back to top

Historija FK Borac Banja Luka – Kako je drugoligaš osvojio kup Jugoslavije!?

Drugi upravo čitaju

Historija FK Borac Banja Luka – Klub koji je dio sportskog udruženja Borac Banja Luka u svojoj mreži posjeduje mnoštvo klubova iz različitih sportova.

Njihov fudbalski klub predstvalja najveći klub kada je riječ o ovom udruženju.

FK Borac osnovan je 4. jula 1926. godine i danas predstavlja vrlo uspješan i stabilan klub u Premijer ligi BiH koji iza sebe ima bogatu historiju. Prvobitno klub je nosio naziv Radnički sportski klub Borac. Zbog činjenice da je Borac usko povezan sa radničkim pokretima i radničkom ideologijom kroz svoju historiju je podržavao ovu politiku.

Klub je osnovan od strane Veselin Maslaše, Save Novakovića, Nikole Pucara, Brane Pucara, Mustafe Softića i drugih sa ciljem da se preko kluba podržavaju razni i veći radnički pokreti i da se pomaže radničkoj klasi.

Maslaša, kao jedan od prvobitnih osnivača dao je ime klubu sa izjavom „Ako ćemo se boriti za radnička prava, zašto se klub ne bi zvao Borac“.

FK Borac historija

Borac je 1961. godine ušao u Jugoslovensku prvu ligu prvi put u svojoj historiji, međutim prva sezona u elitnom rangu Jugoslovenskog fudbala nije bila uspješna, te se Borac u prvoj sezoni nije mogao nametnuti i vraća se u niži rang. Mnogi su mislili da će Borac uspjeti ponovo da se domogne vrha i vrati u prvu ligu, to se nije dogodilo i navijači su morali deset godina strpljivo čekati da vide svoj klub u najboljem takmičenju koje je Jugoslavija mogla ponuditi.

1970/1971 Borac se vratio na vrh, te ovde ostaje naredne četiri sezone. 1974. godine su imali najbolju šansu za osvajanje trofeja, kada su se domogli finala Jugoslovneskog kupa, ali u finalu gube od Hajduka. Također u ovoj sezoni su igrali u drugoj ligi, ali su ostvarili brz povratak u prvu ligu u kojoj ostaju narednih pet godina.

Borac je u Jugoslaviji bio klub za koji se nikada nije znalo, ako bi se igrači uigrali mogli su pokoriti bilo koji tim u Jugoslaviji, dok s druge strane u svakoj sezoni su mogli pasti u niži rang. Upravo zbog toga nakon ovih pet godina u prvoj ligi vraćaju se u drugi rang u koje ostaju narednih devet sezona. Pri samom raspadu Jugoslavije uspjeli su da se domognu elitnog ranga u kojem ostaju od 1989. pa sve do 1992. godine.

Jugoslovenski kup i Borac u Europi

Od 1988. pa sve do 1992. sa povratkom u prvu ligu FK Borac je uživao u svom najboljem periodu u historiji. 1988. godina je posebno važna zbog toga što su osvojili prestižni Jugoslovenski kup. Pod vodstvom Husnije Fazlića i krucijalnim igrama Senada Lupića, Damira Špica, Maria Mataja i mnogih drugih Borac slavi i postaje prvi i jedini klub koji je igrao u drugoj ligi, a osvojio najveći kup u Jugoslaviji. Veličanstveni pohod Banjalučana ka peharu pobjednika Kupa započeo je kada je Borac u Dubici savladao Radnik sa 9:0. Potom su redom padali Kozara iz Gradiške, jajačka Elektrobosna, Rudar iz Prijedora, Jedinstvo iz Bihaća, trebinjski Leotar, Osijek, subotički Spartak, novosadska Vojvodina, Priština i na kraju Crvena zvezda.

Savladali su Crvenu Zvezdu u finalu rezultatom 1:0, a krucijalni gol je postigao ni manje ni više nego legenda Senad Lupić.

Borac je nakon par godina, tačnije 1992. godine ponovio uspjeh u kupu i osvojio svoj prvi internacionalni trofej. Naime savladali su BVCS Budapest na penale i podigli Mitropa kup. Iako je Jugoslavija uveliko bila u raspadu, Borac je odlučio da putuje u italijanski grad Foggia kako bi upisao historiju. U prvim minutama utakmice Filipović postiže pogodak, dok Tuboly igrač BVCS Budapesta izjednačava rezultat sa početkom drugog poluvremena. Utamica je riješena nakon penala, igrači Borca su bili mirni i realizirali svih pet penala, dok je BVSC Budapest uspio zabiti samo tri i time Borac pobjeđuje.

fk borac banja luka
FK Borac osvajač Kupa Jugoslavije 1988. godine

Trenutno stanje Borca

2002. godine Bosna i Hercegovina je osnovala svoju verziju Premijer lige, te dan danas ovo takmičenje predstavlja vrhu bh. fudbala. FK Borac se priključio ovoj ligi i od samog početka predstavlja klub koji se redovno takmiči za titulu. 2010. godine osvojili su Kup BiH, te su završili treći u šampionatu. Naredna sezona je specijalna po tome što su osvojili svoj prvi ligaški trofej i time postali elitni klub bh.fudbala. Par sezona u Europi nisu se materijalizovale u nešto posebno zato što Borac nije uspio da se izbori kroz kvalifikacijske utakmice.

fk borac banja luka
Igrači Borca slave titulu 2011. godine

U sezoni 2015/2016 Borac napušta najbolji rang bh. fudbala. Svega jedna sezona u Prvoj ligi RS-a bila je dovoljna da se Borac vrati u elitu. No u sezoni 2017/2018, ekipa iz Banja Luke ponovo napušta Premijer ligu BiH. Ovoga puta razlog je bila licenca za igranje Premijer lige koju nisu na vrijeme obezbjedili uslijed brojnih dugovanja. Ponovno je nakon jedne sezone Borac dio Premijer lige BiH, ali ovoga puta s ozbiljnim ambicijama koje su jednake izlasku na europsku scenu.

Stadion i navijači

FK Borac Banja Luka svoje domaće utakmice igra na gradskom stadionu Banja Luka koji ima kapacitet od 10.030 i predstavlja jedna od najmodernijih stadiona u BiH. Stadion je sagrađen 1937. godine, te je kroz godine vidio mnoga proširenja i modernizaciju. U 2010. Godini zbog nedavnog uspjeha stadion je doživio kompletnu rekonstrukciju i značajno je modernizovan. 2012. Godine dodana je još jedna tribina, a planira se također ekspanzija južne tribine koja će podignuti ukupni kapacitet na 13.000.

fk borac banja luka
Gradski stadion Banja Luka

Kao jedan od najuspješnijih klubova u BiH Borac je uvijek imao vjerne navijače. Najpopularnija navijačka grupa vezana za Borac su Lešinari i predstavljaju najstariju organizovanu grupu navijača u Republici Srpskoj. Ujedinili su se 1987. godine i počeli da djeluju organizovano, podržavaju klub i putuju cijelom BiH kako bi Borac imao podršku. Veliko prijateljstvo dijele sa navijačima Vojvodine i navijačima Genoe C. F. C.

fk borac banja luka
Navijačka skupina Lešinari

Možda te zanima