back to top

7 ekstremno surovih sportova koji više ne postoje i zahvalni smo na tome

Drugi upravo čitaju

Mrzimo nasilje, ali šta ako je to ekstremno nasilje jedina poenta pojedinih sportskih nadmetanja? Gubitnik svojim životom plaća cenu poraza, a pobednik barem na kratko može da odahne.

Da, takvi sportovi su postojali. Bilo je mnogo sportova u prošlosti koji su bili krvavi i brutalni. Evo 7 od njih koji više ne postoje, a u kojima su rukavice za boks  i druga zaštitna oprema bili strogo zabranjeni.

Borbe gladijatora

Kada čujemo reč gladijator, prvo nam na pamet padaju scene iz filmova i serija snimljenih po Rimljanima i Grcima. Prepune arene, glasno navijanje, žestoke borbe…

Pa, možda smo ih videli na televiziji, ali borbe gladijatora su bile jedan od poznatih sportova u starom Rimu.

Ovaj sport svakako nije bio za slabiće i uglavnom se borba svodila na sve ili ništa. Izgubiti bitku značilo je izgubiti život. Glavni protagonisti obično su bili robovi i svakako da iz današnje perspektive ove okršaje nije bilo ni malo prijatno gledati, a kamoli u njima učestvovati.

Nažalost, gladijatori nisu bili jedini koji su svoj sportski neuspeh platili životom.

Venatio

Stari Rim je negovao neobičnu strast za krvoprolićem. Nisu to bile samo borbe gladijatora, još jedan krvavi sport bio je normalan deo kulture – venatio.

Muškarci su se sukobljavali licem u lice sa protivnicima poput lavova, tigrova, medveda i slonova, a glavni cilj je bio usmrtiti životinju.

Uprkos neravnopravnoj borbi, životinje su bile te koje su uglavnom izvačule deblji kraj protiv ljudi naoružanih oružjem i oklopom. Zaista veoma varvarski sport.

Polo

Polo je bio sport kojim su se bavile elitne trupe vojske i kraljeva garda.

U originalnoj varijanti ovog sporta koji je nastao u indijskoj državi Manipur štapovi su bili izrađeni od tvrdog drveta, a pravila su dozvoljavala igraču da palicom obori protivnika sa konja i na taj način osvoji loptu.

Jousting (viteško nadmetanje)

Još jedna surova zabava za narod u srednjem veku. Dva konjanika bi bila suprotstavljena jedan drugom, nosili bi oklope i sa dugačkim kopljem u rukama jurišali jedan prema drugome.

Cilj je bio srušiti protivnika i ostati u sedlu. Smrti slučajevi nisu bili ni malo retki, čak su bili i poželjni.

Pankration ili pankracija

Ovaj sport je bio još jedan drevni spektakl za publiku željnu nasilja.

Imao je nekoliko strogih pravila, doduše malo čudnih – bez ujedanja i kopanja očiju protivniku.

Da li je to ovaj sport učinilo manje nasilnim?  Ne baš…

Igrači su koristili bokserske veštine i borbene grčke tehnike, sve dok protivnik nije bio konačno eliminisan, ili barem blizu smrti.

Trke dvokolica

Danas imamo Formulu 1, ali mnogo pre toga, ljubitelji brze vožnje uživali su u trkama dvokolica.

Bio je to još jedan popularan sport u staroj Grčkoj i Rimu i iako možda zvuči zabavno i relativno bezopasno, to baš i nije bio slučaj.

Četiri konja su vukla kočije, a oštre krivine i protivnici koji pokušavaju da vas prevrnu izazivali su ovacije na tribinama. Smrt vozača ili konja bila je nešto što spada u „rok službe“.

Pomorska bitka

Koncept vrlo sličan gladijatorskim borbama, ali sa ratnim brodovima. Glavna ideja je bila rekonstruisati epske pomorske bitke, a što je više bilo poginulih predstava je bila uspešnija.

Igre je prvi organizovao Julije Cezar. U to vreme, 2000 boraca i 4000 veslača su bili deo ove krvave igre, od kojih su mnogi regrutovani iz redova ratnih zarobljenika.

Možda te zanima