom sljedećih fudbalskih takmičenja:

 • Svjetsko prvenstvo u fudbalu
 • Svjestko prvenstvo fudbalskih klubova
 • Svjetsko prvenstvo u fudbalu za žene
 • Fudbalsko takmičenje na Olimpijskim igrama
 • Svjetsko prvenstvo u fudbalu za mlade (U-21, U-19)


Zbog silnih takmičenja i količine fudbalskih klubova u svijetu tačnije zbog činjenice da gotovo svaka zemlja na svijetu ima svoju reprezentaciju, a jednostavno ne možete imati par različitih svjetskih takmičenja FIFA se morala podijeliti u divizije.


Najlakši način da FIFA se podijeli bilo je na osnovu kontinenata i da se na svim kontitentima stvore takmičenja koja će spajati razne zemlja i predstavljati najveću elitu na tim kontitnetima. Naravno i dalje će se organizovati i igrati tradicionalno Svjetsko prvenstvo koje ujedno i predstavlja najveći trofej kada je riječ o reprezentativnom fudbalu.


Dugo se razmišljalo kako da se cijela situacija što bolje izvede, te se igra podijelila u šest različitih federacija. Na ovaj način smo dobili sljedeću podjelu:

 • UEFA – Europsko fudbalsko prvenstvo – Europa
 • AFC – Azijski kup – Azija
 • OFC – Kup nacija – Australija i Oceanija
 • CAF – Afrički kup nacija – Afrika
 • CONCACAF – Gold Cup – Sjeverna Amerika, Centralna Amerika i Karibi
 • CONMEBOL – Copa America – Južna Amerika
šta je fifa
Šest različitih federacija pod pokroviteljstvom FIFA-e

Naravno potrebno je reči i par detalja koji su vezani za Svjetsko prvenstvo zbog toga što ono predstavlja najelitnije takmičenje koje organizuje FIFA. Kao što smo spomenuli prvo Svjetsko prvenstvo održano je u 1930. godine u Urugvaju, te se ono održava svako četiri godine, a svaki put se održava u novoj državi. Od svog osnivanja Svjestsko prvenstvo je nesmetano putovalo kroz vrijeme, samo se 1942. i 1946. godine zbog Drugog svjetskog rata ono obustavilo.


Finale Svjetskog prvenstva predstavlja najgledaniju utakmicu u godini u kojoj se ono održava, a samim tim i predstavlja najgledaniji TV sadržaj u toj godini. Cifre sa lakoćom pređu i nekoliko stotina miliona gledalaca, samo je finale Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine pratilo 715 miliona ljudi. Kada je riječ o rekordima Brazil se smatra najuspješnijom državom na Svjetskom prvenstvu, te ga je osvojilo rekordnih 5 trofeja.

šta je fifa
Posljednje Svjetsko prvenstvo održano je 2018. godine


Nakon Brazila dolaze Italija i Njemačka sa četiri osvojena trofeja, te Urugvaj, Argentina i Francuska koje su ovaj trofej podigle dva puta. Ne smijemo zaboraviti Englesku i Španiju koje su također podigle trofej Svjetskog prvaka jednom u historiji takmičenja. Trenutni prvak i država koja brani Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine je Francuska.

Možda te zanima