back to top

Anatolij Karpov protiv trogodišnjeg dečaka

Drugi upravo čitaju

U jednoj televizijskoj emisiji, koja je predstavljala ljude sa neverovatnim talentima i sposobnostima, 2016. godine pojavio se i tada trogodišnji Mihail Osipov, kojeg od mila mnogi zovu Miša. Ovaj maleni dečak, koji je tek zakoračio u čari detinjstva, posedovao je neverovatan šahovski talenat, pa je već u tom uzrastu poznavao šah toliko da mu i mnogi stariji ljubitelji ove igre pozavide na tome. I zato su organizatori te emisije odlučili da mu organizaju meč u televizijskom studiju protiv bivšeg šahovskog šampiona planete i jednog od najboljih šahiste svih vremena, Anatolija Karpova.
Iako je Mišin talenat zaista neverovatan, nije mali broj onih koji su verovali da je ovakva odluka organizatora emisije, ipak preterana i da je samo još jednom pokazala da su danas mnogi mediji spremni na sve zbog gledanosti. Kada je Anatolij Karpov ušao u studio, Mihail je pokazao da zna ko mu je protivnik i kolika je šahovska veličina, pomenuvši i njegove legndarne duele protiv Korčnoja. Anatolij Karpov se osmehivao, a potom i ponudio Miši da odabere figure i odlučio da njemu da 10 minuta za razmišljanje, dok je on imao samo dva minuta vremena na satu. Pošto je Mihail odabrao bele figure i obojica šahista su zauzele svoju poziciju, meč je mogao da krene…

Anatolij Karpov odigrao je u televizijskom studiju partiju protiv trogodišnjeg Mihaila Osipova.

Mihail Osipov je već na startu pokazao svoje šahovsko znanje, započevši partiju poznatim otvaranjem, ali Anatolij Karpov nije želeo da mu popušta. Igrajući brzo i veoma dobro, pokazao je ono što su mnogi i znali, da je ta partija i „preveliki zalogaj“ za malog Mišu, koji se uskoro našao u velikim problemima na tabli. Ipak, ne želevši da razočara jedno malo dete, Karpov u dva navrata nudi Miši remi, jer shvata da će njemu uskoro ponestati vreme, ali ovaj dečačić ne želi da remizira, već želi isključivo pobedu.
Iako je na startu imao puno više vremena, Miši je zastavica prvom pala, čime je partija i završena pobedom Karpova. Anatolij je tada posavetovao protivnika da je trebalo da prihvati raniju ponudu za remi, a pošto je nekako čestitao Karpovu, mali Mihail Osipov briznuo je u plač zbog poraza i pohrlio u mamin zagrljaj. Usledili su traumatični trenuci u televizijskom studiju za ovog dečačića, koji je plakao u zagrljaju svoje majke, sve dok mu nije saopšteno da će, ipak, dobiti medalju i potpisanu knjigu od Karpova, što je uspelo da oraspoloži ovog mališana. Do kraja emisije Mihail Osipov pokazao je i fantastično znanje u rešavanju šahovskih problema, ali to nije puno umanjilo gorak ukus u ustima kod mnogih…

mali miša osipov briznuo je u plač posle poraza u meču.
Mali Miša Osipov briznuo je u plač posle poraza u meču.

Ako je verovati komentarima, mnogi koji su gledali ovaj snimak bili su besni zbog toga što je po njima jedan trogodišnji dečak surovo iskorišćen i „nateran“ na plač i traumatične trenutke i to sve za potrebe televizijskog šou programa. Isto tako smatrali su oni i da je Anatolij Karpov trebao malo da mu popusti u partiji, kako maleni dečak ne bi doživeo poraz na televiziji, koji je očigledno njega puno zaboleo. Sa druge strane, bilo je i onih koji su podržali to što ga Karpov nije pustio, smatrajući da je ovo bila najbolja moguća lekcija za malog Mihaila, kako bi na vreme shvatio da ne može sve u životu da dobije i da nije moguće uvek pobeđivati.
Na snimku pred vama pogledajte partiju između trogodišnjeg Mihaila Osipova i legendarnog Anatolija Karpova, pa sami procenite da li su oni koji kritikuju organizatore emisije malo preterali ili su ipak u pravu.


Možda te zanima