back to top

Najbogatiji klubovi na svijetu

Drugi upravo čitaju

Poznata izreka kaže „Money makes the World go around“ odnosno uz pomoć novca se pokreće svijet je najpreciznija u fudbalu.

Naime najbogatiji klubovi na svijetu su upravo oni klubovi koji imaju najviše moći i samim tim se najviše pitaju kada se donosi bilo kakva odluka vezano za samu igru.

Mnogo faktora se uzima u razmatranje kada se govori o bogatstvu određenog kluba, možda klub ima bogatog vlasnika što je ujedno i jedan od glavnih faktora.

Međutim postoji drugi faktor koji je po mišljenju mnogih bitniji, a to je ostvareni godišnji prihod određenog kluba.

Mnogo klubova kroz historiju lijepe igre su imali bogate vlasnike, ali ti vlasnici jednostavno nisu imali želju da ulože vlastiti novac nego su odlučili da klub posluje sa što manje utrošenog novca moguće.

Najbogatiji klubovi u Engleskoj

Trenutno dva najveća kluba u svijetu koja imaju vlasnike čije bogatstvo seže u milijarde su Arsenal i Manchester United.

Naime ova dva kluba na osnovu modela da sami sebi moraju ostvariti prihod koji će ići u fond za plate igračima i radnicima, održavanje stadiona i ono najvažnije u transfere.

Bez obzira na ovaj način upravljanja klubom, Manchester United i Arsenal spadaju u top 10 najbogatijih klubova na svijetu.

Tačnije United se nalazi na prvom mjestu s ostvarenim godišnjim prihodom od 827 miliona dolara, a Arsenal se nalazi na šestom mjestu s ostvarenim godišnjim prihodom od 597 miliona dolara.

najbogatiji klubovi na svijetu
Vlasnici Manchester Uniteda

Međutim kada još na ovaj podatak dodamo još činjenicu da pored Uniteda i Arsenala u top 10 najbogatijih klubova ubrajaju se i Manchester City koji je trenutno na petom mjestu, Chelsea koji zauzima osmu poziciju i Liverpool koji se smjestio na devetoj poziciji.

Svi znamo za ove klubove i šta ovi klubovi predstavlja, međutim kada malo proširimo listu na 20 najbogatijih klubova moramo spomenuti jpš pet engleskih klubova.

Ovo su klubovi koji su manje poznati široj javnosti, ali su ipak relativno velika imena među ozbiljnijim simpatizerima fudbala, a to su: Tottenham Hotspur, Leicester City, West Ham United, Southampton i Everton.

Zašto su najbogatiji klubovi na svijetu iz Engleske

Sigurno se pitate kako na listi od 20 najbogatijih klubova na svijetu čak 10 njih dolazi iz Engleske.

Odgovor na ovo pitanje je veoma jednostavan, a to je ogroman novac koji plaćaju televizijske mreže kako bi prikazivali premijerno utakmice.

Klubovi iz Engleske, tačnije Premier lige imaju najveće ugovore s televizijskim kompanijama i upravo su televizijska prava jedan od velikih faktora zašto su ovi klubovi tako visoko rangirani.

Pored klubova tu su još i ogromne mase navijača koji kupuju dresove, sezonske karte i redovno prate svoj voljeni klub na gostujuće utakmice.

Jednostavno je Premier liga najgledanija liga u svijetu, te stoga ovi klubovi imaju pravo na najbolje ugovore i najveću zaradu.

Španija je druga po zaradi

Pored vlasništva za uspjeh i zaradu jednog kluba potrebni su trofeji, pogotovo ligaški trofeji i ostvarivanje uspjeha u Ligi prvaka i Europa ligi. Kada govorimo o uspjesima u domaćoj ligi ne možemo da ne spomenemo Barcelonu, koja je u zadnjih par godina apsolutno dominirala La ligom.

Međutim kada govorimo o uspjesima u Europskim takmičenjima ne možemo da ne spomenimo Real Madrid koji je u zadnjih pet godina osvojio četiri titule Lige prva, a kada je riječ o Europa ligi Sevilla se smatra najboljim klubom u historiji takmičenja s najviše osvojenih trofeja.

Na osnovu ovih uspjeha i bogatih vlasnika, Real Madrid zauzima drugo mjesto, Barcelona treće, a Atletico Madrid trinaesto mjesto na listi 20 najbogatijih klubova u svijetu. Iako se Barcelona trenutno nalazi u financijskoj krizi, a Real već dvije godine pati od prodaje Cristiana Ronalda ipak ova dva giganta gotovo nikada neće napustiti listu top 10 najbogatijih klubova u svijetu.

Jednostavno je previše historije koja je omogućila da ova dva kluba ostanu besmrtni i nikada ne napuste centar fudbalskog svijeta.

najbogatiji klubovi na svijetu
Real Madrid apsolutni rekorder Lige prvaka

Njemačka Francuska i Italija

Našu listu završavamo s klubovima iz ostale tri najbolje lige u fudbalu, a to su Njemačka, Francuska i Italija.


Bayern Minhen je postao takav gigant da kada god spomenete njegovo ime znate šta ovaj klub znači i koliku on moć ima.

Bayern se trenutno nalazi na četvrtoj poziciji najbogatijih klubova u svijetu, a s nedavnih uspjehom sigurni smo da će predstaviti ozbiljan izazov za tri vodeća mjesta na ovoj listi.

Pored Bayerna iz Minhena na listi 20 najbogatijih klubova u svijetu našla se i Borussia Dortmund koja svoj novac zarađuje tako što kupuje nisko, kreira i trenira igrače i prodaje ih za ogroman profit.

Igrači se kupe za par miliona, a ponekad stotina hiljada eura, te se za par godina prodaju za nekoliko desetina, a ponekad čak i stotinu miliona eura.

Borussia Dortmund je usavršila ovaj model poslovanja i danas se smatra kao jedna od najboljih destinacija za mlade i perspektivne igrače kojima je potrebna minutaža.

Sinonim za Francusku je Paris, a kada je riječ o fudbalu u Francuskoj sinonim je Paris Saint Germain.

Naime PSG je klub koji je zbog ogromnog ulaganja vlasnika ubrzo došao u sami vrh fudbalskog svijeta i danas iz godina u godinu osvaja ligaške trofeje, a u Europi postaje sve ozbiljniji kandidat za titulu Lige prvaka.

PSG zauzima sedmu poziciju na listi top 20 najbogatijih klubova i predstavlja jedinog predstavnika iz Francuske.

najbogatiji klubovi na svijetu
Aurelio de Laurentiis vlasnik Napolija

Našu listu završavamo s Italijom

Naime Italija je oduvijek bila dom jednim od najbogatijih klubova na svijetu. Tako na listi najbogatijih klubova na svijetu Juventus zauzima veliko deseto mjesto, a Inter Milan petnaesto, dok se Napoli našao na devetnaestoj poziciji.

Kao što vidite Seria A i dalje predstavlja mjesto gdje igraju najbolji i ujedno najbogatiji klubovi, te gdje se nalaze igrači s najvećim platama u svijetu fudbala.

Možda te zanima