back to top

Sedmodnevna žalost u Sao Paulu zbog Peleove smrti

Drugi upravo čitaju

Brazil se u četvrtak navečer oprašta od svog bivšeg nogometaša Edsona Arantesa do Nascimenta poznatog kao “Pele” pa je u saveznoj državi Sao Paulo proglašena sedmodnevna žalost dok će divovski spomenik Isusa iznad Rio de Janeira zasvijetliti u zelenoj i žutoj boji nacionalne zastave.

Pele, koji je tri puta s Brazilom osvojio Svjetsko prvenstvo, umro je dobi od 82 godine u bolnici na jugu grada Sao Paula.

“Bolnica Israelita Albert Einstein s tugom može potvrditi da je danas u 15.27 sati preminuo Edson Arantes do Nascimento ‘Pele’ od posljedica višestrukog zatajenja organa. Uzrok je napredovanje raka debelog crijeva, a zbog kojeg je bio zaprimljen”, priopćila je bolnica.

Pele se u njoj nalazio od 29.studenog.

Kely Nascimento, kći Pelea, objavila je oproštajnu poruku na društvenim mrežama.

“Sve što jesmo jest zahvaljujući tebi. Beskrajno te volimo. Počivaj u miru,” napisala je.

Nogometni klub Santos, za koji je igrao od 1956. do 1974. godine, objavio je sliku krune s riječima “vječno”.

Savezna država São Paulo, na jugoistoku te južnoameričke zemlje, proglasila je sedmodnevnu žalost zbog sportaševe smrti.

“U znak poštovanja prema najvećem mitu u brazilskom nogometu, propisujem službenu sedmodnevnu žalost. Moja sućut obitelji i prijateljima te nogometnom klubu Santos, njegovom klubu i strasti,” rekao je guverner Rodrigo Garcia u poruci.

Nogometni klub Santos je također, objavio priopćenje izrazivši žalost zbog smrti “kralja nogometa”, kako su ga nazivali.

“Santos duboko žali zbog smrti najboljeg nogometaša svih vremena, čovjeka koji je pronio ime Alvinegro Praiano (Bijelo-crni s plaže) u svijet. Našeg najvećeg idola koji je ovjekovječio dres s brojem 10 i pretvorio ga u umjetničko djelo,” piše u priopćenju.

“Naša sućut majci, Dona Celesti, supruzi Marciji Aoki, djeci i unucima i svima onima koji su strastveni u sportu, poput nas, kraljevih podanika, zauvijek,” stoji u tekstu.

Spomenik Isusu iznad grada Rio de Janeira, što je simbol Brazila u svijetu, zasvijetlit će u čast preminulog nogometaša.

“Spomenik Kristu Otkupitelju bit će osvijetljen bojama Brazila tijekom ove noći, od 18 sati (po lokalnom vremenu), u čast sportaša stoljeća koji je zadivio svijet i koji će zauvijek biti velika inspiracija Brazilcima”, priopćio je ured koji upravlja tim spomenikom.

Vijest o Peleovoj smrti na naslovnicama je brazilskih internetskih novina.

“Bio je dobar nogometaš, ali loš otac i kao obiteljski čovjek hulja”, rekla je Alessandra Lorenco, 39-godišnja Brazilka rođena u gradu Curitibi. “Ljudi zbog idolopoklonstva sada pretjeruju”, dodala je podsjetivši da se Pele nekoliko puta ženio i imao brojnu djecu, te navodnu kćer koju je odbijao priznati, a koja je kasnije u 42-godini preminula od raka.

Informacije o Peleovom sprovodu još uvijek nisu objavljene.

Objava Sedmodnevna žalost u Sao Paulu zbog Peleove smrti pojavila se prvi puta na Gol.ba.

Izvor: gol.ba

Možda te zanima