Mensur Mujdža Biografija

Drugi upravo čitaju

Mensur Mujdža biografija jednog of rijetkih igrača koji može da kaže da je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom Prvenstvu.

Mensur Mujdža rođen je 28. marta 1984. godine u Zagrebu. Svoju omladinsku karijeru započeo je 1993. godine kada se učlanio u redove omladinskog pogona NK Zagreb.

Nije trebalo mnogo da trenersko osoblje primjeti koliki je talenat Mujdža, te sa samo 19 godina dobija priliku da zaigra za seniore NK Zagreba.

Opravdao je povjerenje koje je trener stavio u njega i gotovo šest godina bio redovan na poziciji desnog beka.

U periodu kada je Mujdža igrao, NK Zagreb se takmičio u 1. HNL tako da iskustvo koje je kupio u elitnom rangu hrvatskog fudbala bilo neprocjenjivo.

Ipak nakon šest godina u Zagrebu, Mujdži je bilo potrebno da pronađe novi i veći klub kako bi nastavio da se razvija kao igrač.

Prilika se otvorila kada je SC Freiburg uputio ponudu NK Zagrebu za Mujdžu u vrijednosti 500.000 eura.

Kroz dugu karijeru Mujdža je ostao lojalan

Iako je napustio NK Zagreb, Mujdža je iza sebe ostavio šest godina mukotrpnog rada i truda, kao i 142 nastupa te 5 postignutih golova zajedno sa 10 asistencija.

Napuštao je NK Zagreb kao mladi momak koji je odrastao u klubu i kojeg je klub napravio u ono što je on tada bio.

U junu 2009. godine Mujdža je zvanično postpisao za SC Freiburg, a samo mjesec dana kasnio debitirao je i to protiv Bayern Leverkusena. Ubrzo je Mujdža postao prvotimac i dobio produženje ugovora.

Skoro cijelu karijeru proveo je u Bundesligi u kojoj je redovno prilagao kvalitetne nastupe. Međutim, ozljede, veća očekivanja koja je nosila sa sobom Bundesliga doveli su do toga da u sedam godina koje je proveo u klubu Mujdža ostvario 118 nastupa.

Naravno visok i kvalitetan broj ali Mujdža je sigurno mogao više da doprinese Freiburgu. Ipak u zadnjoj sezoni iako je Freiburg pao u drugu diviziju.

Mujdža je ostao lojalan i dao sve od sebe da svoj klub ponovo dovede u Bundesligu. Čak je dobio i čast vice kapitena koju je sa ponosom nosio, a u par navrata nosio je i kapitensku traku Freiburga.

mensur mujdža
U dresu SC Freiburga

Freiburg je nakon samo jedne sezone u Bundesligi 2 uspio da se vrati u elitni rang, a Mujdža je odlučio da njegovo mjesto nije više u SC Freiburgu.

Nije odlučio da produži ugovor, te Mujdža 28. Augusta 2016. Godine prelazi u FC Kaiserslautern.

Nažalost nije ostvario niti jedan nastup zbog toga što je potrgao ligamente na utakmici prije početka same sezone.

Sigurno jedna od najopasnijih povreda koju bilo koji fudbal može zadobiti i nakon godinu dana oporavljanja od povrede Mujdža je odlučio da je vrijeme da se oprosti od voljene igre.

Mensur Mujdža i Reprezentacija BiH

Mensur Mujdža svoju karijeru kada je riječ o reprezentaciji započinje u omladinskom nivou reprezentacije Hrvatske.

Jednostavno Hrvatska je bila mjesto gdje se rodio i pokušao je da se probije u seniorsku reprezentaciju, međutim nije uspio.

Par godina bez fudbala sa reprezentacijom navelo ga je na razmišljanje i odlučio je da se okuša u reprezentaciji BiH.

Njegovi roditelji su porijeklom iz Doboja tako da je Mujža ispunjavao kriterijum kako bi mogao igrati za reprezentaciju BiH.

mensur mujdža biografija u dresu reprezentacije
Mensur Mujdža biografija u dresu reprezentacije BiH

Mujdža se fantastično uklopio i 10. augustra 2010. godine odigrao je svoju debitansku utakmicu protiv reprezentacije Katara.

Bio je dio zlatne generacije koja je odvela BiH na Svjetsko Prvestvo 2014 i sa ponosom može reči da je predstavljao BiH u dvije utakmice na SP.

Mujdža je imao karijeru sa reprezentacijom BiH koja je trajala pet godina i uspio je ostvariti 37 nastupa za reprezentaciju.

PREPORUČENO ZA VAS

Možda te zanima